Češi „zaúřadovali“, restaurace na Staromáku zareagovala. A má plno

03. 09. 202305:42
Češi „zaúřadovali“, restaurace na Staromáku zareagovala. A má plno
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Restaurace Mincovna

REPORTÁŽ: Najíst se v centru Prahy nedaleko od hlavních turistických míst za rozumnou cenu je těžké, ale ne nemožné. Spousta lidí má v těchto místech kanceláře a také oni docházejí dennodenně na obědy. Turistické restaurace, které nemají polední menu, nejsou ovšem v tuto dobu příliš vytížené. Ve švech praskají například některé jídelny.

Těm nejznámějším a nejvytíženějším jsme se na serveru PrahaIN.cz již v minulosti věnovali. Jedna z nich je například Havelská Koruna, kde není ničím výjimečným, když si cizinec objedná smažený sýr s rajskou omáčkou a houskovými knedlíky (psali jsme ZDE).

Oblibu má i Jídelna Světozor, na kterou pělo ódy hned několik našich čtenářů. My tam vyzkoušeli řízek, potěšení jsme ale nebyli. Celkový dojem nezlepšila ani milá a přívětivá paní u pokladny (psali jsme ZDE).

S restauracemi, kam si zajít na oběd, je to už horší.

V předchozím materiálu, kde jsme informovali o malé polední vytíženosti restaurace na Staroměstském náměstí, jež prodává například nakládaný hermelín o velikosti 120 gramů za 269 korun, jsme krátce naznačili, že i v okolí tohoto místa se dají najít restaurace, kde jsou ceny za jídlo v rámci polohy příznivé. 

Konkrétně na Staroměstském náměstí se jedná o Restauraci Mincovna, kam jsme již několikrát vyrazili především ve večerní čas. Nachází se hned vedle Ministerstva pro místní rozvoj v blízkosti Památníku Jana Husa a náleží k ní i menší zahrádka s výhledem na Staromák, jenž bývá často nazýván jako srdce Prahy.

Kdo by na toto místo chtěl vyrazit na večeři, musí ovšem také počítat s mnohem vyšší cenou než v jakékoliv jiné pražské části. V rámci menu se nabízí například brynzové halušky za 315, svíčková za 355 či kachní stehno konfitované v tymiánovém sádle s dušeným červeným zelí a domácími žemlovými knedlíky za 465.

Ceny jsou na druhou stranu znatelně nižší než v dalších podnicích na Staroměstském náměstí.

Velké pivo je za 69. 

Oběd v restauraci na Staromáku pod dvě stovky

Mincovna ale každý den nabízí obědová menu. 

I proto jsme na místo znovu vyrazili. Doposud jsme zde v tento čas nebyli. Zajímala nás nabídka, chuť jídla, ale také celková obsazenost lokálu, neboť není ničím výjimečným, když restaurace v centru hlavního města jsou během poledne prázdná.

Tady prázdno rozhodně nebylo.

Naopak. Ve středu v pravé poledne jsme sice místo našli, ale podnik s kapacitou více než sto lidí mohl být naplněn zhruba z devadesáti procent. Z rozsáhlého prostoru se ozývala především čeština.

Toho dne byla k dispozici středomořská rajčatová polévka s rybou za pětačtyřicet korun.

A čtyři hlavní jídla. Nejdražší bylo označené jako „náš tip“, to byla vepřová líčka na červeném víně s žampióny a bramborovým pyré za 199 korun. 

V dalších případech bylo levněji: Kuřecí řízek v sezamové strouhance s bramborovým salátem za 175 korun. Stejně stálo i dýňové rizoto z rýže Arborio se sýrem Provolone dolce.

Nejlevnější (169) byly masové kuličky v rajské omáčce s těstovinami.

My si objednali vepřová líčka. Jídlo bylo na stole bleskově, asi za dvě minuty.

Líčka. Zdroj: PrahaIN.cz

Stěžovat si v žádném případě nemůžeme. Maso se dokonale rozpadalo, bramborové pyré bylo výborné. Dobrá byla i vínová omáčka, ačkoli nebudeme lhát, ochutnali jsme už i lepší. Celkově jsme si na jídle pochutnali. Přemýšleli jsme, jestli je i v jiné restauraci v centru města možné najíst se pod 200 korun.

Zajímalo nás také, jestli byl koncept této restaurace nastaven hned od začátku, nebo přišel až později. Po jídle jsme tak číšníka poprosili o předání kontaktu na provozního Restaurace Mincovna.

A měli jsme štěstí, byl zrovna na místě.

Turistická past? Ne

Provozní Martin Praus redakci sdělil, že se podnik snaží nebýt turistickou pastí.

„Snažíme se držet ceny jídel v rozumné míře,“ řekl.

Na otázku, jestli restaurace někdy přemýšlela, že by se vydala cestou okolních podniků, kde čepují pivo i za 140 korun či podávají svíčkovou za 500, odpověděl, že v žádném případě.

„Nikdy. Tohle je koncept od pana majitele. Máme přes týden polední menu. Jsou tam vždy tři cenové hladiny. Nejdražší jídlo je takzvaný tip od kuchaře, což je pokrm z těch nejdražších surovin. Pak tam jsou tři jídla, která jsou zhruba za 175 a 169 korun.“

Právě na obědy, jak jsme i sami zaregistrovali, chodí především Češi. 

„Přes den na obědy je to zhruba šedesát procent Čechů, čtyřicet procent cizinců. Cizinci chodí trochu později, kolem jedné, druhé hodiny. Večer se to zase otáčí, je tady třeba sedmdesát procent cizinců a třicet procent Čechů. Štamgasty samozřejmě máme, to všechno funguje jako v každé klasické hospodě,“ řekl Martin Praus. 

Z Restaurace Mincovna. Zdroj: PrahaIN.cz

Podnik jsme navštívili na vlastní náklady.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných