Naštvaný majitel restaurace: „Museli jsme zdražit pivo. Už nejsem hostinský!“

24. 01. 202410:05
Naštvaný majitel restaurace: „Museli jsme zdražit pivo. Už nejsem hostinský!“
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Plzeňské pivo, ilustrační foto

ROZHOVOR: Zvýšení sazby DPH u točeného piva z 10 na 21 procent i další rostoucí náklady donutily majitele restaurací zvýšit ceny piva i jídla. Někteří mají pocit, že už přestávají být podnikateli v oblasti pohostinství. „Už nejsme restauratéři, stali jsme se jakýmsi rukojmím a výběrčím daní pro stát,“ řekl portálu PrahaIN.cz majitel známé restaurace, který nechtěl být jmenován.

Přestože sleduje vývoj cen, inflace i posuny v oblasti DPH, věřil, že po novém roce ceny ve svém podniku zvyšovat nebude. Koncem prosince se ale musel smířit s tím, že se tomuto kroku nevyhne. „Zdražit musíme. Je to proti mým zásadám, ale nemůžeme dělat nic jiného. Mezi svátky jsme si na dva dny sedli s našim účetním a provozním šéfem. Opakovaně jsme propočítávali všechny položky, jako jsou náklady, inflace, vyšší DPH na pivo, mzdové náklady a podobně. Nakonec jsem musel s těžkým srdcem konstatovat, že nám nic jiného nezbývá. Je to jako zlý sen. Každý rok se přibližujeme k pomyslné tenké hranici, kterou už hosté nebudou akceptovat,“ řekl restauratér redakci PrahaIN.cz.

V oblasti pohostinství a gastronomie podnikatel pracuje celý profesní život. Jak sám říká, je srdcařem ze staré školy. Teď ale začíná mít pocit, že k jeho oboru, na který je hrdý, se stát z nejasných důvodů nechová dobře.

„Museli jsme zvýšit cenu piva i jídla. Nelíbí se mi to. Začínám mít pocit, že už nejsme restauratéři, ale stali jsme se jakýmsi rukojmím a výběrčím daní pro stát. Nejvíc se obávám toho, že v očích veřejnosti budeme špatní my. Hosté budou naštvaní na nás. Ale my skutečně nemůžeme dělat nic jiného. Inflace je nyní 10,07 procent. Můžeme předpokládat, že obecní úřady, tam kde mají nebytové prostory, případně je vlastní soukromníci, zvýší nájmy. Ceny nám zvednou i dodavatelé. Velkou otázkou jsou energie, k tomu vyšší DPH za čepované pivo a další položky. Museli jsme započítat všechny tyto aspekty, které nijak nemůžeme ovlivnit. To všechno se pak promítá do konečných cen,“ vysvětlil restauratér.

„V Čechách je měrnou jednotkou cena piva v hospodách. Předpokládám, že letos se jeho cena dostane na 70 až 75 korun za půllitr. Coca – Cola se teď prodává přibližně za 60 korun. To znamená, že deci je zhruba za 20 korun. To znamená, že půllitr se nyní prodává za 90 korun. Přitom jde o vodu se sirupem. Pivo za 70 je tedy pořád levnější. Doufám, že lidé i za tuto cenu budou na pivo chodit, ale ze zvedání cen nadšený skutečně nejsem. Kam se cena piva dostane během dalších dvou let, netuším. Věřím ale, že se snad už zvedat nebude,“ dodal majitel podniku.

Restauratér je přesvědčen o tom, že náročný obor, v němž pracuje desítky let, poškozují i někteří majitelé hospod a restaurací, kteří s oblastí gastronomie a pohostinství nemají dostatek zkušeností. Většina z nich v oboru dlouho nevydrží. „Problém není pouze v tom, že se zvedají náklady. Ceny v restauracích ovlivňuje i skutečnost, že v Čechách je hospod a restaurací neobvykle velké množství a každý z toho koláče něco ukousne. Přitom některé podniky jsou vedeny prapodivně a velmi amatérsky. Některé vydrží pouze několik měsíců. Když pak máte v ulici v jednom okamžiku místo tří hospod patnáct, tak to vytváří tlak a každý se tam pere. A všichni se bojí zdražit. Pokud ale nechceme zavřít, tak my ty peníze musíme vydělat, abychom mohli všechno poplatit a také se musíme uživit. I naši zaměstnanci i my máme své rodiny a děti,“ ukončil majitel restaurace.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných