foto: Georgi Bidenko, PrahaIN.cz/Ewa Farna na předávání Andělů
PrahaIN.cz již publikovala řadu článků o některých našich celebritách. Věnovali jsme se především honorářům, ať už šlo o kapelu MIG 21 či moderátora Leoše Mareše. U herce Jana Čenského jsme zavzpomínali na jeho dobráckou povahu.
V daných souvislostech se na naši redakci obrátil zkušený promotér hudebních koncertů Jan Marek (Umělecká agentura JaMa Agency). Jak uvedl, píše proto, aby dal najevo svou naštvanost vůči managementu zpěvačky Ewy Farne. „V příloze posílám pouze výňatky z otrocké smlouvy, kterou po mně chtěl podepsat management Ewy Farne. To je opravdu pouze část pro vaši ukázku, čím někteří manažeři zatěžují pořadatele. Jako kdyby pořádali cateringový festival a ne koncert. My obvykle zaplatíme za vystoupení nemalé, spíše přehnaně vysoké peníze a chovají se k nám, jakoby dělali kdovíjakou milost,“ uvedl s odkazem na uvedenou pasáž.
Ta se týká výhradně jídla a pití, je rozdělená do několika bloků a obsahuje celkem sedmadvacet řádků. Tak například v šatně pro techniky musí být káva a čaj, dva litry stoprocentního džusu, osm piv Pilsner Urquell, čtyři obložené mísy pro osm osob, kelímky, skleničky, otvíráky, příbory, ubrousky. Pro kapelu pak čtrnáct lahví neperlivé vody, sedmkrát energetický nápoj Red Bull, stejné množství piv Pilsner Urquell, dvě lahve kvalitního bílého i červeného vína, čtyři obložené mísy pro sedm osob, med, cukr, mléko. Šatna zpěvačky pak musí být zásobena neperlivou vodou, čajem, rychlovarnou konvicí, hrníčky, ubrousky a obloženou mísou pro čtyři osoby, kde bude zelenina, ovoce, sýr, uzenina (anebo maso typu řízky) plus pečivo.
Polévka i teplý chod
Další samostatnou kapitolou je teplé jídlo. Pořadatel podle smlouvy zajistí na své náklady teplé jídlo pro celkem osmnáct osob. Ideální forma je prý domluva předem s managementem na určitou hodinu a na určitém místě (šatna nebo salónek v restauraci poblíž) a zaslání nabídky tří až pěti jídel, z toho nejméně jedno vegetariánské, jež management zpracuje a zašle pořadateli zpět s přesnými počty. Před hlavním jídlem je ideální polévka z denní nabídky.
„Oni si na těchto zákulisních podmínkách mnohdy potrpí snad více než na splnění základních kritérií pro koncert, jako je zvuková, světelná a nástrojová aparatura včetně pódia,“ doplnil pro PrahaIN.cz Jan Marek z JaMa Agency.
Redakce současně dohledala několik veřejných smluv zmíněné zpěvačky. Tou poslední je účast na festivalu Táborská setkání 2025 v září příštího roku. Hodinové vystoupení vyjde na 600 tisíc korun, včetně DPH pak na 744.029 korun. O jídle se zde nepíše. Samostatný odstavec však patří ubytování. Pořadatel, město Tábor, musí zajistit na své základy ubytování pro osmnáct osob: jeden family pokoj, šest dvojlůžkových pokojů typu twin a pět jednolůžkových pokojů v minimálně čtyřhvězdičkovém hotelu se snídaní a střeženým parkingem pro tři auta. Tento hotel musí být odsouhlasen agenturou Ewolution Records, s.r.o minimálně sedm dní před vystoupením.
Jedinou společnicí se stoprocentním obchodním podílem je v uvedeném s.r.o. Ewa Chobot, tedy sama zpěvačka.
Manažer kapely Pavel Trojan nám všem řekl, že uvedené podmínky jsou zcela běžné.
„Jedná se o zcela standardní občerstvení pro osmnáct lidí: studené mísy, teplé večeře a nápoje. Vzhledem k tomu, že kapela stráví na cestě do Budějovic nebo podobně vzdálených měst, zvukovce, koncertě a cestě domů třeba 10-12 hodin, tak se určitě nejedná o nic nestandardního. Úplně stejně to mají i další kapely.“
Martin Kalous, který v minulosti organizoval stovky koncertů, říká, že vše záleží na dohodě. „Když chtěl někdo 250 tisíc a já měl 150, řekl jsem mu to a snažil se dohodnout. Totéž bylo s jídlem i bary. Dělat akci, kde je osmnáct lidí v kapele, je obtížné už kvůli ubytování, s tím zkušenost nemám. Ke mně jezdily kapely tak maximálně pětičlenné, ale jídlo chtěly málokdy, vždy se řešila hlavně útrata za pití,“ poznamenal se smíchem pro PrahaIN.cz. „Každopádně Ewa Farna je slavice, tak si může diktovat, je to pořád o dohodě,“ uzavřel.
Autentické požadavky:
Šatna pro techniky:
25x 0,5l voda neperlivá
8x pivo Pilsner Urquell
8x Red Bull
2x litrů Coca – Cola
2x litrů 100% džusu
8x lahví perlivé vody v PET lahvi (0.5 l)
káva a čaj (k dispozici)
4 obložené mísy pro 8 osob (1. pouze zelenina, 2. pouze ovoce, 3. pouze sýr, 4. pouze uzenina a/nebo maso typu řízky) + pečivo
+ káva, čaj (i zelený), med, cukr, mléko
- kelímky, skleničky, otvíráky, příbory, ubrousky
Šatna pro kapelu:
14x 0,5l voda neperlivá
7x pivo Pilsner Urquell
7x Red Bull
2x litrů 100% džusu
2x litrů Coca – Cola
2x lahev 0,7 l kvalitního bílého vína
2x lahev 0,7 l kvalitního červeného vína
4 obložené mísy pro 7 osob (1. pouze zelenina, 2. pouze ovoce, 3. pouze sýr, 4. pouze uzenina a/nebo maso typu řízky) + pečivo
+ káva, čaj (černý a zelený), med, cukr, mléko
- kelímky, skleničky, otvíráky, příbory, ubrousky
Šatna Ewy Farne:
4x 0,5l voda neperlivá
čaj zelený nebo bylinkový, citron
rychlovarná konvice, hrníčky, ubrousky
obložené mísy pro 4 osoby zelenina, ovoce, sýr, uzenina a/nebo maso typu řízky) + pečivo
Teplé jídlo:
Pořadatel zajistí na své náklady teplé jídlo pro 18 osob. Ideální forma je domluva předem s managementem na určitou hodinu a určitém místě (šatna nebo salónek v restauraci poblíž) a zaslání nabídky 3-5 jídel (z toho nejméně 1 vegetariánské), jež management zpracuje a zašle pořadateli zpět s přesnými počty. Před hlavním jídlem je ideální polévka z denní nabídky.
|