Akce „All you can eat“ se v několika restauracích pořádně zvrtla

17. 02. 202405:23
Akce „All you can eat“ se v několika restauracích pořádně zvrtla
foto: Markéta Grušáková, PrahaIN.cz/Sushi, ilustrační foto

Naše redakce se zaměřila na restaurace typu All you can eat. Ty nabízí neomezenou konzumaci jídla za pevnou cenu. Vybírat můžete přímo z jídelního lístku nebo formou švédských stolů. V Česku je oblíbené také running sushi.

Restaurace jsou mezi strávníky vyhledávané. I tak ale není pravidlem, že musí být v zisku. My jsme se zaměřili zejména na plýtvání jídlem, kdy si zákazníci naberou větší množství, než jsou schopni sníst.

Martin Vilhan, manažer Středověké krčmy U krále Brabantského, nás ujistil, že se menu formou All you can eat vyplatí.

„Zákazníci sní více jídla než u klasické objednávky primárně z důvodu, že mají na konzumaci více času, balíček je platný až čtyři hodiny. Netroufnu si odhadnout, zda je to z důvodu, že chtějí investované prostředky projíst. Jsme rádi, když si zákazníci přidají, značí to, že jsou spokojení a jídlo jim chutná, což nám přináší radost a chuť do další práce,“ uvedl pro naši redakci.

Lidé spíše přeženou konzumaci alkoholu

V krčmě U krále Brabantského se jídlo servíruje na velkých tácech a během večera se doplňuje dle individuálních chutí.

„Bohužel se někdy stane, že zákazník je malý jedlík a již z prvního servírování zbyde nezkonzumované jídlo. Naštěstí jsme nemuseli nikdy řešit závažné zdravotní potíže zákazníků během večeře. Spíše klienti přeženou konzumaci alkoholu než jídla, která je v balíčku rovněž neomezená,“ dodává Vilhan.

Hovořili jsme také s provozovatelem running sushi bistra v Praze. Neomezená porce jídla zde vyjde na necelou pětistovku. Se zbytky prý bojují každý den.

„Tím, že jsme v obchodním centru, k nám chodí přes den hlavně mládež. Chtějí ochutnat, vezmou si talířek, kousnou a zjistí, že jim to nechutná. Kolikrát sbíráme na jednom stolu i desítku talířků, které jsou nedojedené,“ sdělil nám provozovatel, který nechtěl být jmenován. I on ale tvrdí, že se to vyplatí. „Jinak bychom to nedělali,“ usmívá se.

Jiného názoru je Petra Korčiánová, manažerka sushi baru Made in Japan. Zde probíhá akce „Sněz, co můžeš“ jednou týdně, vždy ve středu odpoledne.

„Jako sushi restaurace s akcí „Šťastná středa“ trochu vybočujeme z běžných All you can eat, u nás si můžete opravdu objednat cokoli z jídelního lístku včetně těch nejdražších položek, jako jsou grilované mušle, tuna carpaccio a speciální rolky. Nerada bych, abychom byli hozeni do jednoho pytle s čínskými All you can eat v obchodních centrech, kde je princip a nabídka úplně někde jinde,“ upozorňuje Korčiánová.

Jejich středeční akce prý výdělečná není. „Původně jsme začali s All you can eat spíše proto, abychom se více zpropagovali a také, abychom umožnili lidem ochutnat opravdu cokoliv z našeho menu, a takzvaně se projedli naším jídelním lístkem,“ dodává.

Pizza se musí dojíst včetně okrajů

V restauraci Made in Japan žádné nedojedené zbytky nemají. Zákazník si objednává dle jídelního lístku, a když jednu porci nesní, další si už objednat nemůže. Dříve tento problém ale řešit museli.

„Bohužel si lidé objednávají více, než jsou schopni ujíst. Máme v našich podmínkách akce, že se objednává po menším množství a častěji. Pokud nedojí, co mají na talíři, není možné pokračovat v All you can eat. Zní to drsně, ale v praxi je to velmi jednoduché a funguje to. Museli jsme toto opatření zavést kvůli hostům, kteří tuto akci pochopili jinak, než je zamýšlena a zbytečně se jídlo nevyhazovalo,“ dodává manažerka.

„Pokud zákazník nesní porci, nesmí v jídle pokračovat,“ přidává se i další provozní restaurace ve Středočeském kraji, kde si zákazníci mohou vychutnat tento formát stravování každý všední den. „Jednou jsem tu měl pána, který se dokonce ptal, jestli si může nesnězené jídlo nechat zabalit,“ dodává.

Akci All you can eat má zkraje roku 2024 i Pizza Hut. Zákazník si za necelé čtyři stovky vybere čtyři příchutě pizzy, které dostane jako dvě celé půl na půl. Až je sní, může si objednat další čtyři příchutě. O jídlo se však nesmí dělit s nikým, kdo si své jídlo také nezaplatil.

Společnost akci inzerovala mimo jiné na sociálních sítích, kde si lidé stěžovali, že se musí dojíst i suché okraje, aby vznikl nárok na další porci. Lidem se nelíbilo ani to, že si dvě pizzy v druhém kole nemohou odnést domů.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných