foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Kavárna Kolibri posledního ledna definitivně zavřela...
Dva extrémy - v létě velké horko, v zimě zase teplota kolem třinácti stupňů Celsia. Do toho vysoký nájem, nad kterým mnoho lidí z okolí kroutí hlavou. Michal Perna to vydržel ve své kavárně v OC Cíl na Zahradním Městě, který patří firmě CPI Property Group, jež vlastní miliardář Radovan Vítek, tři roky. S posledním dnem v lednu nastal konec.
Obchodní centrum Cíl by minimálně obyvatelé Zahradního Města a jeho přilehlého okolí mohli nazvat kultem na poli obchodních center, či domů. V srdci této čtvrti v desátém pražském obvodu vyrostl už v roce 1967.
Vidět byl i v televizi, a to několikrát.
Natáčel se tu například jeden z dílů seriálu Pan Tau, ale přilehlé okolí mělo také nemalé zastoupení ve filmu s Milanem Šteidlerem Vrať se do hrobu!
Psali jsme
PrahaIN.cz několikrát hovořila s člověkem, který se už od devadesátých let pohybuje v takzvaném olejovém byznysu. Podnik Sezuta si představovat…
Historie slušná, ale co současnost?
Během sáhodlouhé historie OC Cíl se zde vystřídala řada obchodů a podniků. V posledních letech ale platí, že se zde málokterý prostor dlouho neohřeje. Drží se v podstatě pouze supermarket Albert, kam chodí většina obyvatel Zahradního Města nakupovat. Další market je „až“ ve Vivo! Hostivař (Albert hypermarket) a u metra Skalka (Tesco).

Obchodní centrum cíl - Zahradní Město. Zdroj: PrahaIN.cz
Těžké to tady mělo hned několik podnikatelů, kteří se rozhodli, že si to otevřou cukrárnu, nebo kavárnu. Cíl má sice úctyhodnou historii, ale dnes už není tak atraktivní. Maximálně tak pro už zmiňovaný nákup v supermarketu.
Podnikatel Michal Perna je toho důkazem.
Kavárnu v horní části OC Cíl si otevřel před třemi lety. V ne úplně ideální čas, těsně před startem covidové pandemie. Ovšem tuto dobu temna pro podnikatele přežil. Dokonce uznal, že společnost CPI Property Group, která obchodní centrum vlastní, se mu během toho snažila pomoct.
Teploty v OC Cíl...
A ačkoli má tuzemská gastro scéna za sebou první rok bez jakýchkoliv covid restrikcí, Kávarna Kolibri přesto končí. Definitivě se uzavřela posledního ledna.
„CPI se mi snažilo pomoct, jak mohlo, třeba v rámci covidu. Ale těch věcí okolo tam bylo víc. Snažil jsem se to přežít a vymýšlel pořád nové věci. Nicméně, ať už jsem dělal cokoliv, tak OC Cíl byl vždy extrémně ztrátový. Klima je tam strašné. V zimě jsem tam měl třináct stupňů a to je problém, to si tam kafe nikdo nedá,“ sdělil provozovatel dnes už bývalé kavárny serveru PrahaIN.cz.
„Nebylo to, že by se nesnažili, aby tam nic nebylo. Nicméně dle mého se nesnažili, ale asi ani nemohli, v rámci toho klimatu. To místo není dobré, klimatizace nefunguje - přes léto je tam horko a v zimě zase velká zima,“ pokračuje Perna.
Nepomohlo ani oživení v rámci pódia.
Ať už zde vystopovaly jazzové skupiny či se tu hrály DJské, ale i básnické sety, dokonce i pohádkové vystoupení pro děti, dostatek lidí, který by uživil personál, to stejně nepřilákalo.

Pódium v Kavárně Kolibri. Zdroj: PrahaIN.cz
„Naposledy jsem s Kočkou ze Záběhlic postavil pódium a po těch akcích jsem se rozhodl, že to tam ukončím. Už to nešlo. Do OC Cíl je těžké lidi natáhnout z velké části kvůli místnímu klima. Celkově je tam nedostatek lidí, chodí hlavně do Alberta a poté pryč.“
Podle Michala Perny se tržby snížily i proto, že společnost CPI Property Group zrušila v obchodním centru dětský koutek:
„Na to konto jsme tam právě postavili pódium, které tam doteď je. Ten prostor vzadu si o to říká. Je mi to líto, ten prostor tam mohl zůstat i poté. Ale zase za jakých podmínek... Ve třinácti, nebo padesáti stupních je problém tam někoho dostat. Měl jsem tam připravené věci pro důchodce i děti. Je to nepříjemné,“ řekl redakci provozovatel Kavárny Kolibri.
Nájem? Vysoký
Mnoho místních jen nevěřícně kroutí hlavou nad cenou nájmu na tomto místě. Nejčastěji je omílaná atraktivita místa. Historie je sice krásná, ale současnost už tak netáhne. Sám Perna zmiňoval, že lidé jdou maximálně do Alberta a pryč...
Zjistili jsme, že nájem za kavárnu v horním patře je kolem 36 tisíc. Ovšem za služby dalších 15 tisíc a do toho energie.

Zavřeno... Zdroj: PrahaIN.cz
„Koncept jsem měl propracovaný, ale finančně mě to dohnalo. Když máte nájem takový, jaký je, živíte do toho několik zaměstnanců a měsíční tržba je 70 tisíc, tak to zkrátka nejde. Nelze do pořád dotovat ze svého. Říkat, že to nějak půjde. Bohužel nepůjde,“ netajil se zklamáním Perna.
Budoucnost dalšího podniku na tomto místě je nejasná.
„Další nájemník? Úplně si nemyslím, že by byl úspěšný. Ale takhle to samozřejmě nemohu říct, záleží s jakým přijde konceptem. Ale osobně si nedokážu představit, že by tam bylo něco jiného než kavárna,“ uzavřel podnikatel Michal Perna.