Rodilý Pražan vede Bufet uprostřed Mnichova. S českými cenami, společníkovi navzdory

23. 07. 202315:15
Rodilý Pražan vede Bufet uprostřed Mnichova. S českými cenami, společníkovi navzdory
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Z Bufetu v Mnichově

REPORTÁŽ: Narodil se v Praze, konkrétně na pomezí Strašnic a Zahradního Města. Už jako náctiletý ale s maminkou odjel do Německa, kde žije dodnes. V současné době tu vede podnik s názvem Bufet nedaleko centra Mnichova. Láká na tankové pivo, které za podobnou cenu v hlavním městě Bavorska těžko seženete.

Do kontaktu s podnikatelem Filipem Černým jsme se dostali zcela náhodně. V jedné z vyhlášených pivnic v Mnichově jsme se totiž dali do řeči s německým párem z Bamberku. Když zjistili, odkud jsme, začali při popíjení tupláka pět ódy na Prahu. Mluvili o svých oblíbených pražských hospodách, zmiňovali například U Dvou Kohoutů v Karlíně.

Prozradili nám také, že nedaleko hlavního nádraží v Mnichově existuje jeden naprosto unikátní a úžasný podnik, který vede Čech. „Divím se, že to neznáte,“ říkali.

Do podniku s názvem Bufet jsme se ještě téhož dne vydali.

Z centra Mnichova nám cesta chůzí zabrala asi čtvrt hodiny. Nápis „Bufet” byl vidět z dálky, před podnikem postávala řada lidí na cigaretě, byl pátek večer po jedenácté hodině a uvnitř bylo doslova natřískáno.

Bufet. Zdroj: PrahaIN.cz

Interiér byl příjemný. Zhruba polovinu kapacity podniku tvořila místa k sezení, druhá půlka byla na stání, proto také název Bufet. Typickou německou hospodu to nepřipomínalo, vlastně ani českou. 

Rodilý Pražan v Mnichově

U baru je otevřená kuchyň, návštěvníci tak vidí kuchaře přímo v akci. Na něj jsme začali mluvit německy, jestli by nám nemohl předat kontakt na majitele podniku, že bychom měli zájem s ním mluvit.

„Já mluvím i česky,“ odpověděl muž v zástěře. A měli jsme štěstí, jednalo se přímo o majitele Filipa Černého, jak se představil.

Vyrostl nedaleko metra Skalka, s maminkou se z Prahy ale přestěhoval ještě před sametovou revolucí. První místo, kde v Německu žil, bylo Bad Reichenhall, malé lázeňské městečko v Horním Bavorsku.

Po vyučení na hotelové škole se vydal do Mnichova. Plán byl jednoduchý, dva roky pracovat, pak cestovat po světě a přitom si vydělávat v gastronomii.

„To byla hlavní motivace. Amerika, nějaká loď a tak dále. Ale v Mnichově jsem nakonec zkejsnul dodnes,“ směje se Filip Černý.

Filip Černý. Zdroj: PrahaIN.cz

Za ty roky toho zažil hodně. Udělal si barmanský kurz a začal pracovat v novém klubu s koktejlovým barem. „Hledali mladého barmana, mně bylo dvacet a zlákalo mě to. Zalíbilo se mi tam, vydělal jsem si slušné peníze a dokonce jsem už měl smlouvu v Coloradu, ale nakonec jsem to nechal plavat,“ popsal serveru PrahaIN.cz.

V dalších letech si s parťákem otevřel i vlastní bar. Ten je dodnes v provozu a jmenuje se Valentin Stüberl. „Občas zajdu kluky navštívit,“ říká Černý.

Zkoušeli i velkou restauraci pro více než 130 lidí. Koncept Bavorska a Itálie. To ale nedopadlo úplně podle představ „Byla to obrovská řehole. Každý den od rána do večera. Pořád jsme museli hasit nějaké požáry. Byl tam ohromný nájem, finančně jsme to moc nezvládali,“ popisuje.

Levné tankové pivo a různorodá klientela

Černý tak přemýšlel, co bude dělat dál. Líbil se mu koncept velké části českých hospod, který je ovšem v Bavorsku tak trochu neznámou. Tankové pivo. A právě tak vznikl podnik Bufet.

