Nejsem zlatokop, říká majitel hospůdky k překvapujícím cenám

11. 06. 202305:43
Nejsem zlatokop, říká majitel hospůdky k překvapujícím cenám
foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Formanská hospůdka

REPORTÁŽ: PrahaIN.cz pravidelně informuje o gastronomii v metropoli, mapujeme ceny a kvalitu nabízených služeb. Tentokrát jsme se zaměřili na podnik, na který nás upozornil jeden z našich čtenářů. Vyzdvihoval zejména přátelské ceny. Do hospůdky jsme se vypravili osobně na vlastní náklady.

Jedná se o Formanskou hospůdku v Karlovarské ulici v Praze 17. Nejbližší tramvajová zastávka je Bílá Hora a z centra města se sem dostanete zhruba za dvacet minut.

Než jsme se na místo vydali, podívali jsme se na Google recenze. Nejsou vůbec špatné. Ba naopak, více než dvě stě recenzentů udělilo v průměru 4,6 hvězd.

Že se tady zastavil čas v souvislosti s cenami, na to jsme byli připravení. Každopádně i exteriér celé hospody je trochu retro. Ničemu to ale nevadí, naopak. 

Jedná se o menší budovu s dřevěnou střechou, která je z jedné části obrostlá psím vínem. 

Uvnitř jeden výčepní a místo pro sezení odhadem tak pro třicet až čtyřicet lidí.

 
 
Formanská hospůdka. Zdroj: PrahaIN.cz

Cenový návrat do minulosti

Při pohledu na menu jsme si připadali jako v minulosti.

Když začneme od nejčastějšího sortimentu, tedy piva, málokde najdete levnější. Velká Plzeň za čtyřicet tři, Gambrinus za čtyřiatřicet.

Půllitrová Kofola nebo malinovka za pětadvacet.

Oblíbený pokrm české gastronomie, někým milovaný a jinými zase nenáviděný, smažený sýr zde stojí 110 korun, a to i s hranolky a tatarskou omáčkou. Za stejnou cenu je smažený květák s bramborami a tatarkou, o patnáct korun levnější je rizoto.

Ani jídla z kuřecího a vepřového masa téměř ve všech případech nepřekročí hranici sto padesáti korun.

Například kuřecí steak s bylinkovým máslem a libovolnou přílohou stojí 125 korun. Ostré kuřecí nudličky s přílohou jsou za 145 korun. Nechybí ani ani kuřecí steak se šunkou a broskví. Ten i s přílohou stojí 175 korun.

Kotleta z grilu se zeleninou je za 160, medailonky z vepřové panenky s kukuřicí, slaninou a žampiony vyjde na 165 korun.

Nejdražším jídlem v nabídce je hovězí roštěná za 215 korun. Tu jsme vyzkoušeli a nebylo v podstatě co vytknout. Za ty peníze naprosto bezchybné.

 
 
Nejdražší jídlo v celé Formanské hospůdce. Zdroj: PrahaIN.cz
 
Nabízí se tady i řada předkrmů, pochutin k pivu, jedná se o klasická česká jídla, jako je nakládaný hermelín za dnes už neuvěřitelných 55 korun, utopenec za třicet anebo klobásu za čtyřicet kaček.

Majitel u výčepu, paní v kuchyni

Do podniku jsme vyrazili anonymně a provozovatele jsme telefonicky kontaktovali až po návštěvě.

Bylo těžké se s ním spojit. Nestíhal a nám došlo, proč jsou ceny tak nízké.

Hospodu provozuje od roku 2000, takže už přes dvacet tři let.

Prý se toho změnilo hodně.

„Není potřeba to rvát za každou cenu, za každou cenu chtít být zlatokop. Změnilo se všechno, i celý systém odměňování zaměstnanců. Oni dnes za pár korun v provozu už dělat nechtějí. Hospodský na to peníze nemá, tak odcházejí,“ popsal redakci majitel Roman Navrátil.

Právě i proto už osm let provozuje hospodu pouze se svoji ženou.

Bez jiných zaměstnanců, pouze ve dvou lidech, a to je právě důvod tak nízkých cen, které jsou dnes zcela mimořádné, a to nejen v hlavním městě. 

„Paní je v kuchyni, já jsem u výčepu. Proto máme všechno tak, jak máme a držíme se pouze těmi cenami, které jsou tak nízké. Mám také štěstí, že jsem ve vlastním prostoru. Všechno se od všeho odvíjí, kdybych tady měl mít dva zaměstnance, tak bych byl v kategorii normálních středních cenových hospod,“ říká majitel Formanské hospůdky.

Podnik si prý udržel příznivé ceny i přes různé krize. Rapidní navýšení cen energií patřilo mezi ně.

„Co můžete dělat? Vytáhnete peníze, které máte naspořené na důchod a dáte je těm darmožroutům tam v ČEZu a plynárenským firmám, aby si oni mohli dát dividendy. Tak to prostě je. Vláda to má tak nastavené,“ shrnul Navrátil. 

Chvíle krize i pěkných okamžiků

Kdo někdy pracoval v gastronomii, ví, co vedení restauračního podniku obnáší. Roman Navrátil vede svoji Formanskou hospůdku už dvacet let. Neustálou radost ovšem nečekejte, také on zná momenty, kdy by s prací nejraději skončil

„Zažívám to každé poledne,“ směje se provozovatel.

„Lidé od půl dvanácté do půl jedné mají čas na oběd. Představte si to, jeden člověk v kuchyni, jeden člověk na place a vejde se sem zhruba čtyřicet lidí. Když se vám to nahrne... Oběhám to, ale za jakou cenu, jsem pak totálně vyčerpaný. Psychicky i fyzicky. Není to jednoduché. Gastro musí člověk dělat, protože ho má rád. Říká se klišé, že je to řehole.“

Přesto se do svého podniku dennodenně těší. Mohou za to známí a pravidelní zákazníci, kteří ho při byznysu doprovází už několik let.

„Mám tady svoji klientelu, štamgasti vás drží. Přijdou, vy se těšíte až s nimi pokecáte... O tom to je. Kdybych byl jinde, tak bych se na to už dávno vyprdnul,“ uzavřel Roman Navrátil.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných