PŘEHLEDNĚ Ceny obědů v lednu trhaly rekordy. Se stovkou si neškrtnete

05. 02. 202215:02
PŘEHLEDNĚ Ceny obědů v lednu trhaly rekordy. Se stovkou si neškrtnete
foto: Markéta Šálková, PrahaIN.cz/Prázdná restaurace v době covidu

Ceny obědů v restauracích v České republice se v lednu 2022 vyšplhaly na rekordní průměrnou cenu 157 korun. To je o dvě koruny více než v prosinci 2021, ale o celých 13 korun více než před rokem. Nejvíce si za obědy připlatí tradičně lidé v Praze, kde musí vytáhnout z peněženky v průměru 176 korun. Nejméně stojí obědy v Ústeckém, Karlovarském a Zlínském kraji.

Vyplývá to z dat plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice, který má redakce PrahaIN.cz k dispozici.

„Za posledních několik měsíců dochází k velkému zdražování energií i vstupních surovin a restaurace na to jednoduše musejí reagovat,“ komentoval data Jan Michelfeit ze Sodexo Benefity.

„V tuto chvíli se lidé ve většině krajů nenaobědvají ani za daňově nejvýhodnější stravenku, jejíž hodnota je pro letošek také rekordní. K jejímu navyšování dochází vždy v lednu a pro rok 2022 je stanovena na 150 Kč. Tuto sumu ve stravence ale dostává málokdo. Firmy nejčastěji svým zaměstnancům poskytují 100 korun na den, a to nestačí na oběd už nikde,“ dodává.

Z dat také vyplývá, že zdražování v restauracích je přímo úměrné odlivu zákazníků se stravenkami směrem k obchodům s potravinami a posilují také online hráči s dovozem jídla nebo potravin.

„Lidé hledají způsoby, jak ušetřit a dle dat si mnohem častěji vaří doma z nakoupených surovin, což zřejmě souvisí i se změnou chování v důsledku pandemie covidu. Zároveň ale platí, že lidé se stravenkami chodí do restaurací až třikrát častěji než ti bez nich. Stravenky jsou tak ideálním způsobem, jak zaměstnancům přilepšit a zároveň podpořit restaurace pod tlakem odlivu zákazníků v důsledku lockdownů a zavedení stravovacího paušálu,“ vysvětlil Michelfeit.

Zdroj dat: Sodexho

A ještě to nekončí

„Občané i firmy budou v letošním roce čelit nejen zvyšování cen zboží a služeb z důvodu zvyšování cen energií a rozkladu mezinárodního obchodu, ale také zvyšování úrokových sazeb z hypoték a dluhů obecně. Důvodem je zvednutí základní úrokové sazby z nuly na 3,75 procenta během několika měsíců Českou národní bankou. Tento smrtící koktejl ekonomických restrikcí a represí navíc na pozadí stále probíhající pandemie a snahy o snižování emisí ze strany Evropské komise naznačuje, že krize bude mít mnohem delší trvání, než jak jsme byli doposud zvyklí na jeden až dva roky,“ uvedl v prohlášení pro PrahaIN.cz ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy Roman Pilíšek.

Že inflace nabrala vražedné tempo, řekl už před několika dny hlavní ekonom BH Securitiesd Štěpán Křeček.

„Inflace se dál vzdaluje od svého tolerančního pásma a pohybuje se na trojnásobku cílované úrovně. Z tohoto důvodu mohou přijít další úpravy v měnové politice. Česká národní banka však již pravděpodobně nebude zvyšovat úrokové sazby tak vysokým tempem jako doposud. Růst úroků totiž bude bránit oživení naší ekonomiky, která se zapamatovává po koronavirové krizi hůře a pomaleji, než jsme doufali," poznamenal.

Ke zdražování dochází prakticky ve všech oblastech. Rostou ceny energií, pohonných hmot, potravin, aut i služeb. Podle ekonomů jde však teprve o začátek.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných