foto: Marek Jindra, PrahaIN.cz/Restaurant Jelica
RECENZE: Několik let zpátky patřila srbská restaurace Jelica na Zlíchově mezi vyhledávaná místa s autentickou atmosférou Balkánu. Návštěvníci sem chodili na speciality tradiční srbské kuchyně jako je pljeskavica, ražniči, pečené jehněčí či typické zapečené zeleninové pokrmy. Na začátku letošního roku přišla téměř půlroční provozní pauza a otevřeli zde opět před třemi měsíci.
Příjemná venkovská atmosféra umocněná prostředím bylinkové zahrádky s prvky typické balkánské architektury zůstala zachována. Na jídelním lístku přetrvaly i balkánské speciality, část nabídky jídel se posunula směrem k bio kvalitě.
Nechybí základy balkánské kuchyně v podobě mletého maso na grilu v různých úpravách v cenách od 279 do 299 korun, ale ani grilované telecí, vepřové nebo kuřecí bio maso v cenové relaci od 299 do 359 korun. Zeleninové saláty opět v bio kvalitě stojí podle velikosti a druhu od 100 do do 239 korun.
Jídelní lístek nabízí i domácí speciality z hrnce jako jehněčí kapama se špenátem za 329 korun nebo mleté maso ve vinném listě nazývané sarma v ceně 249 korun.
Nápojový lístek nabízí bio limonády za 69 korun, pivo za 49 a velký výběr speciálních pálenek v ceně 79 korun. Jedno deci rozlévaného vína je v nabídce za 39 korun. Mají zde také velký výběr lahvových zahraničních bio vín v cenách od 390 do 790 korun .
Reataurant Jelica / foto: PrahaIN.cz
Rozdílné dojmy návštěvníků
Na internetu lze nalézt různá hodnocení kvality nabízených jídel a služeb. „Byl jsem zde již několikrát a pokaždé jsem byl spokojený, nicméně poslední návštěva byla znatelně horší. Čekání 30 minut na obsluhu, aby nám dala lístek. Zahrádka včetně příslušenství dost zchátrala od poslední návštěvy. Jídlo dříve naprosto vynikají, tentokrát vyloženě průměr, spíš podprůměr,“ uvedl na Googlu svůj dojem za tři hvězdy z měsíc staré návštěvy zákazník Ondřej.
„Škoda, rádi jsme sem chodívali. Po dnešní zkušenosti ale už nepřijdu. Byla jsem nehezky přesunuta k jinému stolu téměř bez důvodu, kvalita jídla znatelně upadla. Jídlo jsme dostali, ač bleskově rychle, studené, brambory nedopečené a o poměru množství-cena ani nemluvím. Pljeskavica nezklame, ale ani nepřekvapí. Porce spíše decentní. Pokud se chcete najíst, musíte si asi objednat nějaký mix gril nejméně pro 2 osoby. Hezkou zahrádku ale mají, to se musí nechat,“ popsala svoji měsíc starou zkušenost Emílie K.
Zahrada restaurantu Jelica / foto: PrahaIN.cz
Mezi komentáři se vyskytují i názory stojící na opačném konci hodnotícího spektra. „ Sice jsme do restaurace šli na jiná jídla dle doporučení, ale přestože mají zúžené menu, moc dobře jsme se najedli naprosto obyčejných jídel, od kterých bychom nečekali takový zážitek. Jídlo z grilu mají fakt dokonalé. Prostředí je autenticky srbské a personál je příjemný a ochotný. Lidi, běžte je podpořit a nehodnoťte blbosti, jdete se tam najíst, ne obskakovat profesionálním personálem,“ napsala Denisa M.
„Výborná balkánská kuchyně! Potrpí si na bio kvalitu. Jídelní lístek se hodně zúžil, ale rozhodně stojí za to. Klidné místo a přátelská obsluha. V letních dnech parádní zahrádka,“ připojil před třemi týdny svoji recenzi za čtyři hvězdy Martin P.
Psali jsme
Currywurst je jedním ze symbolů německého street foodu. Populární je především v Berlíně, kde najdete pouliční stánky nabízející tento produkt…
Deštivý večer návštěvnosti nesvědčil
Redakce PrahaIN.cz navštívila srbský restaurant ve všední den ve večerních hodinách na konci července. Překvapil nás nezvykle malý počet hostů, který mohla způsobit zamračená obloha a pozdější mírný déšť. K jídlu jsme si objednali talíř pro čtyři osoby s mixem grilované pljeskavice, čevabčiči a kuřecího masa za 1.299 korun. Přílohové brambory byly teplé a šopský salát svojí kvalitou naplnil naše předpoklady, stejně jako předložený masový výběr. Domácí ajvar, což je čalamáda složená hlavně z červených paprik, lilku a česneku byl vynikající.
Mix gril pro čtyři osoby / foto: PrahaIN.cz
Rodinný podnik zůstává
Obsluhoval nás úslužný mladý muž, kterého jsme se zeptali na novinky týkající se obnoveného provozu. „Zavřeli jsme těsně po letošním Novém roce a zavřeno jsme měli necelého půl roku, takže fungujeme asi tři měsíce. Původně jsme neměli v plánu ani otvírat, ale majitel, kterým je můj otec, otevřel kvůli mně a mojí matce, protože nám věřil, že budeme schopni provoz znovu rozjet,“ popsal naší redakci aktuální situaci Viliam Vučičevič.
Na place se majitelův syn snaží hosty obsloužit s novým personálem, ale obsazení v kuchyni zůstalo stejné s výjimkou jednoho nového kuchaře. Na celý provoz rodinného podniku stále dohlíží původní majitel.
„Ceny jídel jsme zvedali s ohledem na vyšší náklady všeho, masa i energií, a snažíme se dělat lepší kvalitu jídla, takže máme hodně organických věcí a bio surovin. Jídelní lístek jsme nově zúžili a snažíme se přidávat postupně nová jídla,“ uvedl Viliam Vučičevič a dodal, že například počet návštěvníků přes obědy je dobrý. Navíc první prázdninový měsíc bývá podle jeho zkušeností vždy slabší návštěvnost než v srpnu.
Autor článku navštívil restauraci na vlastní náklady.