foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Jeden z podniků v německém Berchtesgadenu
Za totality se říkalo, že „zdrhají za kopečky“. Dnes už je to běžná věc, řada Čechů v poslední době odjela pracovat do Německa, mnozí z nich se do naší země již nevrátili.
Že Češi odcházejí pracovat do Německa kvůli lepšímu platovému ohodnocení není vůbec ničím novým. Odchází lékaři, zdravotní sestry, řidiči, ale i řemeslníci. Oblíbeným oborem je i gastro.
Podle dostupných informací na internetu činí průměrný plat v Německu okolo 100 tisíc korun. Podle webu de.statista.com je průměrný hrubý výdělek u mužů zaměstnaných na plný úvazek 4.275 euro. U žen pak 3.699 euro.
To, že Češi pracují v německé gastronomii, se nám potvrdilo i při naší poslední návštěvě městečka Berchtesgaden. Jedná se o typický bavorský městys s pohledným historickým centrem, ve kterém dnes žije přes 7 tisíc obyvatel.
V turisticky oblíbeném centru města je i celá řada restaurací. Kromě italských a středomořských dominují výhradně tradiční bavorské podniky.

Berchtesgaden. Zdroj: PrahaIN.cz
V jednom z nejznámějších podniků nás obsluhoval Čech.
„Můžete si objednat česky,“ usmál se pohodový třicátník a návštěva lokálu se rázem změnila na úplně jiný zážitek.
Aby ne, není zrovna standardní objednávat si v českém jazyce proslulou německou limonádu Spezi a bavorský knedlík s pečení více než 400 kilometrů od Prahy.
Servis byl mimochodem velmi dobrý. Překvapilo nás, že krajan patřil k hlavním číšníkům. Jako jeden z mála, možná jediný, u sebe měl kasírku.
A jak nám později sdělil, na tomto místě pracuje už přes deset let. Původně přišel do Německa ze školy, rodák z východních Čech ale zůstal dodnes.
„Spousta lidí si ale myslí, jak je to tady bezchybné, skvělé, jak jsou Němci úžasní, ale není to tak vždy. Chtěl bych se vrátit. To ale říkám každou sezonu,“ řekl.
Gastro jako zlatý důl
Přiznal, že v podstatě jediná věc, co ho už léta drží v Německu, jsou peníze.
„Peníze jsou tady v gastru skvělé. Ale nejsou všechno. Radost mi udělaly snad jen, když jsem je všechny utratil,“ usmál se číšník z Česka.
Ve stejném městě jsme potkali i dalšího pracovníka z ciziny. Tentokrát Slováka. Ten byl pro změnu kuchař, dnes už zástupce šéfkuchaře. Také on byl s tamní finanční situací spokojený, pochvaloval si ovšem i život v Berchtesgadenu.
„Tady je to úžasné, pro mě úplně ideální, malé město. Do větších bych nechtěl, tohle je opravdu ideální,“ pochvaloval si.
Přišla řeč i na jeho mzdu. Prý bere asi 2.500 euro v základu, to je přibližně šedesát tisíc korun. Ke kuchařům se ale dostane i část spropitného.
Jak řekl, nemusí řešit vysokou cenu ubytování. To mu totiž poskytl zaměstnavatel a částka za měsíční nájem je asi polovina toho, co v současné době zaplatíte za měsíc v garsonce v Praze.
Podotkl také, že v okolí je celá řada zahraničních pracovníků především v gastronomii. Češi, Slováci, Chorvati.