foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Svatomartinská husa
K svátku svatého Martina patří tradiční bohatá hostina, na stole nesmí chybět pečená husa, bramborový knedlík, zelí a svatomartinské víno. Řada restaurací již na tento den přijímá rezervace a husa se začíná objevovat i na pultech supermarketů.
Martin se slaví 11. listopadu. Pranostiky říkají, že přijíždí na bílém koni a přináší tu pravou zimu. V dobách dávno minulých byl tento den spojen s koncem služebního roku čeládky a s přípravou hospodářství na zimu. Dnes už sice neslavíme konec služby, ale tradice hodování se stále drží. Nejtypičtějším jídlem je pak husa, podle pověr totiž svatého Martina husy tak rušily při kázání, že je všechny nechal poslat na pekáč. Tento den je také spojen s ochutnávkou nových vín, první mladé svatomartinské víno lze otevřít 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut.
Bohužel i letos si budeme muset na svatého Martina připlatit, a to nejen v restauracích, ale i v případě, že se rozhodneme pro domácí oslavy, nejedná se ale o nic dramatického.
V rámci svatomartinského menu je většinou v nabídce podniků hovězí paštika jako předkrm, dále kaldoun a pečená husa, dezerty se liší podle restaurací. Ceny jsou sice různé, většinou se ale tří až čtyřchodové menu pohybuje okolo tisícikoruny.
Svatojánský Dvůr na Střížkově nabízí menu za 850 korun, Deer restaurant v centru Prahy za 1.195 korun, Monarch za 949 korun, Obecní dům bude mít v nabídce Svatomartinský brunch za 1.490 korun, navštívit můžete také BRICK'S Restaurant & Bar, tam za menu necháte 1.200 korun. V sobotu 9. listopadu se na náplavce na Rašínově nábřeží uskuteční Svatomartinské slavnosti, kde se návštěvníci mohou těšit na přehlídku mladých vín, tradiční husí pokrmy, ale i na ne zcela tradiční husí pochoutky.
Psali jsme
PrahaIN.cz se svatomartinským hodům, ke kterým neodmyslitelně patří husa, v posledních dnech již věnovala. Informovali jsme o zvýšených cenách,…
Letos jen na objednávku
Řada restaurací letos zvolila svatomartinské menu na objednávku, zejména proto, aby měli provozovatelé přehled, aby nebyl porcí nedostatek, nebo naopak přebytek.
Minulý rok jsme hovořili s provozním jedné restaurace ve Středočeském kraji, ten nám řekl, že to bude vůbec poprvé, co svatomartinská husa nebude. „Za tu cenu by to tady už nikdo nekoupil,“ sdělil nám. Jedna porce by prý vyšla na více než 500 korun. Místní, kteří na husu chodili, si ale stěžovali, že byli ochuzeni.
„Letos jsem to udělal jinak, svatomartinské menu podáváme za 750 korun, a to jen o víkendu 9. až 10. listopadu a jen na rezervaci. Každý, kdo bude chtít přijít, musí se do 6. listopadu objednat. Přesně pak budeme vědět, kolik porcí máme udělat. Při těch cenách se nemůže stát, že by třeba deset porcí zbylo,“ vysvětluje.
Husy jsou již k sehnání
Nabídek čerstvé či mražené husy jsme si už všimli i v několika obchodech, prodávány jsou za podobné částky jako minulý rok. Tak velký cenový nárůst jako mezi roky 2021 a 2022, jsme nezaznamenali. Jen pro připomenutí. V Lidlu například stála v roce 2021 husa 109 korun za kilo, v roce 2022 219 korun, o rok později 179 korun.
Kupříkladu v uzeninách Zeman je ve výloze reklama na objednávku čerstvých maďarských hus. Jeden kilogram vyjde na 189 korun, k vyzvednutí budou od 7. listopadu. Čerstvou husu, taktéž z Maďarska, prodává Globus za 159 korun. Ušetřit se dá nákupem mražených hus, například Kaufland prodává jeden kilogram mražené husy za 99,90 korun, stejně tak Lidl.
Farma v Zakšíně či Bílém Kostele minulý rok nabízela tuto drůbež do konce listopadu za 335 korun, později o dvacet korun dráž. V předsezónní ceně byla letos za 345 korun za kilogram, cena od 5. listopadu je 365 korun. Tisíc korun tak na jednu husu určitě stačit nebude.