foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Vpravo je banánový chléb v Albertu
Obchodní řetězec Albert se rozhodl v rámci neplýtvání péct z banánů, které se neprodají, chléb. Informoval, že v roce 2022 upekl sedm tisíc chlebíčků, na které bylo použito 1,5 tuny banánů. Toto sladké pečivo, které se vyrábí z rozmačkaných banánů, stojí 49,90 a mezi zákazníky je velmi oblíbené.
Albert o svém výrobku informoval na sociálních sítích. Zákazníky však také zajímalo, co se děje s dalšími věcmi, které se neprodají. Ale také, jak moc zralé jsou banány na výrobu uvedeného artiklu.
Na úvod bude nutno poznamenat, že Albert peče banánový chléb jen v hypermarketech. Banány ze supermarketů, které se neprodají, věnuje potravinovým bankám. Ty úplně přezrálé pak zvířecím farmám.
![](//www.prahain.cz/images/files/txt/lq1uz_chlebik.jpg)
Banánový chléb. Autor: PrahaIN.cz
Plýtvání jídlem je dlouhodobě velké téma. Některé řetězce přistupují k bedýnkám nebo taškám s ovocem a zeleninou, které by se už neprodalo. Další pak výrobky, kterým se blíží expirace, zlevňují. Jeden z diskutujících na Facebooku přiznal, že sám dělal v obchodě a viděl, jak se prý všechno po expiraci vyhazuje. Včetně pečiva, ovoce, másla či masa.
Psali jsme
Jablka patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Řada lidí má jabloně na zahrádkách a těší se, až si úrodu sklidí. I přesto, že jsou v Čechách…
Na to Albert rychle zareagoval, že mu plýtvání rozhodně není lhostejné. „Snažíme se zabránit zbytečnému vyhazování jídla pomocí samolepek ´Pomozte nám neplýtvat´. Samolepky naleznete na potravinách, kterým bude brzy končit datum spotřeby a tyto produkty jsou se slevou. Každý podvečer také snižujeme cenu vybraného pečiva až o 50 procent, aby se prodalo vše do poslední housky a nic se nevyhodilo. U potravin, které se neprodají a nesplňují již nároky na konzumaci, darujeme z našich obchodů například zoologickým zahradám a farmám ke zkrmení,“ uvedla prodejna.
Zboží se zmíněnou nálepkou je často zlevněno o dvacet procent. I v tomto případě se na sociálních sítích našla řada kritiků.
Psali jsme
V Čechách se řadí na druhé místo nejvíce konzumované zeleniny, hovoří se o ní jako o královně české kuchyně, bez které neuvaříte žádný pokrm.…
Jiní se pozastavovali nad tím, z jak moc zralých banánů se chlebíček vyrábí.
Albert zákazníky ubezpečil, že peče jen ze zralých kusů.
Nakonec nešlo pouze o banány. „Co se stane s nakrájenou uzeninou, která se neprodá?“
„Na našich prodejnách se snažíme uzeniny krájet tak, aby večer nezbylo skoro nic. Co se neprodá, jde do odpisů,“ vysvětlil Albert.