Češi se během pandemie stali pekaři i řezníky

21. 01. 202211:03
Češi se během pandemie stali pekaři i řezníky
foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz/Jídlo, ilustrační foto

Během pandemie covidu vzrostl mezi Čechy zájem o domácí výrobu potravin. Začalo to jako nutnost, poté co se restrikce uvolnili, stal se z toho koníček.

První onemocnění covidem-19 bylo v České republice zjištěno 1. března 2020. Několik dnů poté se začalo plošně uzavírat. První byly na řadě školy, později restaurační zařízení, následovaly obchody.

Strach zavalil republiku. Nikdo netušil, co se bude dít. Mnoho občanů očekávalo, že by se mohly zavřít i obchody s potravinami. Začalo se nakupovat ve velkém. Lidé si tvořili zásoby na několik měsíců dopředu.

S tím souvisí i domácí výroba. Češi začali vyrábět vlastní šunku, jitrnice či tlačenku. Péct chleba či vytvářet vlastní jogurt.

Novinkou není zavařování zeleniny a ovoce. To je mezi komunitou oblíbené již dlouhodobě, covidová epidemie zájem o zavařování však ještě umocnila. 

Sous-vide

Podle portálu heureka.cz se na internetu rozjel trend nakupování věcí, jako například jogurtovačů, šunkovarů, rýžovarů, plničů klobás či přístrojů na hot dogy. Některé přístoje pořídíme už za 500 korun, kvalitní plniče klobás nás však vyjdou až třeba na 7 tisíc korun. 

Nový celosvětovým trendovým je i metoda sous-vide. Češi v loňském roce vzali přístroje na pečení touto metodou útokem. Název této kuchařské úpravy pochází z francouzštiny a znamená 've vakuu'. Sous-vide je metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu, ve vodní lázni. Maso, ryby, zelenina či ovoce se pošírují několik hodin.

Zda-li bude trend v domácí výrobě pokračovat i tento rok, je otázkou. Inflace míří vzhůru, potraviny zdražují. Na domácí výrobě se podle expertů ale nedá příliš ušetřit.

Hlavní výhodou tohoto postupu vaření je zachování původních vlastností potravin.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných