Zemědělství není práce, to je životní styl, říká farmář Filip Marek

21. 05. 202320:31
Zemědělství není práce, to je životní styl, říká farmář Filip Marek
foto: archív Filipa Marka, se svolením/Letní pastva

Starat se o grunt a svoje hospodářství udržet pro další generace znamená zapomenout na čas a slovo odpočinek. Dovolenou pak téměř vymazat ze slovníku. „Čas pro nás nehraje zvláštní roli. Tady se totiž čas nedá rozdělit na pracovní a volný,“ svěřil se redakci PrahaIN.cz Filip Marek, majitel ekofarmy v Českém ráji.

Návštěvník farmy, která leží nedaleko obce Všeň, může mít pocit, že se dostal do tak trochu jiného světa. Na pastvinách nedaleko moštárny stojí už od jara indiánské týpí, o kus dál se pase několik koní a okolo kvetou stromy, které jinde neuvidíte. Zvláště pro městského člověka má toto prostředí až romantický nádech.

Práce všeho druhu

Součástí ekofarmy jsou mimo jiné hektary polí, rozlehlé louky, chov koní a stádo hovězího dobytka.

V další části leží obrovský ovocný sad, sušárna ovoce a vyhlášená moštárna, do které každý rok míří stovky lidí pro ovocné šťávy, ale i s vlastním ovocem.

Farma Filipa Marka Poledne na farmě. Foto: Archív Filipa Marka se svolením.

„Od nepaměti platí, že majitel gruntu není pouze zemědělec, ale i ekonom, opravář a někdy i zvěrolékař. Musím sledovat ceny plynu, energií, pohonných hmot a podle toho se řídit. Například linka v moštárně jede kompletně na elektřinu, a tak loňské zdražení se samozřejmě dotklo i nás,“ řekl naší redakci Filip Marek.

V pasti

Nečekané zvýšení cen energií a pohonných hmot donutilo farmáře změnit ceny pro klienty. Občas si připadají jako v podivném kruhu. Pokud ceny nezvýší, nepřizpůsobí realitě, začnou prodělávat. Část zákazníků tím ale může ztratit.     

„Musel jsem, ač nerad, upravit ceny našich produktů i služeb. Zvedla se totiž nejen elektřina, ale i nafta a obaly, které na mošt používáme. Snažím se ale ceny moc nešponovat, protože zdražení se týká nás všech. Tedy i zákazníků, z nichž je většina z okolí naší farmy,“ dodal farmář.

Na polích jeho farmy nenajdete obilí ani zeleninu, roste tady výhradně krmivo pro domácí zvířata. „Máme stádo dvaceti krav v pastevním chovu. Nechováme ale dojnice, protože se musí dojit dvakrát denně, to znamená další čas a toho je málo. Mléko dostane od mámy pouze tele do odstavu, pak je prodáno do dalšího chovu.

Pro naše zvířata, k nimž počítáme i koně, musíme mít po celý rok zajištěné krmení. To znamená, že si v létě musíme udělat dostatečně velkou krmivovou základnu, abychom vystačili na celou zimu. Jde řádově o desítky tun a už víme kolik během zimy spotřebujeme. Jakmile si vytvoříme dostatečné zásoby krmiva pro sebe, zbytek můžeme prodat,“ vysvětlil majitel farmy.

Na romantiku zapomeňte

Velkou péči věnuje Filip Marek ovocným stromům. Pro mošt z jeho farmy si pravidelně jezdí lidé z Prahy, Liberce, Kladna a dalších měst.

Hodně času proto zabere péče o obrovský ovocný sad se stovkami stromů. „Máme tady švestky, několik desítek druhů jablek a neustále hledáme nové odrůdy. Nikdy se nedá odhadnout, jaká sezóna nás čeká a zda úroda bude dobrá. Záleží na mnoha okolnostech a většinou máme jasno až na podzim.

 

Podzimní sklizeňPodzimní sklizeň. Foto: Archív Filipa Marka se svolením. 

Na farmě během dne většinou pracuji sám. Žena jezdí normálně do práce a oba synové chodí do školy. Vidíme se až k večeru a o víkendech. A s romantikou to nemá nic moc společného. Zemědělství není práce. To je životní styl,“ usmál se Marek Filip.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných