Česká Ikea vymyslela světovou raritu k jídlu

18. 03. 202509:35
Česká Ikea vymyslela světovou raritu k jídlu
foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Nabídka bistra v Ikee

Obchodní dům Ikea je primárně známý jako velkoobchod s nábytkem. Řada zákazníků ale nákupní labyrint vynechává a míří jen pro něco na zub. Ať už do místní restaurace nebo do bistra v přízemí. Nejznámějším jídlem jsou zde zcela jistě švédské masové kuličky a vydatný hot dog.

Oblibu restaurací pravidelně podtrhují dlouhé fronty, které se zde zejména o víkendech tvoří. Čekání delší než dvacet minut není výjimkou. Přesvědčili jsme se o tom opakovaně. Prodejnou se tak při větší obsazenosti ozývá hlášení informující o čekací době na pokrm. To prý kvůli tomu, aby si zákazníci mohli naplánovat, kdy si během nakupování zajdou na něco dobrého.

Jak jsme už zmínili, největším tahákem bývají masové kuličky. Dvanáct kusů s bramborovou kaší a brusinkami stojí 159 korun, osm kuliček pak vyjde na 129 korun. Na výběr je ovšem také bezmasá varianta tohoto pokrmu, kdy osm kusů vyjde bez koruny na rovnou stovku a dvanáct kusů na 129 korun.

Něco malého na zub si zákazníci mohou dát také v bistru v přízemí obchodu nebo si švédské speciality odnést z obchodu přímo domů. Z bistra je nejpopulárnější hot dog, který stojí 25 korun, zeleninová varianta o pět korun méně. V krabičce do ruky jde rovněž zakoupit osm kuliček s kaiserkou, jež stojí 59 korun. Za stejnou cenu lze pořídit také plněný langoš.

1,7 milionu porcí masových kuliček ročně

Oblibu dvou zmíněných jídel potvrzuje také Petr Šašek, tiskový mluvčí obchodního domu Ikea. „Masové kuličky jsou dlouhodobě nejoblíbenějším jídlem v našich restauracích, v Česku jich prodáme ročně zhruba 1,7 milionu porcí. V bistrech jsou nejoblíbenější zase hot dogy, kterých prodáme ročně kolem milionu,“ uvedl pro PrahaIN.cz.

Naše redakce byla upozorněna na novinku, kterou v místním bistru podávají. Lidé jsou k ní prý skeptičtí, na první pohled jim dvě hlavní suroviny nejdou k sobě, když ale ochutnají, tak nelitují.

Jde o ikonické švédské kuličky podávané v pečivu.

Pokrm přitom vznikl kombinací dvou nejoblíbenějších jídel. „V průběhu roku se snažíme do nabídky našich bister přinášet různé novinky, které doplňují náš standardní sortiment. Hot dog s masovými kuličkami je aktuálním příkladem. Tyto dva pokrmy jsme zkombinovali primárně pro zákazníky, kteří nemají čas na oběd v restauraci, ale mají chuť na masové kuličky. První prodejní čísla ukazují, že zákazníci mají o tuto novinku zájem, což nás samozřejmě těším,“ zmínil pro redakci Petr Šašek.

Tato novinka stojí 39 korun. V housce jsou čtyři kusy masových kuliček posypané červeným zelím, smaženou cibulkou a zakápnuté hořčičnou omáčkou. Před ochutnáním jsme byli skeptičtí i my, přeci jen jde o zvláštní kombinaci, po ochutnání ale musíme uznat, že chutě jdou k sobě a jde o lahodnou alternativu ke klasickému hot dogu s párkem.

Jak zmínil Petr Šašek, jde o lokální nabídku v českých obchodech. V jiných zemích ji neseženeme.

„Lidé se mě často ptají, zda je to dobré. Na první pohled se netváří, stejně jako vy, pak se ale vrací, že jim to chutnalo,“ sdělila redakci na dotaz obsluha. I nás se během konzumace zeptala trojice zákazníků, zda nám chutná.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných