foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Zlevněná husa v hypermarketu Albert
Ačkoliv svátek svatého Martina a tradiční svatomartinské hody jsou již dávno za námi, husa na pultech obchodů stále zůstává. V Albertu se mražená husa objevila v akci, která na první pohled vypadá velmi výhodně.
Mrazák s husami v akci v hypermarketu Arkády Pankrác nás zaujal už na první pohled. Nikoliv však kvůli nízké ceně, ale kvůli námraze, která se tvořila nejenom na mrazáku, ale také na samotných vakuově balených husách. Slevy jsme si všimli až při bližším pohledu.
Husa s droby zmrazená pochází podle etikety z Maďarska, jako její výrobce je uveden Pannon Fine Food z města Orosháza na jihovýchodě této země.
Husa o váze 3,4 kilogramu stála původně 710 korun, nyní je ve slevě (56 procent) za 306 korun. Jeden kilogram tak vychází na 90 korun. Na slevovém štítku je uvedeno, že jde o zboží s blížící se expirací.
Neprodané zbytky
Drůbež totiž byla zabalena před více než rokem. Konkrétně 29. září 2023. Minimální trvanlivost je uvedena do konce září příštího roku. Stejného štítku si všimli také další zákazníci. Nalákala je velká sleva, když však viděli, že husa je déle než rok stará, mrazák zase zavřeli.
Psali jsme
Ještě nedávno platilo, že se vyplatí jezdit za nákupy k našim severním i západním sousedům, na základě našich cest do Německa ale můžeme říci,…
Na obsluhu jsme se obrátili s dotazem, proč jde o tak velkou slevu a zda není problém, že je již déle než jeden rok zamrazena. „Jsou to zbytky, co se neprodaly na Martina,“ odpověděla prodavačka s tím, že bližší informace nemá.
Naše redakce oslovila více než desítku řezníků. Ptali jsme se zejména na to, zda není problém, že je drůbež déle než rok v mrazáku.
Podle řeznictví Radev z Újezdu na Praze 4 může být maso, které je zamrazeno a skladováno dle veterinárních norem, skladováno i dva roky. Ze zdravotního hlediska je ale prý důležité, aby se mražené zboží skladovalo ve stálé teplotě, pak není problém ho konzumovat.
„Na pult bych to už nedal“
„Legislativa tohle povoluje, jinak by nebylo možné mít na etiketě rok trvanlivost. U mraženého masa je důležité skladování při minimální teplotě minus 25°C a více. Správně by neměl být porušen obal, jinak potravina začne vysychat, a to už ke konzumaci není,“ sdělil redakci Martin Brabec z řeznictví Brabec.
Další zaslali svoji odpověď s tím, že pracují jen s čerstvým masem, dobu trvanlivosti toho mraženého nedokážou ohodnotit.
Sdílnější byl až další z řezníků, nechtěl však uvádět své jméno. Čím je maso tučnější, tím kratší dobu by podle jeho slov mělo být v mrazáku. „Drůbež bych v mrazáku déle než půl roku určitě neměl, nasává pachy a už to není ono. Rok staré maso bych u sebe na pult určitě nedal, to by mi omlátili o hlavu,“ sdělil nám.
Ačkoliv se obchod tváří, o jak výhodnou cenu jde, před 11. listopadem, tedy před svátkem svatého Martina, řetězce husu nabízely za velmi podobnou cenu. Některé ještě výhodněji. Za více než dvě stovky ji neprodával žádný z obchodů.
Konkrétně v Albertu se prodával kilogram mražené husy za 89,90 korun, což je ještě o desetník levněji než nyní. V Kauflandu stál kilogram 99,90 korun. Husu chlazenou nabízely téměř všechny řetězce shodně za 109,90 korun.