Řekové si jídlo užívají. Baví se při něm a někdy dojde i na politiku, říká majitel řecké restaurace

30. 06. 202419:23
Řekové si jídlo užívají. Baví se při něm a někdy dojde i na politiku, říká majitel řecké restaurace
foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Řecké předkrmy

REPORTÁŽ: Řeckou kuchyni má většina Pražanů spojenou zejména s letní dovolenou u moře. Prim v ní hrají mořské plody a ryby, zelenina, jogurt nebo grilované maso. Pro Řeky je navíc jídlo s rodinou nebo přáteli jakousi sociální událostí. Za živého rozhovoru dokážou nad jídlem sedět i hodiny. Podle spolumajitele řecké restaurace Filema v Košířích je právě v tom ten největší rozdíl.

Restaurace Filema se nachází mimo centrum města v Košířích, asi pět minut pěšky do kopce od tramvajové zastávky Kavalírka. Zvenku je velice nenápadná, ale o hosty prý přesto nemá nouzi. Mezi stálými návštěvníky je i mnoho Řeků. Neodmyslitelně spojená je také s cukrárnou Zavalianis Sweet, která se nachází jen o několik kroků dál. S majitelem cukrárny a spolumajitelem restaurace, Giannisem Zavalianisem, jsme měli možnost poobědvat tradiční řecké pokrmy.

Do Řecka nás přenesla už samotná výzdoba restaurace. Na její tvorbě se prý podílel řecký architekt a většina vybavení byla do Česka dovezena. Nechyběla ani tradiční hudba. Nově otevřená zahrádka nám dala vzpomenout na letní dovolenou a moře. Její vybudování prý ale nebyl žádný med, jak přiblížil Giannis Zavalianis, problém představovali hlavně sousedé.

zahrádkaZahrádka restaurace Filema. Foto: redakce PrahaIN.cz

„Byl tu velký strom a spousta odpadků. Zbytky cihel a podobně. A když jsme ty cihly odvezli, zjistili jsme, že strom má kořeny ve vzduchu, jak rostl přes ten nepořádek. Takže jsme ho museli pokácet. Sousedům se to ale nelíbilo, že kácíme strom, volali na nás policii a snažili se nás odsud dostat. Neměli moc dobré zkušenosti, dříve tu byla taková hospoda, kde se pořád něco dělo a byl tu hluk. Navíc do té zahrady má většina lidí okna z ložnice, takže se báli. Nakonec jsme ale našli společnou řeč,“ uvedl spolumajitel restaurace.

Hostina v Řecku spočívá v mnoha různých chodech

Na stole se mezitím začaly objevovat předkrmy. Hostina byla v řeckém stylu, všichni hosté si tak mohli vybírat z mnoha nabízených jídel to, na co měli zrovna chuť. Tabule obsahovala například řecký salát, chobotnici, ryby, tzatziky, pomazánku ze žluté čočky, kalamáry nebo sýr feta obalený v těstíčku, přelitý medem. Kdo chtěl, mohl ochutnat také rybí polévku. Přípitkem byla tradiční pálenka Ouzo. Vaření má na starosti sestřenice majitele, která prý vaří jako doma.

Právě způsob stolování je podle Zavalianise jedním z obrovských rozdílů mezi Českou a řeckou kulturou. „V Řecku se prostě jí takhle. Každý si bere, co chce, ochutnává a u toho se lidé baví, například se hádají o politice a podobně. V Česku každý přijde, dostane svůj jeden talíř, všechno to do sebe rychle nahází a jde domů. Češi se mezi sebou ani nebaví. Navíc to vůbec není zdravé pro tělo, jíst takhle rychle,“ posteskl si. Zmínil, že důvodem může být špatné počasí. Ostatně počasí je prý to hlavní, co mu na životě v České republice vadí. Jinak to tu má moc rád a svého přesunu z Řecka nelituje. Přišel mimochodem za láskou, při návštěvě svého bratrance se prý totiž v Praze zamiloval.

Češi všechno zahušťují

Z naší kuchyně mu prý chutná svíčková. Jeho manželka, ač Češka, mu prý ale česká jídla příliš nevaří. „Vy tady všechno zahušťujete. Dáváte do všeho mouku, to nechápu. Jídlo je pak hrozně těžké a není to dobré na organismus. Podle mě je lepší kvalitní jídlo v menším množství než hodně toho nekvalitního. Češi to mají často obráceně,“ dodal rodilý Řek, který v České republice žije od roku 2005.

Řeckým národním jídlem je musaka. Zapékaný pokrm z mletého masa, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Tvořila jednu ze součástí hlavního chodu. Typické je také grilování. Ochutnat jsme mohli vepřové, jehněčí i kuřecí maso. K tomu spoustu dalších omáček, pita chléb i hranolky. Všechno to bylo naprosto výborné.

grilTalíř plný tradičního grilovaného masa. Foto: redakce PrahaIN.cz

Nešvarem Čechů jsou spálené buřty a nekvalitní potraviny

Také v grilování spatřuje majitel restaurace obrovské rozdíly. „V Řecku se griluje několik hodin a nikdy ne přímo nad ohněm. Není to jako tady, kde děti chodí s buřtem, dají ho přímo do plamenů, chvilku čekají než je úplně černý a pak ho s chutí sní. Nejen, že ty buřty jsou často nekvalitní, ale ani ta spálenina nemůže být dobrá,“ vyjmenoval Zavalianis další rozdíly mezi kuchyněmi.

Nekvalitní jídlo je podle něj velkým českým nešvarem. Češi podle něj často šetří na kvalitních surovinách, ale například nové oblečení si kupují jako na běžícím páse. „V supermarketech jsou tady hodně nekvalitní věci. Hlavně ovoce a zelenina, maso nebo ryby. Letos byla dokonce i špatná jablka, chutnala divně. Normálně se o ně při jídle vždycky dělím se svými psy, teď k tomu ale jen čichli a ani si nevzali. Ještě mají instinkty a umělé věci nejedí. Mají to lepší než lidé, my to bez ochutnání nepoznáme,“ zamyslel se.

ŘEKGiannis Zavalianis na obědě. Foto: redakce PrahaIN.cz

Z českých sladkostí má nejraději věneček

To už se ale pomalu chýlil čas na dezert. Na stole se opět objevilo několik různých druhů sladkostí. Z tradičních řeckých pomerančový koláč se zmrzlinou a loukoumades, smažené kuličky polité medem. Přímo z nedaleké cukrárny pak čokoládové éclair. I přes úplně plné břicho jsme prostě museli ochutnat a opět nemůžeme říct vůbec nic špatného. Zejména éclair byl naprosto famózní.

Sladkosti jsou přeci jen hlavní doménou Giannise Zavalianise. Založit cukrárnu se prý rozhodl mimo jiné proto, že české sladkosti jsou podle něj často nekvalitní, a tím pádem ne moc dobré. Teď sám peče, hlavně ty nejtěžší recepty. Z českých sladkostí mu prý nejvíce chutná věneček, i ten ve své cukrárně nabízí. A prý je výborný. „Co mi nechutná, to nenabízím,“ dodal k nabídce své cukrárny, ve které prý denně upečou na 40 druhů sladkého.

Sladká tečka zakončila i naši návštěvu restaurace. Oběd nám celkem zabral asi tři hodiny, pro Řeky by byl vlastně ještě krátký. Odnesli jsme si nejen zajímavé poznatky ohledně řecké kuchyně, ale i úplně plné břicho. Návštěvu restaurace můžeme vřele doporučit, cesta z centra se podle nás rozhodně vyplatí.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných