foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Kebab, ilustrační foto
Nenáviděný i milovaný, to je kebab. V Praze ho můžete koupit doslova na každém rohu.
Kebab není pouze výsada centra města. Můžete si ho dát opravdu všude, velmi rozšířený je i v okrajových částech metropole. Výhodou je rozhodně fakt, že provozovny mají otevřeno do pozdních večerních, mnohdy brzkých ranních hodin. Tento bonus také lidé zmiňovali nejčastěji, když jsme se jich ptali, zda na kebab chodí. A proč.
Nicméně to vypadá, že kebab už není tak trendy. Což nám prozradil jeden z prodejců. Stánek provozuje asi osm let a počet zákazníků se prý nedá srovnávat s tím, co zažil před pěti lety.
„Je to dražší, ale za to my nemůžeme, nakupujeme všechno dráž. A hlavně jsou stánky s kebabem dnes už všude,“ řekl a dodal, že lidé mohou být tohoto pokrmu zkrátka už přejedení.
Ptali jsme se ho i na maso, protože dobře víme, že se jedná o mražené polotovary. „Je to všude po Praze stejné. Řekl bych, že hodně z nás má i stejného dodavatele, v podstatě jde o to, jakou budete mít zeleninu a omáčky. Já si je dělám sám a lidé si je chválí, vrací se,“ uvedl pro redakci PrahaIN.cz s tím, že ho nemáme jmenovat, protože se „kebabáři” mezi sebou znají.
Nejoblíbenější jsou podle něj tortilly (dürüm kebab).
Psali jsme
REPORTÁŽ: Zajímavý podnik se nachází na pražském Břevnově, a to už více než jednu dekádu. Nachází se tady jídelna, do které by skalní fanoušek…
Ceny šly nahoru
Před pěti lety kebab vyšel opravdu levněji než dnes. Jeho cena bývala o polovinu nižší než jídlo v restauraci. I to z něj činilo poptávané zboží.
Doba se změnila a tento pokrm už dnes vyjde v podstatě stejně jako hotovky, což jsme si v redakci PrahaIN.cz ověřili. Prošli jsme několik zařízení a zjistili, že ceny se sice v jednotlivých provozovnách liší, ale trend je jasný.
Například Sehrazad Kebab nedaleko stadionu Bohemians nabízí klasickou tortillu za 129 korun. Se sýrem za 140 a verze s větším množstvím masa za 160. Dürüm talíř s rýží vyjde na 169 korun, s hranolky je za 185.
Nedaleko odsud, v Top Döner Kebab, jsou ceny o něco nižší. Tortilla je za 120 korun, kebab v chlebu za 105 korun. Malý talíř s hranolky za 140 korun, velký za sto šedesát. Velmi podobnou cenotvorbu má Marhara Kebab v Bělehradské ulici: klasik tortilla 120 korun, v chlebu 110 korun a talíř s hranolky 150 korun.

Marhara Kebab. Zdroj: PrahaIN.cz
Svíčkovou se šesti nebo kebab?
Známá je také síť Queens Kebab, jež má po hlavním městě několik poboček. Zde prodávají kebab v tortille za 139 korun, cena je stejná i v případě, že si ho dáte v chlebu. Malá verze talíře s hranolky je za 165 korun, větší za 195 korun.
Najdou se i dražší.
V tomto případě se jedná o velmi známou provozovnu, která nabrala na popularitě zejména proto, že nevyužívá polotovary. Komu by však vadilo kuřecí, musí jít o dům dál. Mluvíme o Gemüse Corner Kebab, který měl dříve pouze jeden stánek, a to v Podolí. Nyní má provozovnu i na Vinohradech, kde kromě zeleniny, jako je lilek, cuketa a mrkev, nabízí i více než šest omáček.
Jen si tady připlatíte. Kebab v chlebu je za 175 korun, v tortille 180 korun a talíř je za 185 korun. Takzvaný corner talíř pro dvě osoby stojí 550 korun.
Hodně známý je Can Bey Doner Kebab v Ječné ulici. Často se tu tvoří fronty. Je totiž jeden z mála, který drží nižší ceny. Tortilla je tady za 110 korun. Podnik je svým způsobem unikátní i v tom, že má větší prostor k sezení a podává se tu čepované pivo. Oblibu potvrzuje i hodnocení na Google recenzích, kde má podnik 4,5 hvězdičky od více než tří a půl tisíc recenzentů.

Can Bey Doner Kebab. Zdroj: PrahaIN.cz
Pokud byste si chtěli objednat kebab až domů, připlatíte si.
Jídlo přes dovážkové platformy je tradičně o něco dražší. A kebab není výjimkou. Například Alibaba Kebab si za rozvoz přes Wolt účtuje 170 korun za kebab v tortille a k tomu musíte počítat i dopravu za 39 korun. Velký talíř je tu za dvě stovky. Není jediný. V podstatě u žádného prodejce vám dvoustovka stačit nebude.
Psali jsme
Pokud chcete, kurýr by vám měl jídlo donést až ke dveřím bytu, klidně až do pátého patra. Rozvážkové společnosti zkrátka a dobře šetří lidem čas…
V Německu je prý hůř
Ačkoli jsou v Německu průměrné platy mnohem vyšší než u nás, i zde si lidé stěžovali na zdražení kebabu. V současné době tu porce vyjde asi na osm až deset euro.
Lidé si stěžovali a německá vláda prostřednictvím sociálních sítí odpověděla (ZDE), proč se nejen tento pokrm zdražuje. „Mnoho z vás nám psalo zprávy s žádostí o zlevnění. Shrnuli jsme pro vás, proč vůbec ke zdražení došlo a co mohou politici vzhledem k rostoucím cenám (nejen kebabu) dělat,“ uvedla německá vláda.
Podle ní za to může především vyšší cena surovin. Zdražilo se například pečivo a zelenina, jejichž ceny podle indexu spotřebitelských cen stouply v roce 2022 v porovnání s rokem 2021 o 13,4 procent.
Dalším důvodem je zvýšení energií, takže vyšší náklady pro provozovatele podniků.
„Spolková vláda pomáhá i malým podnikům s brzdami v cenách energií. Třeba kebabárně. Úlevové balíčky podporují všechny,“ napsala vláda Německa.
S přispěním Heleny Čírtkové.