Vyšší sazba na pivo? Proslulá pivnice U Zlatého tygra jde proti všem

25. 05. 202305:23
Vyšší sazba na pivo? Proslulá pivnice U Zlatého tygra jde proti všem
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/U Zlatého Tygra

Málokterá pražská hospoda se proslavila tak, jako ta U Zlatého tygra. Dvoupatrový gotický dům, ve kterém se pivnice nachází, je ze čtrnáctého století. A i dnes tu na vás dýchne atmosféra. Zejména, když si člověk uvědomí, že právě sem chodili velikáni našich dějin.

Dům v Husově ulici nedaleko Staroměstského náměstí přitom neměl ve znaku tygra hned od počátku. Tehdejší domovní znamení mělo připomínat nástroj jako kopáč, motyku nebo hák. Současný znak se na budově objevil až v osmnáctém století.

Pivnice tu nebyla odjakživa. Dříve se zde nacházela Šochova vlastenecká kavárna, do které docházely největší osobnosti české země. Zmínit můžeme třeba Josefa Kajetána Tyla, autora české hymny, Karla Hynka Máchu, Františka Palackého nebo známého prozaika Karla Sabinu.

Hrabal, Havel, Clinton a další 

Dnes má ale každý zakořeněný dům U Zlatého tygra jako známou pivnici, kde vám načepují jedno z nejlepších piv. Věděl to i Bohumil Hrabal, jeden z nejznámějších českých spisovatelů. Ten je sice v hlavním městě spojen především s Libní, kde prožil výraznou část života, k Tygrovi to ale neměl zas tak daleko a pivnici si velmi oblíbil. Na což jsou tady patřičně hrdí. Dodnes se zde nachází jeho busta, ale i obraz s portrétem. 

Fotografii zde mají i další významní hosté, třeba někdejší americký prezident Bill Clinton, který dorazil na návštěvu společně s Václavem Havlem. Stalo se tak v roce 1994.

Podle webových stránek v minulosti navštívil Tygra francouzský ministerský předseda Herriot: 

„Doprovázel ho sekční šéf z ministerstva zahraničí, takto stálý host U Tygra. Koupili si teplou krkovičku s chlebem a hořčicí a zapadli inkognito do hospůdky. Herriot pije, ukazuje naproti a povídá k průvodci: 'Támhle sedí předseda poslanecké sněmovny Malypetr, ale toho pána vedle neznám.’ Sekční šéf povídá: 'To je natěračský mistr z Melantrišky.' Herriot znovu zdraví a pak zašeptá: 'Ale támhle sedí president správního soudu, jenže toho vedle neznám.' Také průvodce nevěděl. Tu se k nim nakloní soused zprava a informuje: 'To je ciselér a výrobce pohřebních svítidel z Karlovky.' Herriot se překvapen obrací na souseda: 'A kdo jste vy?' Ten pozdvihuje sklenici: 'Já jsem prosím domovník ze Skořepky.' Tu ministerský předseda slavnostně prohlašuje: 'Pánové, omyl ! Demokracie není ve Francii, ale zde!’”

Tento příběh vystihoval, a doteď vystihuje toto místo. Potkat tady můžete kohokoli. 

Tvrdý alkohol tu v žádném případě nečekejte. Ten se tu nepodává. Z alkoholických nápojů pouze víno a pivo Plzeň, která je podle pravidelných návštěvníků nejlepší v celé Praze. A na dnešní poměry i za rozumné ceny. Půllitr koupíte za 58 korun. 

V minulosti se však řešilo, že se tu nalévají podmíráky. Přišla na to Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ruku na srdce, kdo U Zlatého tygra někdy byl a viděl místní frmol, nedotočené pivo by asi lehce odpustil. A potom, co by ho ochutnal, už stoprocentně. Podle inspekce ale chybělo kolem deseti až patnácti procent. 

U Tygra nasytíte i žaludek. A opět za přátelské ceny.  Podobné budete v centru města hledat těžko, navíc míst, jako je toto, fakt mnoho není. 

Kuchyně je ovšem atypická. Například vepřový řízek v bramboráku se salátem z hlávkového zelí zde stojí 180. Smažený šunkový závitek s nivou a okurkou za 140 korun a tatarský biftek s šesti topinkami je za 245.

 

Koleno U Zlatého tygra. Zdroj: PrahaIN.cz

Kdo někdy procházel centrem Prahy a chtěl si Tygrovi zajít, jen tak, bez rezervace, nejspíš se neposadil. Uvnitř je totiž standardně narváno k prasknutí. Pokud má člověk štěstí, může si dát pivo alespoň na stojáka. I z vlastní zkušenosti víme, že pokud chcete v pivnici něco oslavit s větší skupinou lidí, a navíc o víkendu, je potřeba udělat rezervaci několik týdnů dopředu.

Jak to vypadá nyní?

Provozovatel pivnice U Zlatého tygra však redakci prozradil, že současné obraty se absolutně nedají srovnávat s tím, co bylo před lety. Legendární hospodu provozuje deset let, působí v ní ovšem kolem třiceti let.

Zažil tak mnohé.

Ani víkendy podle něj nejsou v současné době zaplněné několik týdnů dopředu. 

„Jsme česká hospoda, tudíž máme zaplněné především všední dny. Víkendy? Večery jsou samozřejmě plné, ale odpoledne je to jak kdy, je to nárazové. Odpoledne se dá sednout určitě,“ okomentoval provozovatel Jan Hendrych.

„Je to jiné. Slabší. Nedá se to porovnávat s tím, co bylo dříve. V minulosti lidé chodili z práce mnohem dřív, od tří do šesti bylo plno, večer se vyměnili party a bylo narváno celý a každý den. I výtoč byla jiná. V žádném případě se to nedá srovnávat,“ říká Hendrych.

Podle něj za to může i zvýšená konkurence.

„Dřív bylo dobré pivo v Praze na pár místech. Dnes se o to stará už skoro každá hospoda, je mnoho dobrých hospod.“

Pivo je alkohol a alkohol je neřest

Provozovatele legendární pivnice jsme se ptali i na kroky vlády, která chystá zvýšit DPH na čepované pivo. Na to reagovala již řada pivovarů a hospod. Zvýšení DPH nesou nelibě. Mnozí hospodští pak dokonce mluví o ukončení činnosti. 

Jan Hendrych z pivnice U Zlatého tygra ovšem hlavu nevěší. Ačkoli to hospoda samozřejmě pocítí, říká, že alkohol je neřest a zvýšení DPH na 21 procent je naprosto v pořádku.

„Stoprocentně to pocítíme, protože máme jenom pivo. Víceméně neprodáváme ani víno, nealko, kávu. Jsme jediná pražská pivnice pouze s pivem. Takže to pocítíme. Ale je to v pořádku. Pivo je alkohol a je to neřest, má to stát peníze. V té jednadvacítce to má být. Když vláda nastoupila, čekal jsem, že to udělají rovnou. Udělali to až teď,“ sdělil redakci Hendrych.

„Jsou to tři, čtyři koruny na pivo, takže to bude znát. Ale co s tím uděláme? Nic,“ uzavřel.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných