Jde to i bez Rusů! Pražský hotel Olympik je zpátky v dobách slávy

28. 11. 202310:10
Jde to i bez Rusů! Pražský hotel Olympik je zpátky v dobách slávy
foto: Petr Kouba, PrahaIN.cz/Hotel Olympik

ROZHOVOR: Příští rok se uskuteční olympijské hry v Paříži. Kdysi, konkrétně v roce 1980, se měla globální sportovní událost konat i v Praze. Nakonec se tak nestalo a místo konání se přesunulo do Moskvy. V české metropoli je ale dodnes památka na tyto plány. Mluvíme o Hotelu Olympik.

Ten se nachází na sídlišti Invalidovna. Celé této pražské oblasti se PrahaIN.cz bude podrobně a do detailu věnovat v naší pravidelné rubrice Praha neokoukaná na začátku prosince.

Připomeňme tak alespoň stručně historii hotelu a olympijských her. Za lokalitu pro vznik olympijské vesničky se vybrala právě Invalidovna a budovat se mělo ve stylu experimentálního sídliště.

Aby Praha vážnost kandidatury ještě podtrhla, bylo rozhodnuto o výstavbě hotelu, který ponese olympijské tradice už v názvu, měl se jmenovat Olympik. Jenže události z roku 1968 a nastupující normalizace dávaly jasně najevo, že Prahu čekají jiné starosti než pořádání olympijských her. Ovšem žádný zákaz zatím odnikud nepřišel, a tak se s olympiádou stále počítalo. Ke slavnostnímu otevření došlo v květnu 1971 a Olympik se svými 318 pokoji se rázem stal největším hotelem v Praze. 

V roce 1974 na zasedání Mezinárodního olympijského výboru ve Vídni se rozhodovalo o dějišti letní olympiády a českoslovenští soudruzi krátce předtím dostali několik dobře míněných rad. Pod jejich tlakem Praha těsně před zasedáním ve Vídni svoji kandidaturu stáhla. V roce 1976 se poté otevíral na Invalidovně nový přidružený pětiposchoďový hotel Olympik Garni, který přidal dalších 267 hotelových postelí.

Redakce PrahaIN.cz se teď zajímala o současnost tohoto legendárního hotelu, který už téměř padesát let slouží turistům z celého světa. Dotazy na aktuální stav jsme pokládali generálnímu řediteli Hotelu Olympik Vlastislavu Šosovi.

Doba slávy je zpět, Rusové pryč

Ten nám hned sdělil pro hotel pozitivní zprávy. Daří se mu. A nejen Olympiku, nýbrž všem ubytovacím zařízením, které má v gesci. Jedná se o Hotel Congress, Hotel Trista a Hotel Artemis.

„Rok 2023 je možné hodnotit jako téměř stejný rok před covidem, tedy rok 2019. Současná obsazenost se pohybuje na úrovní zhruba šedesáti procent, listopad byl vždy takzvaně slabší, je to mimosezonní měsíc. Předpoklad prosince 2023 je obsazenost asi 70 procent, adventní víkendy a Silvestr obsazenost na 100 procent, tedy všech 645 pokojů,“ sdělil serveru PrahaIN.cz Vlastislav Šos.

Dodal, že celoroční obsazenost je kolem 75 procent a zájem se začal projevovat hlavně od Velikonoc, tedy druhé poloviny dubna.

Jak už zmínil generální ředitel Olympiku, během covidu hotel „krvácel“, restrikce totiž byly také v okolních státech a legendární ubytovací zařízení má drtivou většinu klientely ze zahraničí, prý zhruba 85 procent.

„Naši klientelu tvoří klienti hlavně z Německa, Polska, Holandska, Itálie, Španělska, Jižní Koreji, Anglie, Ukrajiny, Francie, Chorvatska, Srbska, Bulharska, Slovenska a z pobaltských států, což je Litva, Estonsko... Výjimečně z arabských států a ze Spojených států. Úplně vypadla klientela z Ruska, což je škoda, protože ruská klientela byla většinou na 5 a více nocí a mimo ubytování čerpali ostatní služby. Dá se říci, že ruská klientela patřila k movitější klientele,“ popisuje generální ředitel

Z Česka jsou návštěvníci jako turisté pouze v minimální míře. Šos ale říká, že pokud náhodou ano, jedná se především o služební cesty, návštěvníky koncertů či sportovních událostí. „Nejvíce Čechů jsou účastníci konferencí, kongresů, školení a tak dále,“ říká Šos.

Energie a potraviny?

„Doba covidová“ je snad už navždy za námi, nicméně pro Hotel Olympik, stejně jako pro jiné hotely a obory, přišly další komplikace. Mluvíme o zvýšených cenách energií a potravin.

První věc ale Olympik prý zas tolik neregistruje. K úspoře údajně došlo, ale nebylo to nic významného.

„Protože hotel se již dříve zabýval spotřebou elektrické energie, tepla, vody a tak dále. Již v minulých letech byla věnována péče šetřením elektrických energií, zavádění pohybových čidel, úsporných svítidel, a hlavně omezování teploty na pokojích při neobsazení pokojů a konferenčních sálů, v hotelových pokojích si klienti sami nastavují teplotu, v létě intenzitu chlazení a tak dále. Při otevření oken se aktivují čidla a vypíná se topení, respektive v létě chlazení, je toho více,“ uvádí Vlastislav Šos na konto zvýšených cen energií.

Jiná věc je v případě potravin. Jejich zdražení se hotelu dotklo. Výrazně. Šos ale podotýká, že stejné je to v celém segmentu gastronomie.

„Hotely Olympik jsou zařazeny do segmentu čtyři hvězdičky, které je nutné dodržet při podávání snídaní a případně hlavních menu standardy kvality potravin a sortiment s mezinárodním zaměřením, hostům poskytovat potraviny v závislosti na dietetickém omezení a tak dále. Snídaně a většina obědů a večeří se servírují bufetovou formou,“ komentuje Vlastislav Šos.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných