foto: Bob Asher, PrahaIN.cz/Drůbeží prodejna
ROZHOVOR: Prudký nárůst cen hlásili na jaře majitelé prodejen, které se specializují na drůbež. Teď oznámili radostnou novinu. „Konečně jsme mohli snížit cenu kuřecích prsou, čtvrtek i křídel o deset až patnáct procent, “ řekl serveru PrahaIN.cz Tomáš Spálenka, majitel drůbeží prodejny na Palmovce.
Současně s jarním zvýšením cen klesl také počet zákazníků. Po pěti měsících ceny kuřecího masa konečně klesly. Zvýšení cen před necelým půl rokem způsobil pokles prodeje a vedl k tomu, že chovatelé mají nyní velké množství drůbeže a také plné sklady masa. „To je aktuálně jedna z hlavních příčin snížení nákupní ceny, proto jsme na našich prodejnách mohli srazit cenu kuřecích prsou, čtvrtek i křídel o deset až patnáct procent. Ceny také tlačí dolů obchodní řetězce, a malé krámky proto musí zavírat,“ řekl podnikatel naší redakci.
Zlevňování nečekejte
Současně ale vyloučil, že ceny drůbežího masa budou dále klesat. Nynější doba prý dalšímu poklesu cen nepřeje. „Domnívám se, že v dohledné době k dalšímu poklesu nákupních cen drůbežího masa nedojde. Předpokládám, že zůstanou na stejné úrovni, jako jsou nyní. Nevidím prostor k dalšímu snižování. Vůbec ale netuším a netroufnu si předpovědět, jaká situace bude v naší branži po novém roce. Cenové hladiny jsou totiž velmi neklidné a připomínají tak trochu jízdu na toboganu. Nečekaně nastane pokles třeba o deset korun na kilogramu a za několik dní opět prudce vyletí nahoru. Dříve takové turbulence neexistovaly a ceny se dlouhodobě pohybovaly ve stejných hladinách. Všichni obchodníci s drůbežím masem s mírným napětím čekají, co příští rok přinese,“ řekl naší redakci Tomáš Spálenka.
Hovězí mazec
Zatímco si majitelé prodejen s drůbežím sortimentem mírně oddechli, vrásky na čele naskakují klasickým řezníkům. Na stejné, tedy vysoké, úrovni totiž zůstávají ceny hovězího masa, které je od nepaměti součástí klasické české kuchyně. Cena hovězího masa prý nyní dokonce mírně vzrostla. O něco příjemnější jsou ceny masa vepřového.
„Vepřové maso se cenově drží na stejné úrovni. Kýtu nyní prodáváme za 160 korun za kilogram, krkovici bez kosti za 189. Důležité je, že nákupní cena vepřového zůstává stejná. Problém ale je s cenou hovězího masa. Jeho ceny se neustále zvyšují a podle současného vývoje skutečně asi bude hovězí pokrmem pouze pro bohaté. Cena pravé roštěné je u nás 399 korun za kilo, hovězí zadní za 359 korun. Tyto ceny už jsou opravdu „mazec“ a většina zákazníků si tyto druhy masa nemůže dovolit a nemá o něj zájem. Místo toho kupují hovězí žebra, kližku a hovězí přední. Nepředpokládám, že by v dohledné době šly ceny hovězího dolů. Mám obavy spíš z dalšího růstu,“ řekl serveru PrahaIN.cz Martin Čejka, spolumajitel známého rodinného řeznictví ve Skutči.
Závažných příčin, které vyhnaly ceny hovězího masa vzhůru, je klasicky celá řada, jak nám sdělil zemědělský analytik Petr Havel: „Je třeba vědět, že cena hovězího masa v České republice se mnoho let dlouhodobě pohybovala hluboko pod průměrem cen v zemích Evropské unie, pravidelně o 20 až 30 procent. Proto tady byl poměrně velký prostor pro nárůst cen hovězího masa u našich chovatelů i zpracovatelů, což je pro spotřebitele špatná zpráva. Druhým důležitým momentem je enormní zvýšení nákladů. To znamená zvyšující se ceny energií, vyšší ceny krmných směsí a v neposlední řadě také rostoucí mzdy. Chovatelé jsou v poněkud jiné pozici než ostatní zemědělci. Zaměstnávají vyšší počet zaměstnanců a musí za ně platit odvody. Také se téměř se nemluví o tom, že se výrazně zvedly ceny moderních technologií, které chovatelé potřebují ke své práci. Vyšší ceny hovězího masa jsou kombinací všech těchto aspektů. Přestože ceny hovězího masa výrazně narostly, ještě pořád je levnější než v ostatních zemích. Myslím, že ceny hovězího masa se už nesníží. Tendence je spíš opačná.“