foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Stánek v pasáži Světozor
Když jsme na začátku února chtěli vyzkoušet klobásu v pasáži Světozor u Václavského náměstí, na kterou lákala první městská část, zbyly nám jen oči pro pláč. Otevřeno nebylo a o provozovateli jsme se oficiální cestou nemohli nic dozvědět. Po měsíci jsme na místo vyrazili znovu a klobásu otestovali.
Praha 1 psala, že klobása na Václavské náměstí neodmyslitelně patří, a proto dělala reklamu stánku v pasáži Světozor. S první věcí nelze nesouhlasit, zdejší streetfood byl na více než sedm set metrovém bulváru již od první republiky.
Během pandemie covidu v roce 2020 stánky zmizely.
Důvodem byly nejen plány s revitalizací „Václaváku“, ale také spory s provozovateli, kteří městu dlužili obrovské částky. Před nějakou dobou redakce na toto téma mluvila s tehdejším radním pro správu majetku Janem Chabrem.
Návrat stánků s klobásami na Václavské náměstí je podle něj legitimní otázka pro novou radu.
„Jde samozřejmě o to, jak ten stánek vypadá a působí. Myslím, že to má být diskuze jak s MČ Praha 1, na jejímž území se to nachází, tak i s kolegy z Institutu plánování a rozvoje. Já si dokážu představit, kdyby tam nějaký stánek v kultivované podobě byl, tak by mi to úplně nevadilo. Nicméně my jsme měli letité problémy s těmi dřívějšími provozovateli stánků, co se týká plnění nájemních smluv, tak i toho, aby dodržovali i další věci,“ mimo jiné řekl Chabr.
Ale zpátky ke stánku v pasáži Světozor.
Poprvé jsme k němu dorazili ve všední den a v čas, kdy mělo být standardně, jak uváděla městská část Praha 1, otevřeno. Bohužel nebylo a na stánku chyběly všechny povinné údaje, tedy informace o provozovateli či otevírací doba.
Museli jsme tak pátrat „neoficiálně“. Od ostrahy a pracovnic z přilehlého obchodu s módou jsme se dozvěděli, že celý stánek vlastně otevírá, jak se mu zachce.
Když jsme s tím konfrontovali městskou část, stála si za svým a nadále říkala, že je otevřeno tak, jak uváděli.
Psali jsme
To byly časy, řekne pamětník, když zavzpomíná na stánky s klobásou na Václavském náměstí. Prodej zmiňovaného pokrmu zde probíhal už od první…
Konečně otevřeno a informace o stánku
Po vydání materiálu šla redakce PrahaIN.cz několikrát okolo. Nikdy otevřeno nebylo a úspěšní jsme byli až na samém konci února.
Hned jsme si všimli, že provozovatel konečně přidal povinné údaje.
Stánek patří firmě SuperTime s.r.o.
Podle justice.cz vznikla v prosinci roku 2021, sídlo měla na pražských Vinohradech. Druhý únorový týden letošního roku SuperTime s.r.o. změnila majitele a místo podnikání je nově v Olomouci, ačkoli majitelé mají kontaktní adresu na Praze 3. Firmu vlastní Yana Minkova a Vitalii Minkov, oba jsou z válkou zmítaného Doněcka.
Otevřeno má být v pondělí až v pátek od 10 do 18 hodin. O víkendech zase od 10 do 17. To jsou jiné časy, než jaké před měsícem uváděla městská část.
Odpovědným vedoucím je Lucie Prantlová.

Povinné údaje stánku. Zdroj: PrahaIN.cz
Těžká komunikace a co klobása?
Klobásu jsme samozřejmě museli vyzkoušet.
Objednali jsme si a obsluha začala vytahovat bagetu, kterou posléze dala do mikrovlnky. Snažili jsme se říct, že chceme buřt s chlebem, nikoliv v bagetě. Neúspěšně. Paní nám pravděpodobně chtěla říct, že chleba není. Klobásu s kečupem jsme ale nakonec vyřešili.
Ptali jsme se, jestli stánek opravdu otevírá tak, jak má. Po dlouhé odmlce obsluha ukázala na ceduli s otevírací dobou. Další otázka například zněla, jestli chodí na klobásu hodně lidí. Bohužel ani v tomto případě nerozuměla. Za což se omluvila. „Česky špatně, nerozumím. Moc se omlouvám.“
Celkově byla komunikace obtížná. Ale rozhodně chválíme přístup obsluhy. Paní prodavačka byla milá a usměvavá, což ten malý diskomfort při domluvě stonásobně převýšilo.
Žádná sláva...
Ceny jsou oproti prodejně, která je na Václavském náměstí, o dost nižší. Klobása v bagetě, kterou jsme si nedobrovolně objednali, stála 90 korun. K tomu plechovková Cola za 35, celkem jsme platili 125 korun.
Bageta byla možná pár dní starší, byla gumová, nikoli křupavá. Klobása nebyla vyloženě špatná, ale rozhodně ne vynikající.
Byla vlažná, po pár minutách v podstatě už studená a střívko bylo tvrdé. Mastná naštěstí nebyla, vysušená ano. Celková chuť byla standardní.

Klobása v bagetě ze stánku v pasáži Světozor. Zdroj: PrahaIN.cz
Ovšem s tím, co bylo na Václavském náměstí dříve, nemůžeme v žádném případě srovnávat.
Na druhou stranu s klobásou, kterou prodávají na Václavském náměstí 30, se srovnávat nemůže. Tam jsme totiž zažili jeden z nejhorších gastrozážitků vůbec (více ZDE).
Takže prodejce klobás v pasáži Světozor vede.