foto: PrahaIN.cz/Zahrádka ve Vršovicích funguje i v prosinci
ROZHOVOR: „Nesouhlasím, souhlasím, bylo to zkrátka rozhodnutí, se kterým nic nezmůžete,“ vrací se podnikatel Miloslav Marek k nařízení o zákazu kouření v restauracích a hospodách z roku 2017. Kuřáci mezi námi stále jsou a cigaretu společně s pivem, vínem či kávou si rádi zapálí i během mrazů.
Restaurant Stella Cafe ve Vršovicích není na první pohled ničím výjimečný. Nabízí snídaňové, polední i stálé menu. Možná vás ale překvapí, že v prosinci při teplotách jen pár stupňů Celsia nad nulou je zde otevřená zahrádka. A možná na ní uvidíte i zákazníky. S bundou, pitím, případně jídlem, ale hlavně s cigaretou v ruce.
„Kuřáci jsou stále mezi námi. Kvůli tomu máme zahrádku otevřenou tak dlouho, ten důvod je jednoduchý. Lidé si sem chodí sednout i v téhle zimě. Plná vždy není, ale obsazovaná je. Obsluha na zahrádce funguje,“ sdělil serveru PrahaIN.cz provozovatel podniku Miloslav Marek.
V rozhovoru se vrací také k politickému rozhodnutí. Takzvaný protikuřácký zákon začal v České republice platit 1. května 2017. „Tím, že to bylo plošné, tak nám to neublížilo. Lidé si museli zvyknout. Byl to legislativní proces, který tady proběhl, a lidé si už bohužel nemohli zapálit. Ještě když se mohlo v hospodách kouřit, tak tady byla mezifáze, kdy část restaurace byla vyčleněna pro kuřáky a nekuřáky. Když jste měli restauraci o jedné místnosti, tak jste v tomhle byl limitován. Nebyly tam stejné podmínky. Pak to ale začalo celoplošně,“ vzpomíná podnikatel.
Nic s tím nezmůžete, říká restauratér
On sám nepatří do té skupiny hospodských, kteří se bouřili. Média v této době citovala celou řadu lidí, kteří zmiňovali různé fráze typu, že se jedná o omezování svobody či likvidaci podnikatelů. „Nesouhlasím, souhlasím, bylo to zkrátka rozhodnutí, se kterým nic nezmůžete. Museli jsme to přijmout. Větší problém s tím měli zákazníci, kteří v té restauraci byli zvyklí kouřit. Ne já. Tím, že nebyla žádná možnost, aby si zapálili, tak si museli navyknout, nic jiného jim ostatně nezbylo,“ říká podnikatel, u nějž funguje zahrádka i v prosinci.
Hospody nicméně ještě v roce 2017 začaly hledat různé triky, jak zákon obejít. Mezi tyto fígly se řadí třeba změna restaurace na soukromý kuřácký klub. „Vím, že se to nějakým způsobem dalo nebo dá obejít, ale mě to osobně nikdy nenapadlo,“ komentuje Marek.
Závěrem se ještě v krátkosti bavíme o změnách v gastronomii. Kromě toho, že podle Miloslava Marka jsou dnes podmínky pro restauratéry, třeba kvůli změně DPH, složitější, změnily se podle něj i návyky i hostů. Prý jsou informovanější, o což se zasloužil mimo jiné Zdeněk Pohlreich a pořad Ano, šéfe! „Tím, že televize je plná pořadů o jídle, tak jsou lidé víc v obrazu, co a jak v restauracích funguje. Do té doby, než pan Pohlreich začal jezdit po restauracích, tak se o nich moc nemluvilo. Lidé, co nikdy v hospodě nepracovali, tak vůbec netušili, jak to funguje. Tam je velký rozdíl. Zákazníci jsou víc informovaní. To neříkám, že je špatně. Naopak. Ale tam cítím změnu,“ uzavírá podnikatel.