„Léta jsem to říkal všemožným klukům tady. Bavorské pivo je dobré, ale tankové pivo jako dělají v Česku od půlky devadesátých let, kde to dovedli k perfekcionismu, jako třeba v Lokálech Ambiente, to tady nikde není.“

České produkty ale nemá, pivo je z bavorského pivovaru.

Cena nás upřímně překvapila. Tak levné pivo jsme totiž v podobných částech Mnichova neviděli. 0,4 litrů za 2,80 euro.

„No, to jsme se s mým parťákem trochu hádali. Přišlo mi to dost levné. Půllitr vychází asi na 3,45. Ale tohle Bavoráci také přesně hledají. Místo na stojáka, kde bude levné a dobré pivo. Hodně jsme o tom s parťákem diskutovali. Já jsem chtěl prosadit lehké zdražení piva. Říkal mi, že budeme mít raději menší výdělek, ale zase toho prodáme hodně,“ říká Černý k cenám.

Příznivé ceny zajišťují pravidelnou klientelu. Z devadesáti procent se prý jedná o místní, zbylých deset procent jsou turisté.

„Míchá se to mezi klientelou, která jde na pivo po práci, protože je tady za rohem Bavorský rozhlas, je tady i spousta kanceláří, takže lidé jdou po práci na pivo a párek. To jsou většinou lidé s kvádrem, kravatou a košilí. Pak se to míchá s mladými lidmi osmnáct plus, protože máme levné pivo. Mají radost, že máme dobrou kvalitu, hraje tady muzika. Ten mix se mi líbí. Může tady sedět pilot Lufthansy a vedle něj pankáč. Jinde by se nesetkali. Tady si ale začnou povídat. Baví mě to, klientela opravdu od osmnácti do osmdesáti let,“ popisuje rodilý Pražan. 

Bufet ale kromě piva nabízí i celou řadu uzenin. Třeba hot dog za 3,80. Pár vídeňských párků za 5,50 euro, ale i hermelín či slaninovou marmeládu s chlebem, nechybí ani veganská varianta.

Nabídka jídel v Bufetu. Zdroj: PrahaIN.cz

Uzeniny má od řezníka nedaleko města Würzburg, které se nachází v historickém území Bavorska - Franky.

„Říká se, že v tomhle regionu jsou nejlepší uzeniny. A je to pravda. Oni si tady na to potrpí. Jsou to hodně poctivá jídla bez přidaných šmakulád. Všechno domácí maso, možná trochu pepře. A to je všechno. Nic navíc tam není,“ má jasno Filip Černý o uzeninách v Bavorsku a dodává, že výborný je tu i chléb.

V Bufetu pořádal Černý i několik různých akcí. Snaží se prý propojit českou a bavorskou kulturu. Byl tady například Jaroslav Rudiš, český spisovatel žijící v Berlíně, který je autorem knihy Alois Nebel či Grandhotel.

„Bylo plno, moc mě to potěšilo. Jaroslav Rudiš je oceňovaný i v Německu. Snažím se propojit českou a německou kulturu. Stavět mosty tak, jak jen to je možné. Rád bych i do budoucna nějak propojil Prahu a Mnichov.“

Filip Černý a Jaroslav Rudiš v mnichovském Bufetu Zdroj: Archiv F. Černého, se svolením 

Šťastný život v Mnichově a myšlenky na Prahu

V hlavním městě Bavorska se Černému žije dobře. Mnichov chválí kvůli urbanistickému stylu, ve kterém podle něj má Praha co dohánět

„Každý den jezdím na kole. Vyjedu z baráku, jsou tu parky. Do auta moc nesednu, pokud tedy nemusím transportovat něco velkého. Mám malého syna, tomu jsou dva roky. Líbí se mi tady i okolí Mnichova. Stačí vyjet a za pár minut jsme v parku u vody. Jedeš z města a jsi pořád v přírodě, cyklostezky jsou tady dobře propojené. Ačkoli bydlíme v absolutním centru Mnichova, za chvíli jsme v přírodě, to dost oceňuji. Nádhera. Jezdíme i lyžovat, na vleku je odsud člověk za čtyřicet minut,“ popisuje Černý život v hlavním městě Bavorska.

Návrat do stověžaté Prahy ho však láká. A plánuje ho.

„Láká mě to čím dál víc,“ říká a dodává, že by to nejraději skloubil s podnikáním jak ve svém rodném městě, tak i v Mnichově.

Podnik jsme navštívili na vlastní náklady.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných