foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Pivnice v Mnichově, ilustrační foto
PrahaIN.cz nedávno informovala o pivních speciálech s netradičními příchutěmi v Praze, o kterých se ani autoři nebojí říct, že jsou šílené. Jakub Rendl z Crazy Clown Brewery například zavzpomínal, jak kdysi vařili pivo se sušeným tuňákem. Pivovar Chroust zase představil zlatavý mok společně s kečupem a Tabascem.
Jednalo se však o speciální akci v jednom letenském podniku.
„Je to infuze. To znamená přídavek do už hotového piva. Jedná se o Helles, což je německý styl ležáku. Je stabilně na čepu v tomto podniku a současně mají vždy pro zákazníky na stole kečup a Tabasco. Nám to přišlo jako zábavná kombinace, spojení našich podniků. A když jsme to doma zkoušeli, tak to vůbec nebylo špatné. Rozhodli jsme se, že uděláme jednorázovku a nabídneme to tam jako zábavnou tekutinu,“ sdělil redakci Jan Chroustovský.
Helles je styl ležáku, populární zejména v bavorském Mnichově. Z vlastní zkušenosti víme, že v tomto městě si ho v pivnicích a hospodách objednáte doslova všude. Lahvová piva často uvidíte také v ulicích. Především v létě. Anebo když se hraje fotbal.
Helles v tupláku. Zdroj: PrahaIN.cz
Názor?
Mnichované na Helles nedají dopustit.
Na kontroverzní kombinaci s Tabascem a kečupem jsme se jich ptali. A pokud se zmiňuje Mnichov a pivo, (skoro) každý si jako první vybaví pivovar a pivnici Hofbräuhaus.
I když je pivnice v dnešní době navštěvována spíš turisty, jedná se o legendu, která se tady nachází přes 120 let.
Pivovar je navíc státním podnikem.
„O míchání piva s kečupem a Tabascem jsme ještě neslyšeli. Takže ani nevíme, jak se tomu říká. V Německu s tím nemáme žádné zkušenosti,“ řekl PR manažer Hofbräuhaus Stefan Hempl.
Připomíná, že jejich pivo se vaří z kvalitních a v současné době také dost drahých surovin. Prý musí splňovat německý zákon o čistotě piva. „Proto mám podezření, že by to pivaři v Německu odmítli, protože by si dobré a drahé pivo nepokazili kečupem a Tabascem,“ dodává
Nicméně uznává, že může existovat cílová skupina, která zcela běžně preferuje míchané pivní nápoje. „Jako třeba Radler, což je světlé pivo s limonádou. Pro tyto lidi by to třeba mohlo být vítanou změnou,“ zmiňuje.
Ulice, kde se Hofbräuhaus (vlevo) nachází. Zdroj: PrahaIN.cz
Radler je známý také v České republice. I tento nápoj ovšem Němce a Bavory často rozděluje. Vidět to můžeme například u jedné z největších komet současné německé hudby, u rappera Treama. V jednom ze svých hitů zpívá: „Ich misch' mein Bier nicht mit Sprite“, tedy „nemíchám pivo se Spritem“.
Zmiňovaný rapper pochází z Bavorska, kde jsou mnohem konzervativnější i k pivním speciálům, které jsou v Česku, a především Praze na vzestupu.
Pivní speciály spíš v Berlíně, říká krajan
Toto tvrzení potvrzuje také náš známý Sven, který v této oblasti žije od narození. „V Mnichově a celém Bavorsku je k sehnání APA nebo IPA (svrchně kvašené pivo) spíš výjimečně. Neříkám ale, že je to nemožné. V každé hospodě je Helles či Kellerbier,“ popisuje.
„Helles se nejvíc pije v Bavorsku. Osobně si myslím, že v dalších částech Německa, možná i ve většině, se víc než Helles pije pivo plzeňského typu. Bavorsko se v hodně věcech vymyká ostatním zemím v Německu,“ říká Bavor.
Pivní speciály jsou podle něj mnohem populárnější ve větších a dle jeho slov progresivních městech. Jako příklad dává Berlín či Hamburk. „Nevím, jak to říct, ale osobně si myslím, že pivní speciály jsou hodně populární mezi lidmi, co jsou politicky vlevo. A těch je hlavně v Berlíně hodně, je to multikulturní město. To neříkám, že je špatně, ale že je to tam populárnější než v Bavorsku, to jsou fakta,“ usmívá se.
Osobně mu prý speciály chutnají a jednou za čas si podobné pivo dá. Ale nad možností piva s Tabascem a kečupem se zhrozil.