Luboš Kastner: I přes zdražování jsme nejlevnější hospodou v Evropě

11. 05. 202205:51
Luboš Kastner: I přes zdražování jsme nejlevnější hospodou v Evropě
foto: AMSP/Luboš Kastner, člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP).

Člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků v rozhovoru pro PrahaIN.cz o tom, jak služby zdražují, ale v Česku probíhá stále postcovidový mejdan – a taky o tom, že se to může velmi brzy změnit.

Jestliže měla covidová krize svého otloukánka, byl to bez jakýchkoliv debat sektor služeb. Téměř všechny musely den ze dne zavřít, a po nadějném létě 2020, kdy se všichni chystali na podzimní oživení a předvánoční boom, přišla největší rána.

Od října 2020 až do května 2021 byly (s malou prosincovou výjimkou) provozovny služeb prakticky uzavřeny – a otevřená okýnka restaurací a provozování některých služeb v domácnostech (typicky kadeřnictví) bylo jen velmi chabou náplastí. No a když se situace začala postupně uvolňovat, přišly od konce loňského roku další dvě rány: nejdříve energetická krize, a následně válka na Ukrajině, kvůli které zdražilo úplně všechno.

Pro sektor služeb to znamená další zásadní ohrožení. Ještě na podzim loňského roku byl podle průzkumu NSM Research pro Raiffeisenbank dopad covidu naprosto drtivý: dvě třetiny podnikatelů a živnostníků pocítily negativní dopad, musely měnit předmět podnikání, polovina z nich negenerovala žádný zisk a osmina živností prostě zanikla.

V současné době tedy čelí podnikatelé výzvám, jako nikdy předtím. Jestliže náklady na energie mají vzrůst o stovky procent, náklady na dopravu – pokud je tedy zboží dostupné – minimálně o desítky procent, jestliže se aktuální míra inflace pohybuje ve výši 12,7 procenta, nemůžou se provozovatelé služeb vyhnout nepopulárnímu kroku, a to zdražování.

„Gastro v roce 2021 zdražilo cca o 20 procent, o stejné procento bude muset zdražit i teď,“ říká Luboš Kastner, člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a garant projektu Moje restaurace. „Nikoliv však plošně. Výrazné změny cen uvidíme zejména u obědů a ceny piva, ty porostou nejvíce. Dojde možná i k úpravám jídel tak, aby se nemusela jen plošně měnit cena, ale aby došlo ke změně podávaných gramáží či surovin. Na zákazníka nejde náklady přenést hned a v plné míře, to by byl šok. Nicméně v Praze se bude obrazně každá čtvrť přibližovat cenám, které jsou již teď na Vinohradech.“

Zvyšování cen bude samozřejmě náročné také pro zákazníky, jak na to v současné době reagují?

Nejsou až tak negativní. Host chápe, co se děje. I tak jsme pořád nejlevnější hospodou v Evropě. Takže i při zdražování na to host pořád „má". Nicméně je jasné, že hosté budou svoji každodenní návštěvu gastra více zvažovat.

Která ze zdražovaných položek je pro provozovatele restaurací a služeb nejzásadnější? Nájmy, energie, něco jiného?

Nájmy jsou většinou fixní, to přijde v momentu, kdy se bude blížit konec smlouvy. Jsou to ale tři velké kategorie, energie, suroviny a platy zaměstnanců. Vše dramaticky vzrostlo a neustále roste.

Když lidem dochází peníze, začínají šetřit. A je pravda, že sektor služeb nemusí vždy patřit k těm životně důležitým. Neobáváte se toho, že může dojít k propadu?

V Praze zatím ne. Nyní si lidé chtějí užít konce těch zpropadených omezení. Je to jako velké vítězství a probíhá jeho oslava. Ve světě je též dost témat, o kterých se mluví. A doma si nepopovídáte, chcete jít a mluvit s lidmi venku. To teď pomáhá nejvíce.

Jak budou podnikatelé zvýšené náklady řešit? Může to mít vliv na kvalitu?

Jedni nezmění kvalitu, zlepší se a budou mít odpovídající cenu. A pak budou ti druzí, co sníží kvalitu, udělají četné kompromisy a nárůst do cen nepromítnou. Trh se rozdělí na kvalitu a cenu. Ten, kdo zůstane uprostřed a bude chtít být pro každého, ten utrpí nejvíce a mnoho provozovatelů z tohoto prostoru skončí.

Myslíte, že může současná situace vést například k omezení určitého typu služeb?

Ano, logicky. Byli jsme v oblasti mnoha služeb nejlevnější v Evropě. Díky i tomu, že šlo podnikat všelijak kreativně a každý dělal všechno. A to při velkém růstu vstupů a současné velké nutnosti profesionalizace už moc nepůjde.

 

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných