Cenu vajec v supermarketu považovali zákazníci za počtářskou chybu. Nebyla

06. 11. 202405:40
Cenu vajec v supermarketu považovali zákazníci za počtářskou chybu. Nebyla
foto: Redakce PrahaIN.cz/Vejce v Albertu

„Nemáte tam nějakou chybu?“ zaslechli jsme v hypermarketu Albert u chlazeného regálu. Zákaznice byla ale prodavačkou ubezpečena, že jde o standardní cenu. Její údiv patřil cenovce u třicetikusového balení vajec, stálo na ní 199 korun. Za podobnou částku se přitom běžně kupují vajíčka z takzvané domácí produkce.

První týden v listopadu Albert prodával balení třiceti podestýlkových vajec velikosti M za 199 korun, ještě dráže vyšlo jedno vejce v balení po deseti kusech, to bylo za 69,90 korun, v případě velikosti L bylo nutné přičíst dalších pět korun. 

PrahaIN.cz se proto obrátila na Český statistický úřad s žádostí o cenový vývoj tohoto produktu. Byli jsme odkázáni na graf, ze kterého lze vyčíst ceny deseti kusů čerstvých vajec.

Maximální ceny dosáhla v lednu minulého roku, průměrně se pohybovala na 56,50 korunách, v lednu letošního roku šlo o 40,30 korun, na ještě méně ale podle grafu vycházela v letos září, to stálo balení po deseti kusech 34,80 korun.

Do Albertu jsme během týdne zavítali několikrát, vajec bylo v regálech stále dostatek, vypadalo to, že nejdou moc na odbyt, což nám potvrdila i prodavačka na Zličíně, které jsme se ptali. „Je to drahé, ano. Ale začíná se péct na Vánoce a bude o ně velký zájem. Třeba se ještě objeví v akci,“ sdělila nám.

Ten samý týden byla ale v Albert supermarketech ještě jiná vejce v akci, jednalo se o Čestvá vejce, deset jich stálo 32,90 korun. Nejlevnější nabídku měl ale Globus, třicet podestýlkových vajíček bylo v akci za 79,90 korun. V Globusu tak jeden kus vycházel na 2,60 korun, v hypermarketech Albert na 6,60 korun.

Větší zájem znamená větší cena

Do cen vajec se podle Potravinářské komory promítá několik faktorů.

„Ptačí chřipka v Česku, ale i v okolních státech. Na Slovensku a v Polsku zasáhla ptačí chřipka chovy velkých producentů. Během podzimu a zimy také nosnice kvůli nižším teplotám neprodukují tolik vajec. Dále v České republice dochází k přestavbám na alternativní typy ustájení a vajec bude méně až do roku 2026,“ zmínil pro naši redakci Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory.

Jako poslední faktor zmínil větší zájem o vejce z důvodu vánočního pečení. Na to upozorňuje také Gabriela Dlouhá z Českomoravské drůbežářské unie.

Podle jejích slov je u cen potřeba vzít v úvahu cenu od zemědělců, cenu v obchodech a cenu na evropském trhu.

„Ceny vajec se vždy zvyšují s příchodem podzimu, z důvodu větší poptávky, pečení, nižší snášky v drobnochovech, obnova hejn v komerčních chovech, přispívá tomu i nedostatek nosnic v ČR i v Evropě z důvodu přestaveb obohacených klecí na alternativní způsoby ustájení. Nákazová situace, utracení 400 tisíc nosnic na Slovensku, 1,4 milionu nosnic v Polsku a Maďarsku. Stoupá také cena vajec v Evropě,“ vysvětluje Dlouhá.

Zda je adekvátní cena kolem sedmi korun za jedno vejce ale nedokáže posoudit.

„Vždy, když byl nedostatek vajec v Evropě, ceny takto šplhaly (fipronilová kauza, ptačí chripka, změna legislativy v roce 2012). Nutno podotknout, ze cena je taky marketingový tah řetězců, před Vánoci vloni byla vejce v promo nabídkách, ale byla odlišná situace, a nebyl takový nedostatek nosnic. V Česku je nutno počítat s výpadky produkce, jelikož chovatele intenzivně přestavují technologie. Ještě zhruba polovinu kapacit je nutno do konce roku 2026 přebudovat. Zákazník byl 20 let zvyklý na nízkou cenu vajec a dlouhodobě upozorňuji, že se zvýšením welfare si zákazník musí připlatit,“ uzavírá Dlouhá.

PrahaIN.cz oslovila několik domácích producentů, kteří prodávají své přebytky. „Prodávám třicet kusů za 150 korun,“ sdělil nám jeden z Dobříšska. I další chovatelé nabízejí jedno vejce za pět korun, maximálně za šest. Stejné ceny jsme si všimli i v několika příspěvcích na Facebooku.

Gabriela Dlouhá také redakci informovala, jaký je stav nosnic v jednotlivých typech technologií. Nejvíce nosnic je stále z klecového chovu, konkrétně jde o 52,7 procenta, 45,3 procenta je podlahovém chovů či voliérách, 1,6 procent ve výběhu a pouhé 0,4 procenta jsou bio.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných