foto: Vít Hassan, PrahaIN.cz/Co se jí na Ukrajině?
Vše v Praze se teď točí kolem ukrajinských uprchlíků, kteří tu hledají útočiště. Mnozí se snaží poskytnout jim co nejadekvátnější životní podmínky. A co takhle potěšit je dobrým jídlem? Zaměřili jsme se na ukrajinskou kuchyni a zjistili, jaká tradiční jídla či nápoje jim můžete nabídnout.
Ukrajinská kuchyně je založena převážně na plodinách, které si mohou lidé vypěstovat sami doma nebo je najdou v lesích. Mezi masem je populární zvěřina a ryby. Chuť se může lišit podle regionů. Poblíž Krymu se setkáte spíše s tatarskou kuchyní, kde jsou typická skopová a býčí varlata, plněné pirohy a plov, který se podobá našemu rizotu. Na Zákarpatské Ukrajině uvidíte spíše huculskou kuchyni, do níž patří kukuřičná kaše mamalyha nebo brynza – měkký solený ovčí sýr.
Mezi ukrajinskými polévkami je známý boršč. Někteří lidé si o něm mylně myslí, že pochází z Ruska, ale není tomu tak. Základ tvoří masový vývar z vepřového masa a červené řepy. Přidává se hlávkové zelí, cibule, mrkev, rajčata, brambory, kopr a na vrch zakysaná smetana. Ta je u ukrajinských pokrmů poměrně častá.
Místo polévky si jako předkrm rádi dají i kaviár.
Psali jsme
ROZHOVOR Pražská potravinová banka zásobuje jídlem ty, kteří si jej z nejrůznějších důvodů nemůžou dovolit. V jejím obřím skladě se shromažďují…
Přistěhovalí Ukrajinci v Česku mluví i vaří po svém.
Zeptali jsme se Valerie Ballokové, ukrajinské studentky, která žije v Česku se svou rodinou již 20 let, jak se u nich doma vaří.
„Tím, že jsme tu už dlouho, často děláme i česká jídla. Já mám ale ráda golubcy. To jsou takové zelné závitky. Mamka ale hodně i vaří čebureky,“ řekla PrahaIN.cz a vysvětlila, že jde o plněné masové kapsy, které bývají hodně kořeněné.
Na otázku, co doma jedí sladkého, pak dodala, že palačinky s jahodami: „Nalysnyky se jim říká. Doma vůbec nemluvíme Česky, ale pro ostatní jsou to prostě palačinky. Ony se dělají i na slano. Dá se tam pak třeba sýr nebo maso, ale já je mám radši s ovocem.“
Mnoho ukrajinských jídel je typických tím, že jejich náplň lze zaměňovat. Zmíněné čebureky jsou pirohy ze slaného těsta. Nejčastěji se plní kořeněnou směsí mletého masa a jsou osmažené na oleji. Jedí se jak za tepla, tak i za studena. Mají všestranné využití, mohou totiž představovat hlavní chod k obědu či k večeři, nebo jen svačinu.
Psali jsme
Na základě pokynu prezidenta republiky Miloše Zemana prověřil vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář možnosti ubytování uprchlíků…
Golubcy patří k tradičním ukrajinským pokrmům. Bílé zelí se uvaří a postupně odloupané listy se vkládají do studené vody. Následně jsou z nich tvořeny závitky. Ty se plní rýží a orestovanou cibulí. Omáčka se skládá ze zeleniny, rajčatové pasty a smetany. Dochucuje se pepřem a cukrem.
Mlynci neboli lidově nalysnyky jsou palačinky se slanou či sladkou náplní. Slaná varianta obsahuje, jak už bylo řečeno, sýr či maso, houby nebo i na Ukrajině populární kaviár. Pokud si chcete smlsnout na něčem sladkém, plní se tvarohem, ovocem, marmeládou a podává se k nim i zakysaná smetana.
Mezi sladké pokrmy pocházející z Ukrajiny patří také Syrnyky nebo Vareňje. Oboje slouží pouze jako zákusek, přestože v Česku obdobu Syrnyk – lívance – jíme běžně k snídani nebo k večeři. Zahraniční varianta však někdy připomíná smažené koblížky, potírá se smetanou a džemem.
Vareňje by se zase dalo přirovnat k zákuskům z cukrárny. Jde o ovoce zavařené v rosolu. Běžně se objevují varianty z jahod, malin, meruněk, třešní, černého rybízu, jablek, hrušek, kdoulí, pomerančů, citrónů či melounů. Přestože zákusek lze jíst samostatně, bývá často použit i na dochucení palačinek, syrnyků a a dalších jídel. Někdy dokonce i k dochucení čaje.
Alkoholem nepohrdnou, zejména protiputinským pivem
Mezi typické nápoje Ukrajinců patří zejména pivo, kvas a vodka. Vodka je v jejich domovině dostupná v každém obchodě s potravinami i na benzínce. Navíc, jak tvrdí Cestujemelevne.com, seženete ji za velmi příznivé ceny.
Psali jsme
České třídy budou navyšovat kapacitu kvůli dětem uprchlíků. Starat by se o ně měli ukrajinští pedagogové. Ministr školství Petr Gazdík to uvedl…
Kvas je sladkokyselý nápoj s nízkým obsahem alkoholu. Vyrábí se z kvasnic cukru a chleba, bývá nefiltrovaný. I ten je na Ukrajině k sehnání na každém rohu.
Pokud jde o pivo, zajímavostí je, že jeden z pivovarů vyrábí takzvané Pravda Putin Huilo s velmi odvážnou etiketou. Ruský prezident je na ní vyobrazen nahý. Putin Huilo na etiketách v podstatě znamená „sr*č Putin“. Právě tento pivovar se po útoku Ruska rozhodl vylít zásoby alkoholu a začít ve velkém vyrábět Molotovovův koktejl. Novinky.cz uvedly, že tyto koktejly jsou posílány rovnou na barikády ve Lvově.
Psali jsme
Smíchovskou náplavku zaplní polévky všeho druhu. Bramboračku, kulajdu, čočkovku, knedlíčkovou, ale také vientamské pho, ruský borš či chipotle…