foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Jedna ze zastávek Pražské pivní ZOO - pivnice U Zlatého tygra, ilustrační foto
Češi jsou národem pivařů. Každoročně se v konzumaci tohoto alkoholického nápoje umisťujeme na předních příčkách různých žebříčků. Jiný národ by tak pravděpodobně nenapadlo pořádat komentovanou prohlídku pivnic. V Praze se to už několik let děje. A dokonce pro to vznikl pojem.
Pražská pivní ZOO. Tento termín zastřešuje procházku po vyhlášených pivnicích a hospodách v metropoli. Ty většinou mají svoji úctyhodnou historii, chodili do nich velikáni českých dějin. A také dnes sklízí úspěch, ve spoustě z nich si bez rezervace těžko sednete.
Za všechny můžeme zmínit legendární pivnici U Zlatého tygra. Do ní v minulosti docházel například spisovatel Bohumil Hrabal. Na pivo sem vzal Václav Havel amerického prezidenta Billa Clintona. Legenda dodnes přetrvává, dát si tady pivo bez rezervace sice není nemožné, ale je to maximálně obtížné.
Psali jsme
Málokterá pražská hospoda se proslavila tak, jako ta U Zlatého tygra. Dvoupatrový gotický dům, ve kterém se pivnice nachází, je ze čtrnáctého…
Provozovatel Jan Hendrych pro naši redakci přiznal, že současné obraty se s dřívější dobou nedají srovnávat. Před Vánoci ale mají napilno. Už v polovině listopadu nám Hendrych sdělil, že do konce roku má pivnice U Zlatého tygra plno.
To je jedna ze zastávek Pražské pivní ZOO.
Zmíníme ještě U Hrocha, U Medvídků nebo U Dvou koček, což je hospoda, kterou si všichni pamatujeme z kultovního filmu Vrchní Prchni: „To je hrůza. Pět set korun. Za jedno pivo!“
Každý z těchto podniků má spletitou historii. Pro Čechy jsou legendární hospody očividně tak zajímavé, že jsou ochotní platit za komentovanou prohlídku. Již sedm let pořádá tour Pražskou pivní ZOO skupina Ambiente, která má v gesci řadu restauračních podniků v Praze, a to včetně známých Lokálů.
Zájem?
Podle Lucie Janečkové, která tour pořádá, se zájem stupňuje.
„Je zájem o to projít si staré pražské hospody s historií. Stoupá také zájem o to dát si dobré pivo. Přidáváme víc a víc termínů,“ sdělila serveru PrahaIN.cz.
„Vzhledem k tomu, že chodíme dost pravidelně a všechno známe, děláme rezervaci jen tam, kde víme, že budeme delší dobu. Například U Zlatého tygra děláme rezervaci, protože tam potřebujeme posedět, abychom nasáli atmosféru. Zároveň tam objednáváme občerstvení. Je to půl na půl. Jsou restaurace, kde to nemusíme řešit, dáme si tam pivo a pak se přesouváme dál,“ popisuje Janečková.
Redakci také zajímalo, jestli na počátku pořádání této túry se k tomu někteří hospodští nestavěli negativně. Prý ne, účastníky Pražské pivní ZOO berou jako ostatní zákazníky.
„Pražskou pivní ZOO aktuálně pořádám jen já, takže vědí, co od nás čekat. Vědí, že to není na celý večer, tour trvá šest hodin. Nemáme čas se někde zastavovat na víc jak tři piva, oni jsou proto s tím úplně v pohodě,“ říká Janečková.
Psali jsme
REPORTÁŽ: Pátého října uplyne 181 let od doby, kdy sládek Josef Groll uvařil první várku plzeňského ležáku, který má dnes věhlas po celém světě.…
Pivo, pivo, pivo, pivo a jídlo
Zhruba šestihodinová procházka Prahou a nejznámějšími hospodami samozřejmě není zadarmo. Pro jednoho stojí 3.200 korun.
„Je tam neomezená konzumace piva a jídla. K tomu náleží výklad, který je uzpůsobený hospodám, které navštěvujeme. Zaplatíte 3.200 a o víc se nestaráte. Celý program zařizujeme my. Řekla bych, že občerstvení je dost, protože zhruba ve třech hospodách je plnohodnotné jídlo. A pivo? To záleží jen na vás, jakou máte žízeň,“ popisuje dále Janečková.
Kdo by měl opravdu velkou žízeň a velký hlad, může dokonce projíst a propít ještě víc, než má zaplaceno. To se ovšem neděje.
„Historicky se to někdy asi stalo. Ale to by se spíš počítalo na jednotky kusů. Zájemci si to chválí. Jednak to, že se dostaví do známých pivnic, kam se ne vždy poštěstí dostat a zároveň toho piva je opravdu dost. Odchází také s pocitem sytosti, že toho jídla bylo hodně. Odezvy jsou zatím skvělé, tak doufám, že to tak zůstane,“ říká organizátorka Pražské pivní ZOO.
Psali jsme
REPORTÁŽ: PrahaIN.cz navštívila poslední zářijový víkend Oktoberfest v německém Mnichově. Organizátoři letos očekávali šest milionů návštěvníků…
Podle ní jsou zájemci o tour dost různorodí.
„Jedinou společnou věcí je, že mají rádi pivo. To je jediné, co dokáže naše skupiny popsat. Měla jsem také skupinu, kde bylo více dám než pánů.“
Už bylo zmíněno, že konzumace piva je neomezená. A jak je známo, Češi pivo milují. Závěrečné zastávky Pražské pivní ZOO tak mohou být dost bujaré. To Janečková přiznává, ale současně říká, že výrazně opilé lidi nikdy ve skupině nemají, pomáhá tomu dostatek jídla.
„Program je dost zábavný, takže veselo je. Zastávek máme sedm a záleží, jak jsme rychlí. Hospod po celé tour je dostatek. Zastávky jsou jasně dané, ale pokud se bavíme o nějaké konkrétní hospodě, kterou máme po cestě a lidi jsou zvědaví, tak na jedno pivo extra mimo program zajdeme a dáme si ho tam. Jsou z toho nadšení. Je tam dost jídla, takže si troufnu říct, že díky tomu to všichni dokážou úspěšně dokončit,“ uzavírá Janečková s úsměvem.