V hospodách rostou tržby. Navzdory válce na Ukrajině

19. 04. 202212:31
V hospodách rostou tržby. Navzdory válce na Ukrajině
foto: Markéta Šálková, PrahaIN.cz/Tortilla, ilustrační foto

Po dvou pandemických letech plných anticovidových restrikcí se zdá, že se lidé po letošní zimě začínají vracet do restaurací a hospod a provozovatelům rostou tržby. K jejich růstu výrazně přispívá inflace. Vyplývá to z údajů společnosti SaltPay, která vytváří komplexní restaurační systém Storyous a pomáhá podnikům s digitalizací a automatizací procesů jejich podnikání.

Jak se uvádí v tiskové zprávě uvedené společnosti, tak v porovnání s loňským rokem, kdy veškerá gastronomická zařízení mohla mít otevřena pouze výdejní okénka, se průměrné tržby za první čtvrletí tohoto roku zvýšily o 50 procent. Ve srovnání za stejné období v roce 2019, tedy ještě před příchodem pandemie, jsou letošní tržby vyšší o 8 procent.

Návštěvníků za letošní první čtvrtletí přišlo o 5 procent méně než v roce 2020 a o necelých 16 procent méně než v roce 2019.

„Zimní měsíce jsou pro restauratéry tradičně těmi nejslabšími. Lidé jsou ale po dlouhých měsících sezení doma už otrávení a jakmile se zlepšilo počasí, vyrazili ven na výlety nebo posedět s rodinou a přáteli. Vzhledem k nezvykle vysokým teplotám ve druhé polovině března už řada restaurací předčasně otevřela i zahrádky, což zákazníci podle všeho ocenili. Lze říct, že druhá polovina března výrazně zlepšila celkové výsledky prvního kvartálu,“ říká Igor Třeslín, CEO Storyous.

Válka na Ukrajině

Zajímavý údaj ohledně návštěvnosti restaurací se váže k ruské invazi na Ukrajinu. V týdnu, který po ní následoval, došlo ve službách obecně k mezitýdennímu poklesu zákazníků o 47 procent a propadu průměrných tržeb o 45 procent. Ale v restauracích se na rozdíl od maloobchodu a služeb žádný pokles neprojevil. Vyplývá to z dat terminálů SaltPay, které firma vedle restaurací poskytuje také dalším obchodníkům v oblasti maloobchodu. Data z restaurací bezprostředně po invazi ani v následujícím týdnu nevykazovala žádné výkyvy, které by se lišily od běžného stavu v únoru a březnu.

Vliv inflace

Nejvyšší dosavadní tržby letošního roku restauratéři prozatím utržili o posledním březnovém víkendu. Počet hostů byl téměř o 20 procent vyšší, než kolik činila průměrná návštěvnost za letošní březen. Na první pohled se může zdát, že hospody jsou z nejhoršího venku, ale pokud se pro lepší srovnání výsledné tržby očistí o inflaci, která v prvním čtvrtletí činila v průměru necelých 11 procent, výsledky se významně sníží. Navíc rostou ceny potravin, energií i dalších dodavatelských služeb a zboží. Úměrně tomu rostou ceny napříč celým gastrobyznysem, nicméně to neznamená, že by stejně tak rostl provozovatelům zisk. Ti jsou navíc zatíženi ztrátami za uplynulé dva roky, které vznikly díky vládním pandemickým restrikcím, a také stále trvajícím nedostatkem personálu.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných