11 tisíc v čudu! Neprodali skoro nic. Drahé cukroví se na trzích nechytá

17. 12. 202214:43
11 tisíc v čudu! Neprodali skoro nic. Drahé cukroví se na trzích nechytá
foto: Anna Vančová (stejně jako ostatní snímky v článku)/Stánek kavárny Sladký život na vánočních trzích na Andělu o první adventní sobotě

Koupit, nebo upéci doma? Na tuto otázku nelze tak snadno odpovědět, záleží na té které rodině a kolik je ochotná hospodyně věnovat vánočnímu cukroví času a energie. Není pochyb, že domácí pečení vyjde levněji, i když ani s tím ne každý souhlasí… My jsme nicméně ochutnávali a objevili to nejlepší cukroví v Praze. Z hanspaulské pekárny, cukrárny a hlavně kavárny Sladký život (více dále v článku).

„Je to krásná tradice, ale nikde ve světě se na Vánoce nepeče sladké v takovém množství. A hodina provozu elektrické trouby může stát až pětadvacet korun. Někdy je tak lepší nechat si cukroví upéct u profesionálů,“ tvrdí v článku na Novinkách šéfkuchař Radek David. My jsme vypočítali, že klasika všech klasik, vanilkové rohlíčky, vyjdou při domácím pečení za suroviny, pokud nakoupíte třeba v Tescu, 133 korun za jeden kilogram, když připočteme elektřinu, jsme na nějakých 150 korunách za kilo. U dalšího u nás oblíbeného druhu, vosích hnízd, to vychází na 194 korun za suroviny, nějakých 20 korun za energii, čili 214 korun dohromady.

Vánoční trhy na Andělu nabízejí kromě tradičního svařáku a punče nejrůznější vánoční zboží včetně cukroví. Foto: Anna Vančová

A na jaké ceny se dostávají výrobci slušné „střední třídy“? Merhautovo pekařství prodává rohlíčky i hnízda za 499,90 korun za 300 g (kilogram tudíž v „ďábelské“ ceně 1 666, 6666 korun), což je cca desetkrát vyšší cena oproti domácímu pečení. Na mnohem lepší cenu se dostala Pekárna Kabát: 219,90 korun za 250 g za rohlíčky i vosí hnízda. Tam vychází kilo na 880 korun. Od obou výrobců jsme ochutnali - cukroví je dobré, i když vanilkové rohlíčky od Kabátů jsou doslova sacharinová bomba… Na trzích vyjde cukroví ještě levněji, alespoň na Andělu, kde rozlišují mezi levnějšími rohlíčky (390 korun za 400 gramů) a dražšími hnízdy, které stojí o stovku víc.  

Cukroví za dvojnásobek?

Před týdnem napsala ČTK: „Cena vánočního cukroví v pekárnách a cukrárnách letos meziročně stoupne až na dvojnásobek, a to hlavně kvůli růstu cen surovin a energií. Pekaři také očekávají výrazné snížení poptávky, protože lidé v mnohem větší míře nakupují levnější sortiment, uvedl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.“

Cukroví od Kabátu je trochu levnější než od Merhautova pekařství. Foto: Anna Vančová

My našli jen jediné cukroví, které by odpovídalo tvrzení ředitele Hlavatého. Hned v sobotu o prvním adventním víkendu si zde stánek pronajala firma Sladký život. Původně měla cukrárna, která sídlí na Hanspaulce, prodávat každou sobotu, za což zaplatila, jak nám prozradila majitelka paní Slávka Procházková, 11 000 korun. Po mizerných zkušenostech z první soboty se ale rozhodla Anděl opustit a pronájem oželet. Neprodala zde totiž skoro nic.  

Drahé cukroví se prodá, ale ne na trhu

Existují Pražané, kteří si za kvalitu jsou stále ochotni a schopni připlatit. Třeba Biopekárna Zemanka prodává BIO vánoční cukroví ručně vyráběné v půlkilových balíčcích za 799,- (kilo tak vychází na 1 598 korun). Najdete zde sedm tradičních druhů vánočního cukroví, vše BIO - vanilkové rohlíčky, pracny, linecké hvězdičky s džemem, třené piškoty s džemem, plněné kokosky, třené čokoládové rohlíčky a plněné oříškové dortíčky. Cukroví od středočeského výrobce z Oříkova u Sedlčan prodává on-line prodejce Košík.

Sladký život na trzích na Andělu neuspěl. Foto: Anna Vančová

Existují i webové stránky, které se jmenují Vánočnícukroví.cz, kde se pyšní ruční prací: „Veškeré výrobky jsou dělány ručně (vyvalované vanilkové rohlíčky, tlapky vymačkávané apod.)“. Plus s kvalitními surovinami: „Žádné náhražky. Vanilka z Indonésie, mandle z Malagy a pistácie z Kalifornie.“ A ceny? Nejsou tak drtivé, třeba nejdražší, Královská kolekce, stojí 740 korun za kilo a 950 korun ta ještě luxusnější. Zákaznické ohlasy jsou dobré, lidem vesměs cukroví chutná. Tak zvané Babiččino cukroví je dražší, stojí 990 korun za kilo ve slevě. Prý domácí, ručně dělané, vánoční cukroví pečené podle původních receptů našich babiček, které se vyznačuje divokou barevností, jež nezapře potravinářská barviva. A když už jsme zmínili on-line prodejce Košík, nesmíme vynechat Rohlík. Ten má v nabídce Kabát, Merhautovo pekařství i pusinky od Marks and Spencer. Míval i vlastní, rohlíkové cukroví, které ale zmizelo tak rychle, že nyní je na stránkách již nenajdete.

Náš vítěz

Je to již zmíněné cukroví z kavárny Sladký život, která sídlí na Praze 6, v ulici Na Pískách 39. A byť opustila adventní trhy na Andělu, na „domácích“ trzích na Kulaťáku prý o víkendu bývají. O mandlích z Malagy nemluví, konec konců, kdo to u nás pozná, že? Zmiňují ale „kvalitní suroviny a hlavně belgickou 60 procentní křupavou čokoládu“. Cena je 1 500 korun za kilo, prodávají i 750 g nebo 1,5 kg. Tato největší krabice pak obsahuje všech 20 druhů, které jsou v nabídce.

Cukroví Sladký život. Foto: Anna Vančová

A ta je tedy ohromující, dovolte výčet: linecké kytičky a kakaové linecké, vanilkové rohlíčky (lískooříškové, mandlové, pistáciové), vosí hnízda, kokosové roládky s baileys, oříškové košíčky se slaným karamelem, belgickou čokoládou a pistáciemi, išelské dortíčky, ořechové košíčky, ořechovo-rumové tyčinky, pracny mojí prababičky, kokosové pracny, plněné křehké rohlíčky, mozartovy koule s whisky, pařížské rohlíčky, koule z bílé čokolády s vaječným koňakem a koule cappuccino, medové řezy, kokosové bounty, sádlovky, plněné minikokosky, pistáciová srdíčka s bílou čokoládou a tahini kuličky s medem. Zhruba polovinu ze všech druhů jsme ochutnali a jsou opravdu výborné!

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných