Významný pražský restauratér vládě: „Co jste to udělali?!“

18. 05. 202320:31
Významný pražský restauratér vládě: „Co jste to udělali?!“
foto: Archív Filipa Papazova, se svolením/Restaurace Charleston, Praha, Karlín

Na majitele hospod, barů, pivnic a restaurací zamířila v posledních letech celá série těžkých úderů. Stovky jich zkrachovaly. Existenci dalších nyní ohrožuje zvýšení daně u čepovaného piva. „Už by mohl být konečně konec. Těch úderů už bylo trochu moc,“ svěřil se serveru PrahaIN.cz Filip Papazov, majitel legendárního lokálu Charleston a neméně slavné restaurace U saní.

Filip Papazov má štěstí na katastrofické a na „neobvyklé“ události. V roce 2002 se Karlínem prohnala záplavová vlna a zničená čtvrť připomínala území, kterým se přehnala fronta. Lidé si dodnes pamatují, že jeho čtyři restaurace otevřely jako první. Před tím jeho tým desítky hodin dřel od rána do večera téměř bez spánku, aby podniky opět mohly sloužit veřejnosti.

Klidu si ale po povodních restauratér moc neužil.

Po několika bezproblémových letech přišla doslova smršť dalších pohrom. Počet restaurací musel zredukovat na dvě.

Nechápu, co se to děje

Poslední rána dorazila v podobě vládních opatření, jejichž součástí je i zvýšení daně na čepované pivo. „Je to strašné, ale jak to vypadá, asi opět budeme muset zdražit. Nemám ve zvyku si stěžovat. Ale těch úderů je na nás už trochu moc. V okamžiku, kdy jsme se trochu vzpamatovali z dopadů covidových opatření, udeřila inflace. Vzápětí začala krize okolo cen energií a plynu. A aby toho nebylo málo, ještě se zvedne DPH na čepované pivo. Už to snad stačilo,“ řekl PrahaIN.cz Filip Papazov.

Jako zkušený podnikatel se domnívá, že první dopady vládních opatření postihnou hospody na venkově. Jejich majitelé totiž pracují v obtížnějších podmínkách. „Jde o to, jaké pivo ve své restauraci majitel čepuje. Je rozdíl, zda má například na čepu Plzeň, anebo značku, která patří k levným. Je mi líto venkovských hospod. Ty jsou už teď ve velmi obtížné situaci a zvýšení DPH na čepované pivo jejich pozici ještě zhorší,“ upozornil podnikatel.

Pověst restauratérů a hospodských silně poškodilo období komunistického režimu, kdy si jejich zaměstnanci přivydělávali okrádáním hostů. I když tato doba dávno skončila, někteří prý mají dlouhou paměť.

„Někdo si možná myslí, že si majitelé hospod a restaurací bůhvíjak vyskakují. V Čechách totiž pořád platí, že co hospodský, to zloděj. Nedávno nám v Charlestonu vyhořela zásuvka. Přijeli dva pracovníci jakési odborné firmy, zásuvku vyměnili a za pár minut práce si řekli dva tisíce korun. Tomu říkám ukázková zlodějna,“ řekl restauratér naší redakci.

„Kvůli inflaci prakticky obden přepočítávám jídelní lístek a jsem neustále ve střehu. Občas mám intenzivní pocit, že se nás, tedy živnostníky a podnikatele, někdo snaží záměrně trestat za to, že se živíme sami. Jinak si některé věci, co se kolem nás dějí, neumím vysvětlit,“ ukončil Papazov.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných