Bramborák za 15 korun. Jak mohou obědvat nejvlivnější postavy metropole?
foto: Rudolf Komár pro PrahaIN.cz/Nová radnice, sídlo MHMP
V červenci letošního roku jsme si na Staroměstském náměstí v Praze všimli jednoznačně nejdražších langošů v České republice. Stály 199 korun. Tentýž stánek, jehož zahraniční obsluha nám na nic nechtěla odpovědět, nabízela také bramboráky.
Pro turisty nesou název „bramborové placky“. Jeden velký se blížil ceně kolem 150 korun.
Naše redakce se opět přesunula do centra metropole, ovšem protentokrát na Mariánské náměstí, kde sídlí například magistrát hlavního města, Klementinum či Ústřední knihovna - Městská knihovna v Praze.
Ze Staroměstského náměstí je to v podstatě pár kroků.
Právě v rámci knihovny jsme zaznamenali nejlevnější stravovnu - bistro v širokém okolí. Obalovaný sýr? Sto korun. Obalený hermelín? Sto korun. Stejně jako žampiony, smažené rybí filé nebo kuřecí prsní řízek.
Ceny, na které nejsme zvyklí. Foto: PrahaIN.cz
V den naší návštěvy (v úterý) byla v nabídce hrachová polévka za padesát korun. Podobně jako zmíněné pokrmy nás zaujaly také obědové přílohy. I v tomto případě jde o výrazně nižší sumy, než na které jsme v Praze zvyklí.
O centru města ani nemluvě.
Bramborový salát zde stojí pětatřicet korun, hranolky taktéž. Výše zmíněný bramborák byl za patnáct korun. V bistru v budově knihovny si můžete dát ještě nápoje, teplé i studené. Ceny jsou rovněž v tomto případě o poznání nižší než v ostatních gastronomických zařízeních v Praze 1. Pohybují se mezi čtyřiceti a padesáti korunami.
Tagy
Speciály