foto: Georgi Bidenko pro PrahaIN.cz/Generální ředitel společnosti Bottega SpA, Sandro Bottega
TISKOVÁ KONFERENCE: Nejčastěji na pražské letiště naše redakce míří na slavnostní zahájení nové letecké linky nebo na tiskovou konferenci k budoucímu rozvoji. Úterní slavnostní akce se ale týkala jídla, a to hned ve dvou gastro provozovnách. Slavnostně se otevřela česká Bageterie Boulevard a italské bistro Bottega Prosecco Bar&Caffé.
Nejdříve jsme zamířili do bageterie, která je v Terminálu 2 pro již odbavené cestující. Bageterie nabízí dvě velikosti boxů, není také problém vzít si jídlo i na palubu.
Provozovna je v moderním designu s velkou kapacitou míst a k dispozici jsou jak běžné pokladny, tak několik samoobslužných. Atraktivní novinkou bude od února aplikace pro objednání online a donáškou do odletové brány (gate).

Nová pobočka Bageterie Boulevard na pražském letišti. Zdroj: Georgi Bidenko pro PrahaIN.cz
Zahájení akce se ujal sám předseda představenstva Letiště Praha, a.s. Jiří Pos. Uvedl, že letiště už je v mnoha hodnotách ve stavu jako před covidovou pandemií a v letošním roce plánuje 15,5 milionu cestujících. Zmínil, že například oblast občerstvení už dokonce předcovidovou nabídku vylepšila.
Poznamenal dále, že pražské letiště mile překvapuje segment českých turistů létajících na dovolenou do zahraničí, který už je dokonce na 130 procentech předcovidových čísel.
„My starší pamatujeme létání v obleku a se stříbrem. Dnes už to je úplně jinak. V průběhu letu toho moc nedostanete a když chcete něco k jídlu na palubě koupit, tak nabídka není moc pestrá, tím více nás těší, že se Lagardère a Bageterie Boulevard rozhodly otevřít na letišti svou provozovnu. Mají skvělou nabídku a je to česká značka. Což je další věc, co se snažíme společně propagovat, aby letiště mělo svoji atmosféru a mohli jsme se pochlubit, co umíme v České republice,” uvedl při zahájení.
Bageterie Boulevard, jejíž první pobočka vznikla už před 20 lety na pražském Kulaťáku, má v současné době už více než 60 restaurací v Česku a na Slovensku a představuje koncept exprès gourmet restaurací v lehkém francouzském stylu. Nabízí gurmánské bagety vytvořené podle receptur šéfkuchařů z jednotlivých evropských regionů.
„Jako ryze česká společnost jsme působení na našem největším letišti plánovali dlouhodobě. Ve chvíli, kdy se nám podařilo najít strategického partnera, společnost Lagardère, která pobočku provozuje, mohli jsme naši vizi uskutečnit. Dle našeho názoru by se na českém letišti měly prezentovat zejména úspěšné domácí koncepty, k nimž Bageterie Boulevard bezesporu patří,“ uvedl Petr Cichoň, zakladatel společnosti.
„V prosinci jsme zahájili komunikaci našich tradičních boxů, o kterých si myslíme, že by mohly být velice užitečné pro cestující s dětmi. Uvedli jsme 2 typy boxů, menší a větší, které se sestávají z našich nakrájených bagetek s dresingem a pečenými bramborami patatas a nyní přicházíme s novou službou, donáškou boxů až ke gatu, který si snadno objednáte z mobilní aplikace,” uvedl dále.
Ceny se od zbytku republiky téměř neliší. Například zapečená bruselská bageta je za 139 korun, Grilled Roastbeef za 149.
A teď trochu vína
Následně jsme se přesunuli do Terminálu 1, kde na nás čekalo nové italské bistro s luxusním designem, které nese název Bottega Prosecco Bar & Caffé.
Stačí vkročit a přívětivě vás obejme úchvatný interiér, vůně italských delikates a stovky zlatých lahví prémiového prosecca. Vzápětí se v myšlenkách zcela odpoutáte od ruchu letiště a takřka se ocitnete v prostředí pohostinné Itálie.
Koncept Bottega Prosecco Bar a Caffé se na Letišti Václava Havla otevírá vůbec poprvé v České republice, atmosféru při otevíračce umocnil svou přítomností generální ředitel společnosti Sandro Bottega.
Šedesátník z Benátek, který slavné vinařství převzal po otci a řídí jej od svých 19 let, okouzlil celou restauraci. Popsal historii společnosti Bottega SpA, která sahá až do 17. století, kdy předkové rodiny začali pěstovat vinnou révu a odhalil svou vášeň pro víno a techniku jeho výroby, která se dědí po staletí a je jejich tajemstvím.
Ve velmi osobním vyprávění o vinařství odhalil i svůj návod na pití vína. „První sklenka dne je vždy ta nejlepší, ta je pro chuť. Druhá sklenka je pro úsměv a po třetí sklence říkáte pravdu.“

Bottega Prosecco Bar&Caffé na pražském letišti. Zdroj: Georgi Bidenko pro PrahaIN.cz
Další část své úvodní řeči věnoval environmentnální zodpovědnosti. Uvedl, že Bottega SpA klade velký důraz na ekologii a udržitelný rozvoj. Využívá fotovoltaiku, geotermální energii a recykluje použitou vodu. Skutečnou perličkou prý je, že ve jménu biodiverzity zakoupila firma vlastní háj korkových dubů na Sardinii. Z jejich kůry vyrábí zátky ke svým lahvím.
Restaurace Bottega nabídne cestujícím kromě prosecca, bílých, červených a růžových vín také gin, grappu, vermouth i nealkoholické nápoje a pravou italskou kávu.
K jídlu si můžete dopřát italské bruschetty, cornetta, crostina, foccaciu či italské tagliere s výběrem italských sýrů, masových specialit i dezertů. Lahůdkou pro milovníky dobrého jídla a pití je možnost párování ve stylu Perfect Match s víny předních italských vinařů. Nabídka Bottega Prosecco Bar&Caffé byla vytvořena přímo na míru pražské pobočky.
Jídla začínají na 69 korunách za cornetto (italský croissant), za zhruba 200 korun si už můžete dopřát lehké bistro speciality. Sklenky prosecca a vín začínají na 115 korunách.
Provozovatelem obou nových podniků je společnost Lagardère Travel Retail, která na jaře minulého roku uspěla v koncesním řízení. Hlavním kritériem při vytváření nové gastro nabídky prý byla rozmanitost a synergie. „Našim cílem bylo vyjít vstříc potřebám všech typů cestujících a reagovat na jejich časové možnosti i osobní stravovací preference,“ přibližuje Richard Procházka, CEO Lagardère Travel Retail. „Proto jsme pečlivě vybírali z nejlepších světových i domácích značek a využili našich dlouholetých zkušeností i výborné znalosti prostředí letiště. Každý si zde nyní najde přesně to, co mu vyhovuje. Pokud zákazník spěchá, využije nabídku čerstvých baget, salátů nebo wrapů, které si může vzít i s sebou na palubu. Cestující, kteří mají na odletu nebo při přestupu více času, jej mohou příjemně strávit v některé ze stylových restaurací,“ doplňuje Procházka.