Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy prošly kontrolou hygieniků na výskyt zbytku pesticidů

04. 11. 202311:17
Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy prošly kontrolou hygieniků na výskyt zbytku pesticidů
foto: Pixabay.com/Čerstvá šťáva z pomerančů, ilustrační foto

Fresh šťávy jsou oblíbeným nápojem napříč generacemi konzumentů, kteří je vyhledávají hlavně proto, že neobsahují konzervační látky. Panuje obecné přesvědčení, že jsou velmi prospěšné zdraví. Pražští hygienici zkoumali, zda šťávy připravované přímo na místě prodeje nepřestavují pro spotřebitele rizika z hlediska obsahu pesticidních látek.

Jak se uvádí na webových stránkách Hygienické služby hlavního města Prahy, její pracovníci vytipovali sedm provozoven různé velikosti a k laboratornímu vyšetření v nich odebrali celkem čtrnáct různých vzorků jedno i vícedruhových fresh šťáv se zastoupením ovoce i zeleniny.

Odebrané vzorky následně putovaly na rozbor do akreditované laboratoře Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Laboratorní vyšetření se zaměřila na více než pět stovek typů reziduí (zbytků) pesticidních látek.

Výsledky neprokázaly překročení limitů

Po vyhodnocení zjištěných reziduí pesticidů nebylo v žádném z odebraných vzorků šťáv zjištěno překročení maximálních limitů pro obsah jednotlivých pesticidů. Větší část pesticidů laboratoř pouze detekovala a úroveň čerpání limitu pro jejich rezidua se pohybovala obvykle v desetinách až jednotkách procent, pouze v několika případech v nízkých desítkách procent.

Z pohledu hygieniků se jako částečně problematický jev ukázal výskyt značného počtu zůstatků různých druhů pesticidů, především u vícedruhových směsí ovocných fresh šťáv. Nejedná se však o žádné porušení platných hygienických norem či právních předpisů.

Nulovou hodnotu vykázala šťáva z pomeranče s deklarovanou bio kvalitou, naopak nejvíce zůstatku jednotlivých druhů pesticidů bylo zjištěno u šťávy vyrobené ze směsi jahod, jablek, pomerančů, chia semínek a plodů acai.

Mezi zjištěnými pesticidními látkami se objevily převážně fungicidy, tedy látky zabraňující napadání rostlin nebo plodů plísněmi, v menší míře byly zjištěny insekticidy, které se využívají k hubení hmyzích škůdců. Herbicidy používané k hubení plevelů detekovány nebyly.

Oloupané citrusy je nutné skladovat v chladu a tmě / foto: hygpraha.cz 

Doporučený postup pro výrobu čerstvých šťáv

Hygienici stanovili provozovatelům na základě zjištěných výsledků kontroly, aby postup při zpracování čerstvých surovin pro výrobu šťáv zapracovaly do svých zásad systému HACCP, který představuje jeden ze základních nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin. Jednotlivé kroky mohou využít spotřebitelé i při domácí přípravě ovocných a zeleninových šťáv.

Platí, že fresh šťáva vyrobená ze suroviny v garantované bio kvalitě, je nejjistější cesta ke konzumaci tohoto nápoje bez obsahu pesticidů, přispívá k tomu i výběr šťávy z menšího počtu komponentů.

U šťáv obsahujících citrusy jsou vhodnější odšťavňovače na principu lisování z půlených plodů, a to i z hlediska zachování co nejvyššího obsahu vitaminu C. Čerstvě vyrobené šťávy je z hlediska zachování vitamínu C nejvhodnější zkonzumovat co nejdříve po dokončení jejich výroby, při které by se měly používat nekovové materiály, případně materiály z nerezové oceli.

V případě použití okrajovaných citrusů k výrobě šťávy, je vhodné použití citrusů bez zbytků kůry, která může část vnést část pesticidních látek do nápoje. Pro limonády a nápoje, kde jsou používány citrusy i s kůrou, vybírat plody v bio kvalitě.

 

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných