Čebureky, nalysnyky, golubcy, syrnyky. Jaká jídla frčí na Ukrajině?

18. 03. 202221:36
Čebureky, nalysnyky, golubcy, syrnyky. Jaká jídla frčí na Ukrajině?
foto: Vít Hassan, PrahaIN.cz/Co se jí na Ukrajině?

Vše v Praze se teď točí kolem ukrajinských uprchlíků, kteří tu hledají útočiště. Mnozí se snaží poskytnout jim co nejadekvátnější životní podmínky. A co takhle potěšit je dobrým jídlem? Zaměřili jsme se na ukrajinskou kuchyni a zjistili, jaká tradiční jídla či nápoje jim můžete nabídnout.

Ukrajinská kuchyně je založena převážně na plodinách, které si mohou lidé vypěstovat sami doma nebo je najdou v lesích. Mezi masem je populární zvěřina a ryby. Chuť se může lišit podle regionů. Poblíž Krymu se setkáte spíše s tatarskou kuchyní, kde jsou typická skopová a býčí varlata, plněné pirohy a plov, který se podobá našemu rizotu. Na Zákarpatské Ukrajině uvidíte spíše huculskou kuchyni, do níž patří kukuřičná kaše mamalyha nebo brynza – měkký solený ovčí sýr.

Mezi ukrajinskými polévkami je známý boršč. Někteří lidé si o něm mylně myslí, že pochází z Ruska, ale není tomu tak. Základ tvoří masový vývar z vepřového masa a červené řepy. Přidává se hlávkové zelí, cibule, mrkev, rajčata, brambory, kopr a na vrch zakysaná smetana. Ta je u ukrajinských pokrmů poměrně častá.

Místo polévky si jako předkrm rádi dají i kaviár.

Přistěhovalí Ukrajinci v Česku mluví i vaří po svém.

Zeptali jsme se Valerie Ballokové, ukrajinské studentky, která žije v Česku se svou rodinou již 20 let, jak se u nich doma vaří.

„Tím, že jsme tu už dlouho, často děláme i česká jídla. Já mám ale ráda golubcy. To jsou takové zelné závitky. Mamka ale hodně i vaří čebureky,“ řekla PrahaIN.cz a vysvětlila, že jde o plněné masové kapsy, které bývají hodně kořeněné.

Na otázku, co doma jedí sladkého, pak dodala, že palačinky s jahodami: „Nalysnyky se jim říká. Doma vůbec nemluvíme Česky, ale pro ostatní jsou to prostě palačinky. Ony se dělají i na slano. Dá se tam pak třeba sýr nebo maso, ale já je mám radši s ovocem.“

Mnoho ukrajinských jídel je typických tím, že jejich náplň lze zaměňovat. Zmíněné čebureky jsou pirohy ze slaného těsta. Nejčastěji se plní kořeněnou směsí mletého masa a jsou osmažené na oleji. Jedí se jak za tepla, tak i za studena. Mají všestranné využití, mohou totiž představovat hlavní chod k obědu či k večeři, nebo jen svačinu.

Golubcy patří k tradičním ukrajinským pokrmům. Bílé zelí se uvaří a postupně odloupané listy se vkládají do studené vody. Následně jsou z nich tvořeny závitky. Ty se plní rýží a orestovanou cibulí. Omáčka se skládá ze zeleniny, rajčatové pasty a smetany. Dochucuje se pepřem a cukrem.

Mlynci neboli lidově nalysnyky jsou palačinky se slanou či sladkou náplní. Slaná varianta obsahuje, jak už bylo řečeno, sýr či maso, houby nebo i na Ukrajině populární kaviár. Pokud si chcete smlsnout na něčem sladkém, plní se tvarohem, ovocem, marmeládou a podává se k nim i zakysaná smetana.

Mezi sladké pokrmy pocházející z Ukrajiny patří také Syrnyky nebo Vareňje. Oboje slouží pouze jako zákusek, přestože v Česku obdobu Syrnyk – lívance – jíme běžně k snídani nebo k večeři. Zahraniční varianta však někdy připomíná smažené koblížky, potírá se smetanou a džemem.

Vareňje by se zase dalo přirovnat k zákuskům z cukrárny. Jde o ovoce zavařené v rosolu. Běžně se objevují varianty z jahod, malin, meruněk, třešní, černého rybízu, jablek, hrušek, kdoulí, pomerančů, citrónů či melounů. Přestože zákusek lze jíst samostatně, bývá často použit i na dochucení palačinek, syrnyků a a dalších jídel. Někdy dokonce i k dochucení čaje.

Alkoholem nepohrdnou, zejména protiputinským pivem

Mezi typické nápoje Ukrajinců patří zejména pivo, kvas a vodka. Vodka je v jejich domovině dostupná v každém obchodě s potravinami i na benzínce. Navíc, jak tvrdí Cestujemelevne.com, seženete ji za velmi příznivé ceny.

Kvas je sladkokyselý nápoj s nízkým obsahem alkoholu. Vyrábí se z kvasnic cukru a chleba, bývá nefiltrovaný. I ten je na Ukrajině k sehnání na každém rohu.

Pokud jde o pivo, zajímavostí je, že jeden z pivovarů vyrábí takzvané Pravda Putin Huilo s velmi odvážnou etiketou. Ruský prezident je na ní vyobrazen nahý. Putin Huilo na etiketách v podstatě znamená „sr*č Putin“. Právě tento pivovar se po útoku Ruska rozhodl vylít zásoby alkoholu a začít ve velkém vyrábět Molotovovův koktejl. Novinky.cz uvedly, že tyto koktejly jsou posílány rovnou na barikády ve Lvově.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných