foto: Redakce PrahaIN.cz/Vejce v Albertu
„Nemáte tam nějakou chybu?“ zaslechli jsme v hypermarketu Albert u chlazeného regálu. Zákaznice byla ale prodavačkou ubezpečena, že jde o standardní cenu. Její údiv patřil cenovce u třicetikusového balení vajec, stálo na ní 199 korun. Za podobnou částku se přitom běžně kupují vajíčka z takzvané domácí produkce.
První týden v listopadu Albert prodával balení třiceti podestýlkových vajec velikosti M za 199 korun, ještě dráže vyšlo jedno vejce v balení po deseti kusech, to bylo za 69,90 korun, v případě velikosti L bylo nutné přičíst dalších pět korun.
PrahaIN.cz se proto obrátila na Český statistický úřad s žádostí o cenový vývoj tohoto produktu. Byli jsme odkázáni na graf, ze kterého lze vyčíst ceny deseti kusů čerstvých vajec.
Maximální ceny dosáhla v lednu minulého roku, průměrně se pohybovala na 56,50 korunách, v lednu letošního roku šlo o 40,30 korun, na ještě méně ale podle grafu vycházela v letos září, to stálo balení po deseti kusech 34,80 korun.
Do Albertu jsme během týdne zavítali několikrát, vajec bylo v regálech stále dostatek, vypadalo to, že nejdou moc na odbyt, což nám potvrdila i prodavačka na Zličíně, které jsme se ptali. „Je to drahé, ano. Ale začíná se péct na Vánoce a bude o ně velký zájem. Třeba se ještě objeví v akci,“ sdělila nám.
Ten samý týden byla ale v Albert supermarketech ještě jiná vejce v akci, jednalo se o Čestvá vejce, deset jich stálo 32,90 korun. Nejlevnější nabídku měl ale Globus, třicet podestýlkových vajíček bylo v akci za 79,90 korun. V Globusu tak jeden kus vycházel na 2,60 korun, v hypermarketech Albert na 6,60 korun.
Psali jsme
Již několikrát jsme informovali o různých praktikách obchodů, které se snaží maskovat postupné zdražování. Zmenšené balení, prodej na váhu místo…
Větší zájem znamená větší cena
Do cen vajec se podle Potravinářské komory promítá několik faktorů.
„Ptačí chřipka v Česku, ale i v okolních státech. Na Slovensku a v Polsku zasáhla ptačí chřipka chovy velkých producentů. Během podzimu a zimy také nosnice kvůli nižším teplotám neprodukují tolik vajec. Dále v České republice dochází k přestavbám na alternativní typy ustájení a vajec bude méně až do roku 2026,“ zmínil pro naši redakci Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory.
Jako poslední faktor zmínil větší zájem o vejce z důvodu vánočního pečení. Na to upozorňuje také Gabriela Dlouhá z Českomoravské drůbežářské unie.
Podle jejích slov je u cen potřeba vzít v úvahu cenu od zemědělců, cenu v obchodech a cenu na evropském trhu.
„Ceny vajec se vždy zvyšují s příchodem podzimu, z důvodu větší poptávky, pečení, nižší snášky v drobnochovech, obnova hejn v komerčních chovech, přispívá tomu i nedostatek nosnic v ČR i v Evropě z důvodu přestaveb obohacených klecí na alternativní způsoby ustájení. Nákazová situace, utracení 400 tisíc nosnic na Slovensku, 1,4 milionu nosnic v Polsku a Maďarsku. Stoupá také cena vajec v Evropě,“ vysvětluje Dlouhá.
Zda je adekvátní cena kolem sedmi korun za jedno vejce ale nedokáže posoudit.
„Vždy, když byl nedostatek vajec v Evropě, ceny takto šplhaly (fipronilová kauza, ptačí chripka, změna legislativy v roce 2012). Nutno podotknout, ze cena je taky marketingový tah řetězců, před Vánoci vloni byla vejce v promo nabídkách, ale byla odlišná situace, a nebyl takový nedostatek nosnic. V Česku je nutno počítat s výpadky produkce, jelikož chovatele intenzivně přestavují technologie. Ještě zhruba polovinu kapacit je nutno do konce roku 2026 přebudovat. Zákazník byl 20 let zvyklý na nízkou cenu vajec a dlouhodobě upozorňuji, že se zvýšením welfare si zákazník musí připlatit,“ uzavírá Dlouhá.
PrahaIN.cz oslovila několik domácích producentů, kteří prodávají své přebytky. „Prodávám třicet kusů za 150 korun,“ sdělil nám jeden z Dobříšska. I další chovatelé nabízejí jedno vejce za pět korun, maximálně za šest. Stejné ceny jsme si všimli i v několika příspěvcích na Facebooku.
Gabriela Dlouhá také redakci informovala, jaký je stav nosnic v jednotlivých typech technologií. Nejvíce nosnic je stále z klecového chovu, konkrétně jde o 52,7 procenta, 45,3 procenta je podlahovém chovů či voliérách, 1,6 procent ve výběhu a pouhé 0,4 procenta jsou bio.