foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Pivnice U Bergnerů na pražských Vinohradech
Redakce PrahaIN.cz se v pátek naposledy vydala na oběd do hospody U Bergnerů. Pivnice dnes definitivně končí. V poledne poslední jídlo, večer poslední živá hudba. Štamgasti smutní.
„V době, kdy jsem svůj dětský rozum nabíral já, na přelomu 70. a 80. let, jsme už chodili do hospody u Bergnerů pro colu nebo čokoládu, pak tam (ještě za minulého režimu) vznikla řecká restaurace Kalypso, a nakonec hogo fogo podnik, tuším, že s názvem Royal – než se ten lokál stal opět hospodou, kde jsem se já poprvé opil, a můj otec, vážený pan doktor stomatologie, tam jednou v podroušeném stavu někoho poučoval tak vehementně, až mu pak pusu, modrou jako švestka, museli opravovat jeho kolegové. Je možné, že jméno U Bergnerů teď na chvíli zanikne, ale určitě se zase zrodí – stejně jako celé bohémské Vinohrady,“ vzpomínal letitý obyvatel Vinohrad pro PrahaIN.cz.
Končící provozovatel Petr Kučera vedl Hostinec U Bergnerů od roku 1996. „Důvod je jednoduchý. Končí mi smlouva a vietnamský majitel z toho chce vietnamskou hospodu. Je to jednoduchý systém. Já jsem tady stejně chtěl končit, protože do toho nikdo nevrazil ani korunu, akorát já a nikdo mi za to nedal nic. Osmadvacátého února mi končí smlouva a dohodli jsme se, že budeme fungovat do třetího, tedy do pátku. V pondělí to předávám,“ vysvětlil pro PrahaIN.cz.
Psali jsme
Dlouhých sedmadvacet let vedl podnikatel Petr Kučera známý vinohradský Hostinec U Bergnerů. V pátek 3. března tento podnik definitivně zavře.…
Poslední oběd
Vydali jsme se tak na poslední oběd v tomto podniku.
Až na jednu výjimku byla všechna jídla za totožnou částku 145 korun. Variace smažených řízků s vařenými bramborami, smažená vinná klobása s vařenými bramborami a okurkou, Variace zabijačkových prejtů s vařenými bramborami a zelím.

Smažák a variace prejtů... Tady dvoustovka na oběd i s pitím stačila vždy. Zdroj: PrahaIN.cz
Štamgast a muzikant vzpomíná...
V hospodě jsme se potkali se štamgastem a hudebníkem Janem Nicem, který mimo jiné třeba účinkoval v soutěži The Voice Česko Slovensko.
U Begnerů léta letoucí obstarával hudební doprovod bez nároku na honorář. Usedli jsme ke stolu štamgastů a muzikant dlouze vyprávěl...
„Jako hrál Leoš Mareš svůj jediný koncert v O2 areně, ale nakonec tam byl asi osmkrát, tak já tady hrál u Bergnerů naposledy asi pětkrát. Spekulace o tom, že to tady bude končit, byly mnohokrát. Ale když jsme to v pondělí četli u vás v novinách, tak nám došlo, že je to asi definitivní. Někdo měl i slzy v očích, museli jsme to zapít,“ začal.
K Bergnerům začal chodit asi před sedmi lety. Od té doby sem chodí každý den na oběd. „A když jsem v práci, pracuji tady kousek, tak pošlu štamgasty a jídlo mi přinesou v krabičce,“ podotkl.
„Všem je to tady strašně líto. Zde je to něco mezi knajpou a restaurací, zatímco ostatní v okolí si hrají na luxusní restaurace. Tady je poměr cena - výkon bezkonkurenční. Myslím, že to tady opravdu nemělo konkurenci.“
Podle muzikanta je v hospodě zhruba čtyřicet štamgastů, kteří jsou rozděleni asi na tři skupiny. „Chodila sem Lucie Prachařová, která měla slavnou maminku, ale dříve sem chodil i Jirka Pomeje.“
Jan Nic zde hrál mnohokrát.
„Asi nejpovedenější akce byla… mé pětatřicáté narozeniny, které se musely původně z třiatřicátin kvůli covidu posunout. V pátek i v sobotu jsem tady hrál šest hodin každý den…,“ nostalgicky zavzpomínal.

Poslední poledne u Bergnerů... Zdroj: PrahaIN.cz
Chceme řízek a smažák, říkají štamgasti
A co říkají štamgasti na plánované vietnamské bistro?
Údajně budou bojovat za to, aby do něj mohli docházet podobně, jako „kdysi“ k Bergnerům.
„Co si budeme povídat, my, štamgasti, se je pokusíme přemluvit, aby tady měli stejný výběr piv, aby tady byl aspoň řízek a smažák nebo třeba nakládaný hermelín. Zkusíme je přemluvit k tomu, aby ta hospoda fungovala večer stejně jako doposud. Akorát obědy zkrátka budou s rýží nebo s nudlemi,“ uzavřel Jan Nic pro PrahaIN.cz.
To, co vše jsme o místě slyšeli, by se nedalo vypsat do jednoho materiálu.
Podobných pamětníků a štamgastů je v legendární vinohradské hospodě celá řada. A ti budou ještě dnes vzpomínat. Naposledy.
Právě od 19:00 začne živá hudba pod taktovkou muzikanta Honzy.
Kdo by se chtěl přidat, může.