Restaurace a hospody odhalily tržby. Mementem doby se stala polévka

20. 09. 202318:04
Restaurace a hospody odhalily tržby. Mementem doby se stala polévka
foto: Pixabay.com license/Jídlo, ilustrační foto

ANALÝZA: Redakce PrahaIN.cz získala analýzu společnosti Dotykačka, která se věnovala létu v gastro byznysu. Pro české podnikatele přinesla tvrdá data. Letošní tržby jsou menší než ty loňské, návštěvníci podniků mění své zvyklosti a šetří. Nejhůře jsou na tom v podnicích orientovaných na noční život. Společnost se věnovala i tomu, zda a jak velké dávají Češi spropitné.

Je zvykem, že prázdniny a léto jsou pro podnikatele v gastru vrcholem. Dovolené, ve městech je více turistů, je teplé počasí, které přímo láká k posezení na zahrádce. Letos to ale neplatilo, tržby zaostaly oproti loňskému roku o dvě procenta. A to se zdražovalo a ceny v podnicích rostly.

S tím souvisí zveřejněný gastroindex, který ukazuje, co oproti minulému roku nejvíce zdražilo. Vítězem se staly polévky. Letos v srpnu vychází průměrně na 54 korun. Výrazně zdražila také minerální voda a burgery. V analýze je také srovnání letošního srpna s rokem 2019. Opět vedou polévky, které vzrostly o 51 procent. V roce 2019 stály průměrně 36 korun. Burgery zdražily o 45 procent, o 42 procent guláš a o 41 procent káva. Ta v roce 2019 vyšla průměrně na 37 korun, nyní 52 korun.

„Už od května pozorujeme ve srovnání s loňskem horší výsledky. To platilo i pro červenec, ovšem zdálo se, že srpen by to mohl vykompenzovat. V prvních dvou týdnech výdělky o 5 procent převyšovaly loňská srpnová čísla, ovšem pak přišel kritický propad. V druhé polovině měsíce jako by lidé přestali chodit do restaurací,“ zmínil v zaslané analýze ředitel Dotykačky Petr Menclík. Právě pokladní systém Dotykačky využívá nejvíce gastro zařízení v České republice.

Letos to bylo jiné

Největší propady jsou viditelné v malých městech a na vesnicích. Ani Praha ale nebyla výjimkou.

„Hlavní město si zpravidla žije svým vlastním životem, a i když se jinde nedaří, tamější gastro podniky praskají ve švech. Letos to však bylo jiné. Už v květnu a červnu se metropole srovnala se zbytkem republiky a klesla pod loňské hodnoty. Do plusových čísel ji nakonec vytáhl až prázdninový nájezd zahraničních turistů,“ zmínil Menclík.

Pokud se podíváme na grafy blíže, zjistíme, že nejvíce trpěly podniky, které se zaměřují na noční život. Zejména kluby a diskotéky.

Z analýz Dotykačky, které má redakce k dispozici vyplývá, že je to způsobeno tím, že lidé mění své zvyklosti.

Posedět už nechodí večer, ale spíše odpoledne a míří do kaváren a bister. „Populární jsou zejména trendy letní drinky a šumivá vína, která si zákazníci rádi vychutnávají třeba na letních zahrádkách, často hned po práci. Od roku 2019 jsme zaznamenali výrazný posun prodejů těchto drinků právě do odpoledních hodin,“ říká také ředitel Dotykačky.

„Tyto formáty jsou čím dál úspěšnější i mimo města, kam přinášejí určité oživení do monolitické hospodské nabídky. S růstem sazby DPH u piva a očekávaným dalším poklesem konzumace piva tak představují určitou šanci pro aktivnější společenský a gastronomický život na vesnicích a v menších obcích,“ uvedl v analýze Luboš Kastner, zástupce gastronomických podniků v rámci Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Spropitné dáváme menší

Mění se i výše spropitného, které dáváme. Většina z nás je naučena, že by se v lepších restauracích mělo dávat okolo 10 procent z celkové ceny, nejčastěji však zákazníci zaokrouhlují částku směrem nahoru.

To potvrzuje analýza společností Dotykačka a Qerko, která říká, že se dýško nejčastěji pohybuje mezi pěti až deseti procenty. Deset procent nechává třetina lidí. Štědřejší jsou muži.

Vyšší spropitné dávají ti, kteří platí kartou.

„Dříve panoval, a možná ještě stále panuje mýtus, že spropitné zákazníci vyplácejí pouze při platbách v hotovosti. Není tomu tak. Při bezhotovostních platbách naopak mnohdy bývají štědřejší. Dokazují to i statistiky z našich platebních terminálů, které platící nenásilně motivují k započítání spropitného. To pak bývá až dvakrát vyšší než u hotovostních plateb,“ dodal ředitel Dotykačky.

Pětina všech platících nenechává ani korunu.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných