foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Čínské bistro v Holešovicích
Vepřové kung pao, kuřecí po sečuánsku či smažená rýže tří chutí. To jsou nejčastější pokrmy, které si můžete objednat v asijských bistrech.
Sortiment je mezi bistry často totožný. Nejen v Praze, ale i v menších městech. Typický je také obrázek jídla na menu, mnohdy úplně identický u všech asijských restaurací. Jedná se totiž o fotografie z fotobanky.
Mezi lidmi jsou tato bistra oblíbená z důvodu nízkých cen, rychlosti a velkých porcí.
Když PrahaIN.cz před několika měsíci mluvila s podnikatelem, který se pohybuje v takzvaném olejovém byznysu, sdělil nám docela nepříjemné překvapení.
„Když normální restaurace dosmaží, olej dá vedle do sběrné nádoby, my se tam ukážeme třeba jednou za dva týdny a svezeme to. Už víme, kdo má jakou spotřebu. U Vietnamců je to obvykle tak, že mají třeba desetinu produkce ve srovnání s ostatními, ačkoli udělají násobně víc jídel. Důvody jsou děsně jednoduché. Oleje téměř nevylévají. Co usmaží, odlejí vedle, potom z toho dělají základy pro omáčky a lidi to snědí. Je to tmavší surovina, která je poznat. Když jsem to viděl poprvé, byl jsem překvapený, ale oni se o tom bavit nechtěli. Olej, který je opakovaně použitý, navíc smrdí. Takže když pak otevřu tu nádobu a přelívám, jsou v tom kůže, nudle, voda, výplachy z pánví, arašídy, prostě všechno to, co lidi nesnědli,“ upozornil redakci a dodal, že to tak samozřejmě nedělají všichni.
Psali jsme
PrahaIN.cz několikrát hovořila s člověkem, který se už od devadesátých let pohybuje v takzvaném olejovém byznysu. Podnik Sezuta si představovat…
Ale to jsme odbočili.
V podobných podnicích si lidé často objednávají tamní speciality. Už zmiňované kung pao či kuřecí po sečuánsku. Ve výjimečných případech restauratéři servírují i kuřecí řízek a smažený sýr.
Čínské bistro podává brambory
Co nás ovšem zaujalo, je samozvané Čínské Bistro nedaleko tramvajové zastávky Maniny v pražských Holešovicích. Na první pohled ničím výjimečné, tuctové jako všechny ostatní. Zvenčí je už tradičně vidět na tabuli nabídka s fotografiemi jídel z fotobanky. Kuře s mandlemi, ryba na thajský způsob, kachna po sečuánsku…

Čínské bistro nedaleko zastávky Maniny. Zdroj: PrahaIN.cz
Čínské bistro v Holešovicích však podává i jedno české jídlo, které z tuzemských restaurací a hospod v podstatě vymizelo. Jedná se o uhlířské brambory, jež byly velmi populární za totality.
Opravdu nezvyklý pohled. Brambory se smetanou v bistru plném lidí, kteří si zde vychutnávají omáčky s rýží nebo nudlemi. Vyzkoušeli jsme je.
A nemůžeme si stěžovat, brambory byly velmi dobré a možná se do podniku i vrátíme.
Kromě toho podnik nabízí ještě česnečku.

Čínské bistro... Zdroj: PrahaIN.cz
I asijská bistra mají své štamgasty
Češi české jídlo milují a kuchaři asijské kuchyně se viditelně přizpůsobují svým zákazníkům. Asiaté jsou z našich zkušeností dost přátelští a z několika čínských bister po Praze víme, že podobné podniky mají i své štamgasty s vlastním stolem. Čepované pivo v asijských restauracích není rozhodně žádným překvapením.
Nové asijské bistro brzy vyroste na místě dnes už bývalé legendy mezi hostinci na Vinohradech. Pivnice u Bergnerů se definitivně uzavřela na začátku března a některým štamgastům ukápla i slza (více ZDE).
Jeden z nich, se kterým redakce hovořila, na prostor nedaleko metra Flora nezanevřel. Tehdy říkal, že novému asijskému bistru dají místní šanci, tedy pokud bude podávat čepované pivo a některá česká jídla.
„Co si budeme povídat, my, štamgasti, se je pokusíme přemluvit, aby tady měli stejný výběr piv, aby tady byl aspoň řízek a smažák nebo třeba nakládaný hermelín. Zkusíme je přemluvit k tomu, aby ta hospoda fungovala večer stejně jako doposud. Akorát obědy zkrátka budou s rýží nebo s nudlemi.“
Do bistra jsme zavítali nepozvaní a jídlo hradili sami.