foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Vánoční trhy na Staroměstském náměstí, ilustrační foto
ROZHOVOR: Prodejci ze stánků na vánočních trzích na Staroměstském náměstí mají své příběhy. Jeden z nich má příchuť medu. Již dlouhých čtrnáct let tu během prosince prodává svoji medovinu jeden výrobce, s jedním z majitelů naše redakce hovořila.
Konkrétně s Pavolem Kudláčem, rodákem z malé obce na Slovensku při hranicích s Moravou. Medovina je prý celý jeho život. Původně se stal včelařem, což je další jeho vášeň. Dnes má společně s dalšími podnikateli firmu Včelovina ze Smolenice.
„Jsem včelař a pocházím z vinařské oblasti, tak to svým způsobem inklinuje k medovému vínu,“ usmívá se v rozhovoru pro server PrahaIN.cz.
To ale nebylo ústředním tématem našeho interview, redakce se zajímala především o specifikum adventních trhů na Staroměstském náměstí, kde má Včelovina stánek už dlouhých čtrnáct let.
Jeden prodejce
„Od roku 2011 bez přestávky. Na jednom a tom samém místě. V Praze máme jednoho prodejce, který kompletně obsluhuje adventní trhy každý den už 14 let. Výjimečně se stane, že tady třeba jeden den nemůže být, místo něj jde tedy jeho manželka. Ona mu dělá servis. Pan Drnovec je tady ale od prvního ročníku a bude tady i letos,“ vypráví Pavol Kudláč, který sám na adventní trhy chodí velmi často a pomůže například s přípravami na otevření.
O tomto by nejlépe povyprávěl samotný prodejce, ale vzhledem k tomu, jaké davy lidí v exponovaných dnech na adventních trzích jsou, to je nereálné. Ani Kudláč nezastírá, že pan Drnovec někdy o Vánocích zažívá krušné chvíle.
„Ano, zažívá tu krušné chvíle. Někdy bývá velký přetlak zákazníků. Díky trhům nyní ovládá několik jazyků. Samozřejmě český a také německý a anglický, ale už se velmi slušně naučil španělsky, rozumí italsky a určité základy umí i v dalších jazycích,“ chválí ho.
Praha se mění. Medovina ne
Podle něj se Praha za poslední dekádu hodně proměnila. Je víc a víc kosmopolitní, turisté tady jsou ze všech koutů světa, což cítí i stánkaři.
„Určité změny tam jsou a souvisí hlavně se změnou složení turistů. Praha se stává takovým světovým centrem, nádherná architektura a esprit města přitahuje lidi z Asie, Australany, může se tady setkat každý. To možná před těmi 14 lety úplně až takové globální nebylo. Teď tady potkáte turisty ze všech kontinentů a se všemi možnými mentalitami. Je to nádherné,“ usmívá se.
Z medoviny, kterou prodávají, většinou turisté v šoku nejsou. Důvod je jednoduchý, jedná se prý o nejstarší alkoholický nápoj na světě.
„Historie sahá dál než jedenáct tisíc let dozadu. Na každém kontinentě se medovina v určité podobě vyrábí. Britové, Japonci, Američané, Australané, ale i lidi z Afriky, oni reagují, že ano, znají to: ´honeywine, ano, to známe´, ale každý to zná v jiné podobě, protože to kopíruje charakter národa a tradici, kde se to vyrábí. Jednoduše se to všude vyrábí trochu jinak,“ popisuje Pavol Kudláč.
„Medovina se na rozdíl od punče nebo svařáku ničím neředí, jen se ohřívá a pije, přičemž 13 procent alkoholu si stále drží. Asijští návštěvníci se z toho celkem rychle omámí a říkají, jak je to silné. Pro Evropany, Američany a další je to poměrně light pití, decka nebo dvě jim neuškodí,“ přidává.
Závěrem doplňuje, že československá medovina má dlouhou historii. Včelaři jsou podle něj skoro národní tradicí, která je stará tisíc let: „Jsme na to hrdí, že jim to můžeme představit a říct jim základní informace jako například, že je to přírodní víno z medu, které se jen překvasí a dozraje v dubových sudech.“