Odborník popsal bídný stav vody v přírodě. Pivovar to chce změnit

14. 06. 202412:02
Odborník popsal bídný stav vody v přírodě. Pivovar to chce změnit
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz /Radegast, ilustrační foto

TISKOVÁ KONFERENCE: Světový den boje proti suchu připadá na sedmnáctého června, jeho smyslem je zvýšit po celém světě povědomí o výskytu sucha a upozornit také na metody některé prevence. V souvislosti s tím uspořádal setkání s novináři pivovar Radegast, který aktuálně patří pod Plzeňský Prazdroj.

Podle Libora Ansorge z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka Česko vysychá. „Máme problém v tom, že srážky rostou minimálně, zatímco teploty rostou velmi nahoru. Klimatická změna způsobuje významné rozkolísaní dešťů. Máme velké období sucha a srážky jsou pak intenzivnější, čím je srážka intenzivnější, krajina je schopná pojmout jen menší množství,“ vysvětlil Ansorge na tiskové konferenci.

Zastavit změnu klimatu je podle něj nerealistická věc. Co je ovšem možné a reálné, je přizpůsobit se. „Je to jediná možnost. První věc, kterou můžeme udělat, je zpomalit odtok z krajiny zejména v době povodní, tedy přívalových srážek, zadržet vodu tak, aby z krajiny neodtekla rychle, ale zůstala v ní a odtekla až v době sucha. Můžeme pracovat s půdou, se zemědělstvím anebo vytvářet nové retenční prostory v krajině, to jsou tůně či rybníky,“ říká a doplňuje, že je možné také zpomalit odtoky řek.

Jedna z nejnovějších věcí je ale také hospodaření se srážkovými dešti, čímž se dostáváme právě k pivovaru Radegast. Ten podle vlastních slov snížil spotřebu vody na výrobu litru piva za posledních patnáct let o 44 procent, což dělá asi 300 milionů uspořené vody každý rok. Pivovar hlásá, že je v tomto případě světová špička.

Josef Jalůvka, Ivan Tučník, Eva Jouklová a Libor Ansorge. Zdroj: PrahaIN.cz

Radegast chce změnu

„Díváme se na to, jak pomoct zadržovat vodu v krajině. V průběhu posledních deseti let, kdy jsme pevně svázáni s beskydskou krajinou, jsme investovali osm milionu korun do zařízení na podporu zadržování vody v krajině,“ připomíná brand manažer Radegastu Josef Jalůvka.

Podle jeho slov přijal pivovar výzvu, že do roku 2030 chce zadržet v krajině tolik vody, kolik jí využije v pivovaru. Vloni spotřeboval Radegast 575 milionu litrů vody.

„Základní změna je, že u všech projektů budeme vyhodnocovat, kolik vody zadrží. Teď jsme ve fázi, kdy vyhodnocujeme, kolik vody zadrží projekty, které jsme doposud dělali,“ přidává manažer udržitelnosti Plzeňského Prazdroje Ivan Tučník.

Mluví také o spolupráci s Lesy České republiky. „Spolupráce začala vloni, letos pokračuje, vytipovali jsme 10 míst v různých regionech, ve kterých jsme navrhli, kde by bylo možné vyhloubit tůně a vytvořit mokřad. Spolupráce navazuje s tím, že projekty chceme realizovat na podzim, do zimy budou hotové. Tůně jsou důležité, zdá se, že je to minimalistické opatření, ale je velmi efektivní,“ popisuje mluvčí Lesy České republiky Eva Jouklová.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných