Bedýnka z Lidlu: Uvařili jsme menu o čtyřech chodech z ovoce a zeleniny za 25 korun

04. 04. 202205:26
Bedýnka z Lidlu: Uvařili jsme menu o čtyřech chodech z ovoce a zeleniny za 25 korun
foto: Pavlína Patková, PrahaIN.cz/Bedýnka z Lidlu tak, jak jsme si ji přinesli domů

RECEPTY, FOTO V současné době, kdy rostou ceny bezmála ve všech oblastech, mnozí přemýšlí, kde se dá ušetřit. A většinou jako jasný favorit vyjde jídlo. Vydat za něj co nejméně peněz a ideálně neplýtvat. Jak na to? Vyzkoušeli jsme.

V redakci nás napadlo, že obojí splňuje Lidl bedýnka, s níž si odnesete zhruba tři kila ovoce a zeleniny za 25 korun. Máte-li však štěstí. Často totiž bývají ihned rozebrané. To je drobná nevýhoda. Když se ale na vás dostane, zachráníte kousky, které by skončily v odpadu jen proto, že nepatří mezi výstavní krasavce. Nebo zbyly nepoškozené z porušených obalů. A zapojíte-li trochu kreativity, vytvoříte pohodlně čtyřchodové menu nejméně pro dvě osoby, jehož základem je právě ovoce a zelenina.

Vaříme z toho, co máme

Pro redakci to byla výzva. Standardně asi většina z nás nakupuje s plánem, co bude vařit. My to měli obráceně. Vařili jsme z toho, co jsme koupili. Nevyhnuli jsme se pochopitelně přidání dalších základních surovin, ale to ani nebylo cílem. Navíc většinu ze surovin jsme našli doma. Do obchodu jsme šli jen pro balkánský sýr.

Obsah bedýnky by standardně vyšel na 159 korun

Na začátku jsme probrali obsah bedýnky a spočítali, jaký poklad jsme si domů přinesli. Pokud bychom ovoce a zeleninu nakupovali v tomto množství za běžné průměrné ceny, vyšel by nás nákup na 159 korun. My jsme zaplatili skutečně jen 25 korun. V bedýnce jsme našli baby špenát v BIO kvalitě, ředkvičky, jarní cibulku, cibuli, mrkve, pomeranče, citróny a jablka. Obsah bedýnky je však pokaždé jiný.

Foto:  Kolik by potraviny standardně stály a kolik stály nás. 

Po zhodnocení obsahu a chvíli přemýšlení vzešel jasný plán na menu o čtyřech chodech, které najdete postupně tak, jak šly za sebou, níže i s recepty a fotografiemi. Těšit se můžete na zapečenou papriku s cherry rajčaty a balkánským sýrem, mrkvový krém se zázvorem a chilli, placky z jarní cibulky se salátem z baby špenátu, ředkviček a cherry rajčaty. A v neposlední řadě také na dezert – křehký jablečný koláč.

Předkrm - Zapečená paprika s rajčaty a balkánským sýrem

1 kus červené papriky
8 cherry rajčátek
5 dkg sýru balkánského typu
čerstvé nebo sušené bylinky (my jsme použili směs sušených italských)
olivový olej
sůl
pepř
ředkvičky a jarní cibulka na ozdobu

Papriku podélně rozkrojíme a zbavíme vnitřků. Naplníme směsí z rajčat, sýra, bylinek, trochy soli a pepře, zakápneme olivovým olejem a pečeme v rozehřáté troubě na cca 180 °C přibližně 20 minut. Podáváme samotné nebo třeba s toastem z celozrnného chleba.

Polévka - Mrkvový krém se zázvorem

1 menší cibule
2 stroužky česneku
cca 1,5 cm zázvoru
300 g mrkve
350 ml zeleninového vývaru (my uvařili jednoduchý ze surovin z bedýnky – z jedné mrkve, jedné cibule, tří ředkviček a jedné jarní cibulky)
70 ml kokosového mléka
sůl
sušené chilli
sušený mletý koriandr
rostlinný olej

Na mírně rozpáleném oleji osmahneme do zlatova cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek a rovněž na plátky nakrájený zázvor a sušené chilli. Po krátkém opečení přidáme mrkev a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí mrkve, rozmixujeme a přilejeme kokosové mléko (množství podle chuti a požadované konzistence). Pro dochucení přisypeme (opět dle chuti) sušený mletý koriandr. Polévku ozdobenou kokosovým mlékem podáváme jen tak, nebo s plátkem chleba.

Hlavní jídlo - Placičky z jarní cibulky se zeleninovým salátem

Na placky:
200 g hustého jogurtu
200 g hladké mouky
6 jarních cibulek
1 vejce
1 lžička jedlé sody
sůl
pepř
olej na smažení

Všechny suroviny kromě oleje smícháme s nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, okořeníme a necháme odležet. Následně z nich pomocí lžíce tvoříme placky, které smažíme na středně rozpáleném oleji a po usmažení odložíme na ubrousky či kuchyňské utěrky, aby se odsál přebytečný tuk. Podáváme se salátem.

Na salát:
100 g baby špenátu
svazek ředkviček
12 cherry rajčat
balsamico
sůl
olivový olej

Špenát opereme, rajčata a ředkvičky omyjeme. Do mísy vložíme špenát, pokrájená rajčata na půlky a ředkvičky nakrájené na plátky. Mírně osolíme, zakápneme olivovým olejem a balsamicem.

Dezert - Jablečný koláč z křehkého těsta

Na těsto:
300 g hladké mouky (my jsme použili celozrnnou)
240 g tuku na pečení
1 prášek do pečiva
2 vejce
1 vanilkový cukr

Na náplň:
6 jablek
šťáva z jednoho citrónu
1 vanilkový cukr

Všechny suroviny na těsto zapracujeme v kompaktní hmotu a třetinu si odložíme stranou. Do vymazané a vysypané koláčové formy vložíme vyválené těsto ze 2/3 objemu, vytlačíme až do horních okrajů. Na těsto položíme oloupaná a nastrouhaná jablka, která ochutíme citrónovou šťávou a jedním vanilkovým cukrem. Ze zbylé třetiny těsta vytvoříme proužky, které na vrch koláče poskládáme do mřížky. Pečeme při zhruba 200 °C do zezlátnutí.

Foto: I po uvaření nám něco zbylo.

Bedýnka skoro prázdná

Po konci vaření nám v bedýnce zbyly jen dva citróny, dva pomeranče a osm cibulí. Cibuli není třeba spotřebovat ihned, navíc je základem české kuchyně. Takže se v žádné domácnosti neztratí.

Pomeranče se nabízí zužitkovat buď jako lehkou svačinu nebo k vymačkání čerstvé šťávy, která hravě překoná kupované džusy nejenom kvalitou, ale zejména chutí.

A pokud byste měli strach, že se vám zkazí citróny, nabízíme malou vychytávku. Vymačkejte šťávu a buď ji uskladněte v uzavřené skleničce v lednici, nebo jí naplňte sáčky na led, uložte do mrazáku a máte vždy po ruce k rozmražení jen potřebného množství.

My jsme v redakci spokojeni. Splnili jsme oba vytýčené cíle – uvařit levně a neplýtvat.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných