Proč nekupujete ryby, zeptal se Lidl. Smršť reakcí pokračuje sedmý den

15. 03. 202412:05
Proč nekupujete ryby, zeptal se Lidl. Smršť reakcí pokračuje sedmý den
foto: Redakce PrahaIN.cz/Ryby v supermarketu

Obecně se říká, že by člověk měl jíst rybu dvakrát týdně. To se Čechům dlouhodobě nedaří. V porovnání s celoevropským průměrem jsme velmi pozadu. Podle posledních údajů statistického úřadu je roční spotřeba 5,6 kilogramu na osobu. To odpovídá patnácti gramům denně. Na otázku, proč jíme málo ryb, se svých zákazníků zeptal před týdnem obchodní řetězec Lidl.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje sníst alespoň 150-300 gramů ryby týdně. Ačkoliv je v Česku nejběžněji dostupná ryba kapr, Češi zkonzumují zejména lososa, který je zároveň nejoblíbenější rybou.

V závěsu se drží tuňák, pstruh, kapr a treska.

Ryba je pro člověka důležitá zejména z důvodů vysokého obsahu bílkovin, vitamínů, jódu a rybího oleje, který je bohatý na omega-3 mastné kyseliny.

Lidl na svém Facebooku propagoval multifunkčního kuchyňského robota, který má pomoci i s přípravou ryb. V té souvislosti se zeptal, proč jedí málo ryb. Na výběr dal jen dvě možnosti. „Nechutnají mi“ a „nevím, jak je připravit“.

Podle stovek komentářů by však lidé potřebovali ještě variantu C.

Zmrazená ryba není čerstvá ryba

Kuchyňský robot ani nabízené možnosti téměř nikoho nezajímaly. Debata se vedla především kvůli cenám a dostupným produktům.

„Když už kupuji chlazenou rybu, očekávám, že byla chlazená celou dobu, nikoli, že ji na moři zmrazili a v obchodě rozmrazili. Informace je na obale tak malým písmem, že to člověk kolikrát přehlédne a pak se diví, že má na pánvi bláto bez chuti,“ psala Lucie. Její odpověď zaujala řadu dalších, kteří o zmíněné praxi nevěděli.

PrahaIN.cz o problému informovala minulý rok v únoru, kdy jsme narazili na lososa, který byl uloven v Norsku, zabalen v Polsku a následně se jako čerstvá ryba prodával v Česku. Spotřebovat by se měl do pěti dnů.

Největší množství diskutujících zmiňovalo vysokou cenu ryb. Několikrát se opakovalo, že by rybu klidně jedli každý den, kdyby nebyla tak drahá.

Ryba versus kuřecí

„Mohu si je dovolit maximálně jednou za měsíc,“ zmínila Bohumila. „Protože prase je levnější,“ odpovídal další. „Většina lidí odpoví, že jsou drahé,“ potvrdil další. „Cenově děsně drahé, a i když jsou v akci, je stejně cena vysoká. Ryby máme moc rádi, občas koupím pstruhy a lososa, ale tak dvakrát do roka,“ zmínil další.

Podobných komentářů jsou stovky a další přibývají.

„Koupit kvalitní rybu je pro čtyř až pěti člennou rodinu finančně neúnosné,“ uzavřel další.

Aktuálně Lidl nabízí několik druhů ryb v akci. Jejich cena vysoce převyšuje cenu jiného druhu masa.

Například kilogram candáta obecného stojí 359 korun místo původních 485. Kilogram tresky vyjde na 249 korun a okořeněný losos je za „super cenu“ 519,50 za jeden kilogram.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných