95, 108, 110. Takovou jízdu jsme v jídelně vozovny Žižkov nečekali

05. 03. 202405:16
95, 108, 110. Takovou jízdu jsme v jídelně vozovny Žižkov nečekali
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Z Jídelny Vozovna Žižkov

REPORTÁŽ: PrahaIN.cz přináší seriál o pražských jídelnách. Některé jsme v minulosti už navštívili a čtenáři nám často posílali náměty, kam vyrazit příště. I s jejich pomocí jsme sestavili seznam jídelen v hlavním městě, do kterých se v následujících měsících vydáme na inspekci.

Jídelny jsou v dnešní době oceňované především kvůli svým nízkým cenám, nicméně řada z nich kvůli aktuální situaci také musela zdražovat. I toto jsme zjišťovali a oslovili více než dvě desítky jídelen v Praze.

Do všech se vydáme anonymně.

V prvním díle jsme vyrazili do samoobslužné restaurace Olšanka, která nás potěšila. Moderní prostředí, dobré jídlo i obsluha, to vše jsme tady našli. V Praze 3 nyní zůstaneme, přesuneme se jen asi dva kilometry dál směrem na Jarov, kde se nachází jídelna vozovny Žižkov.

Rovnou prozradíme, že to bude zcela jiné než v prvním díle. O tom, jak podnik funguje, jsme si chtěli promluvit s provozovateli, ti ale neměli zájem. „Velice si vážíme vaší nabídky, ale bohužel musíme odmítnout,“ napsali.

Večeře i oběd

Jídelna nefunguje pouze přes obědy, v provozu je už od ranních hodin (6:30), kdy ji pravděpodobně využívají hlavně pracovníci dopravního podniku a řidiči tramvají. Kromě polévky se tady ráno nabízí párek s pečivem a v rohlíku, míchaná vajíčka, hemenex, klobásy, pečený bůček, bramboráky, teplá i studená sekaná, obložené chleby či řízky.

My jsme do jídelny vyrazili v čase oběda.

Jak už název napovídá, jídelna se nachází hned u tramvajové vozovny. A také podle toho vypadalo osazenstvo podniku. Potkali jsme výhradně zaměstnance dopravního podniku, nejvíc bylo řidičů tramvaje.

Cítili jsme se mezi nimi dobře.

Jednalo se o milé a mladé muže, věkem maximálně do pětatřiceti let. Všichni byli viditelně v dobré náladě. „Uff, chlapi, já se přežral,“ oddechl si jeden z nich, když se očividně dobře najedl.

Jak jsme viděli na vlastní oči, zaměstnanci dopravního podniku nevyužívají tuto jídelnu jen pro to, aby se najedli, ale také jako prostor na odpočinek během pauzy. Sednou si a užijí si kávu. „Ty ji chceš normálně s mlíkem, jo?“ ptal se řidič tramvaje svého kolegy. „Já byl nedávno ve Starbucksu a paní si objednala kafe bez kofeinu s laktózovým mlíkem,“ vyprávěl s úsměvem svoji historku.

Z Jídelny Vozovna Žižkov. Zdroj: PrahaIN.cz

Jídelna vozovny Žižkov na nás nepůsobila jako jídelna, spíš jako kantýna. Má hodně komorní atmosféru. Není tady ani třicet míst k sezení, typický hluk z natřískané jídelny/hospody tudíž nečekejte. To se nám líbilo, zvlášť když jsme ve vitríně viděli saláty, jako například camping, vrátili jsme se do časů, kdy jsme chodili na střední školu.

K dispozici jsou každý den čtyři jídla a jedna polévka. My měli štěstí na frankfurtskou za čtyřiatřicet korun. Z hlavních pokrmů bylo v nabídce Azu po tatarsku za 115, zapečené těstoviny s vepřovým masem (108), kuřecí rarášci s bramborovým salátem (95) a vinná klobása s bramborovou kaší za 110.

Objednali jsme si poslední zmiňované jídlo ve zvýhodněném menu s polévkou. K tomu limonádu Pepsi ve skle a zaplatili jsme 160 korun.

„Tramvajová“ jídelna prošla

Polévka nebyla žádný šlágr. Párek v ní byl jeden z těch levnějších, taková ta „klasika“ ze separátu, ale co bychom za takovou cenu čekali. Její chuť trochu připomínala gulášovku ze sáčku, ale že by byla vyloženě odporná, to ne. Na zaplnění žaludku posloužila.

A vinná klobása? Na té se umění kuchaře nepozná, to víme, byť každý ji dělá jinak. Někdo na oleji, další na sádle, jiní ji (doma) pečou v troubě. Zajímala nás především kvalita masa, výběr řezníka je důležitý.

160 korun. Zdroj: PrahaIN.cz

Nezklamala ani trochu. Troufáme si říct, že byla výborná. Byla sice trochu oschlá, ale v takovém typu stravovací zařízení nelze počítat s právě usmaženou. Bramborová kaše byla také hodně povedená. Na hlavním chodu jsme si pochutnali bez ohledu na to, a to i přesto, že nestál, lidově řečeno, majlant.

Byla to zajímavá zkušenost. Mezi zaměstnanci dopravního podniku jsme ještě nikdy nejedli, ale utvořili výbornou atmosféru a milou společnost. Polévka se sice moc nevydařila, ale hlavní chod ano.

Jídelna Vozovna Žižkov tudíž prošla. Sice ne na výbornou, ale prošla.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných