foto: Marek Jindra, PrahaIN.cz/Nabídka šumivých vín v supermarketu
Ať už dáváte přednost českým, nebo zahraničním šumivým vínům, pro oba případy platí, že mohou být vyráběna buď klasickou metodou zrání v lahvi, anebo modernější metodou charmat, kdy se kysličník uhličitý dostává do vína během kvašení ve velkých, nerezových a tlakových nádobách.
Základem pro výrobu všech šumivých vín je přirozeně kvalitní víno. Často se volí vína vícero odrůd, jejichž spojení se nazývá cuvée. Jednotlivé odrůdy ovlivňují výslednou podobu budoucího sektu, ale v případě výroby šumivých vín je neméně důležitá i metoda jejich výroby, která má vliv nejen na aroma a chuť, ale určuje také způsob, jakým šumivé víno získává své perlení.
Tradiční metoda výroby / metode traditionelle
Než se z tichého vína stane šumivé, musí projít fází kvašení. Po přidání kvasinek a tirážního likéru, což je směs vína a cukru, se víno stočí do lahví, následně se uzavře korunkovým uzávěrem a počká se na proběhnutí procesu druhotného kvašení. Kvasinky mění víno na alkohol a současně se během této fáze vytváří i oxid uhličitý. Celý tento počáteční proces trvá pět až šest týdnů, po této době je sekt ve své základní podobě už na světě.
Následuje fáze pozvolného zrání, kterou později střídá proces odkalení, odborně nazývaný degorsáž, kdy dochází k odstranění kvasinkového kalu. Lahve se během skladování v době zrání postupně přesouvají z vodorovné polohy až do fáze, kdy jejich hrdla míří šikmo dolů.
Odstraněním korunkového uzávěru dochází k odstřelení kalů, lahve se poté doplní směsí vína, vinného destilátu a cukru, hrdlo se uzavře korkovou zátkou a zajistí drátěným košíčkem. Lahve se uskladní ve sklepě, kde sekt dozrává.
Touto metodou se vyrábí nejen klasická vína z oblasti Champange ve Francii, ale také například řada Prestige nejznámější českého výrobce šumivých vín Bohemia sekt.
Psali jsme
Svatomartinská vína se začnou ochutnávat v pátek 11. listopadu. Ideální den pro otvírání lahví plných svěžích a voňavých vín. Vinaři…
Metoda Charmat
Dalším způsobem, jak dostat kysličník uhličitý do vína, je využít pro takzvanou sekundární fermentaci velké nerezové tlakové nádoby.
„U takto vyrobených vín očekáváme více svěžesti a ovocnosti, přímočarost a jednoduchost. Použijeme-li aromatičtější odrůdu, více se zde projeví její typické aroma než ve vínech vyráběných tradiční metodou,“ popisuje charmatovou metodu národní sommelierka Klára Kollárová v tiskové zprávě Vinařského fondu.
Typickým zástupcem této metody je italské Prosecco.
Doba zrání
Zákonná lhůta zrání šumivého vína je minimálně devět měsíců, ale může to být i více než rok, výjimečné nejsou ani dva nebo tři roky. Platí, že čím déle víno zraje, tím více se utvářejí nazrálejší aromatické profily, zvýrazňují chuť, zjemňují perlení v ústech.
„Rozdíl mezi tím, zda víno zrálo ve velké nerezové nádobě nebo v láhvi, se dá vyčíst z etikety, ale většinou se pozná už na první pohled podle ceny. Vždyť jen z časového a manipulačního pohledu musí stát druhé víno výrazně více než první,“ dodává sommelierka Kollárová.

Nabídka sektů v supermarketu / foto: Marek Jindra, PrahaIN.cz
Extra dry patří mezi sladké sekty
Značení sladkosti nebo suchosti dané obsahem cukru v šumivém víně skrývá malou nástrahu danou překladem terminologie. Kdo hledá suchá vína, měl by nakupovat v kategorii brut nature s obsahem cukru do 3g/l, extra brut do 6 g/l nebo brut do 12 g/l.
Mezi sladší vína patří ta s označením extra dry s obsahem cukru mezi 12-17g/l, dále dry s obsahem cukru mezi 17-32 g/l, demi-sec mezi 32-50 g/l a doux s obsahem cukru nad 50 g/l, jež jsou již opravdu sladká.
Tuzemské sekty jsou na vzestupu
Domácí šumivá vína se liší od evropské konkurence poměrně širokým využitím odrůd. Naši výrobci vedle těch tradičních, jako jsou Chardonnay či Pinot noir (Rulandské modré), používají pro přípravu sektu také Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, Rulandské bílé nebo Sauvignon či Veltlínské zelené.
Největším výrobcem sektů v České republice je Bohemia sekt. Další zajímavá šumivá vína nabízí například Znovín Znojmo nebo Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice, Zámecké vinařství Bzenec, Vinařství Obelisk, Vinselekt Michlovský a další.
Za redakci PrahaIN.cz dodejme, že v běžném supermarketu lze aktuálně koupit lahev Bohemia sektu brut v ceně kolem 100 korun. Cena její varianty vyráběné klasickou metodou v řadě Prestige je k dostání přibližně od 200 korun.