foto: Jiří Zemen PrahaIN.cz/Pivo a panák, ilustrační foto
Pivo je náš chléb, říkalo se kdysi v Čechách. Používala se přirovnání jako Národní poklad, Pěnivé zlato a podobně. Pravidelně jsme se umísťovali na čelních místech i v různých celosvětových měřeních spotřeby tohoto zlatavého moku. Situace se ale mění. Je na vině covid, generační výměna, neustále rostoucí ceny, či kvalita piva?
Ještě v roce 2019 jsme byli jako národ s 141 vypitými litry na osobu na prvním místě celoevropského žebříčku v konzumaci piva. Nejvyšší spotřebu piva, neuvěřitelných 167 litrů na osobu a rok (včetně kojenců) jsme měli v roce 1992.
To bylo ale před covidem. Pivovary „vystavovaly“ rekordní množství piva a spoustu ho také exportovaly. Faktem byla i jeho poměrně nízká cena, kdy muselo být dokonce předepsáno, že v každé hospodě musí být alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo.
Od té doby se časy radikálně změnily. Z hospod se lidé začali přesouvat domů, či do kluboven, garáží a podobných zařízení. Spotřeba točeného piva klesala, naopak lahvové a plechovkové šlo na odbyt rekordně. Na úroveň předcovidovou se však celková spotřeba nedostala.

Spotřeba alkoholických nápojů, zdroj: ČSÚ
A není tomu jinak ani když covid naše hospody a restaurace uvolnil.
Na vině je celá řada faktorů. Od výměny generací, kdy klasičtí pijáci piva uvolňují svá místa těm, kterým stačí vypít piva méně, nebo ho s něčím kombinují (cola, limo), až po cenu našeho národního pokladu, která jde poslední roky nahoru a vše nasvědčuje tomu, že tomu není zdaleka konec.
„Dřív jsem si zašel do hospody skoro denně na pár piv, vypil jsem jich třeba pět a šel domů,“ řekl nám pan Mirek (živnostník, 58 let), který bydlí v jedné starší okrajové části Prahy a pokračoval: „Teď už to nedávám, nechal bych tam majlant. Když stála desítka 22 kaček, šlo to, teď za ní chtějí 35 a to by mě zruinovalo. Radši si koupím domů lahváče v akci za 10 korun a popíjíme s kamarády.“
Podobně to vidí i David (produkční, 40 let): „Zvykl jsem si na Plzeň, za 40 korun to pro mě bylo sice trochu drahé, ale dával jsem to. Teď už nevědí, kolik by si za ni řekli a v Praze obzvlášť. V naší hospodě stojí 55 korun, tak si dám jen dvě a jdu. Někdy samozřejmě víc, ale oproti dřívějšku je to fakt jen vyjímečně.“
Dalším důvodem, proč spotřeba piva klesá, je současná obliba a možno říct i móda ovocných piv. Radlery, jak se jim říká, vyrábějí už téměř všechny pivovary a za jejich oblibu vděčí především ženám.
„Pivo pro mě bylo moc hořké, to ovocné je daleko sladší a chutnější,“ říká k tomu Eva z Černošic (úřednice, 36 let) a dodává, že jí ani nevadí pít nealkoholické ovocné pivo. „Rozdíl v chuti skoro nepoznám, jen se pak míň motám,“ dodává se smíchem.
Narazili jsme ovšem i na důvod, proč ovocná piva pijí i někteří pivaři.
„Občas, když to večer přeženu s normálním pivem, mám ráno v puse jako v polepšovně,“ svěřil se Robert z Berouna (instalatér, 50 let) a odtajnil svoji léčbu: „Na pivo pak nemám ani pomyšlení a ovocňák mě parádně srovná, má totiž jen 2 procenta alkoholu a to je pro mě ráno tak akorát.“
Jak už bylo uvedeno v úvodu, za snížením spotřeby piva stojí i generační výměna. Dětem klasických pivařů totiž nápoj jejich otců už tolik chutnat nemusí.
Psali jsme
PrahaIN.cz vyzpovídala pražské restauratéry. Bez rozdílu se shodují na tom, že venkovní posezení u piva je obrovská výhoda. A soudě…
„Nevím, co na tom pivu všichni vidí, táta se po něm může utlouct a pro mě je to jen hořčák,“ potvrzuje domněnku Lukáš z Dobříše (student, 23 let) a dodává : „Já si radši dám nějaký míchaný drink, nebo jenom panáka a když mám žízeň piju colu.“
Ať tak nebo tak, časy světových rekordů v litrech vypitých na osobu jsou minulostí. Pivovary se musí přizpůsobovat nové klientele, mnoho starších pivařů si nastavenou laťku nemůže dovolit z finančních důvodů a mladí jim v tomto směru radost nedělají. Čekají nás velké změny, jak by řekl klasik.
Psali jsme
Již dnes od 14 hodin vypukne oblíbený degustační festival u nás tolik oblíbeného zlatého moku Pivo na Náplavce. Akce se letos vrací na Rašínovo…
Psali jsme
Oblíbený festival Žižkovské pivobraní se druhý červnový víkend vrací do parku Parukářka na Praze 3. Návštěvníkům nabídne k ochutnání mnoho druhů…