foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich v pořadu Ano, šéfe! navštívil desítky restaurací. Některé v konečném hodnocení dopadly hůř, další lépe. Maximální počet hvězdiček, tedy tři, udělil gastronom jen několika vyvoleným, mezi nimi byli i bratři Jan a David Kaňákovi.
Ti vedou Mama's Burger v Ostravě. Pohlreichovi se jejich práce natolik líbila, že s nimi zůstal v kontaktu i po natáčení. Minulý rok oznámili, že na trh vstupují s franšízou.
Pohlreich o tom mluvil v několika rozhovorech i podcastech. Podle kuchaře si s myšlenkou pohrávali už dlouho, ale všechno zabrzdil covid. Od franšízy si slibuje, že dobré burgery nebudou výsadou pouze jednoho města.
„Já budu působit jako propagátor a někdo, kdo se bude snažit využít svůj mediální dosah. Je třeba, abychom informace přenesli správným způsobem k zákazníkovi. Asi bych měl být taky někdo, kdo se bude pokoušet přispět svými idejemi k rozvoji firmy,“ uvedl v rozhovoru pro Magazín Patriot.
Zdeněk Pohlreich. Zdroj: PrahaIN.cz
„Zavést do života novou franšízu není žádná sranda. Je tady spousta věcí, které se musíte naučit. V zásadě je to ovšem pořád obchod,“ dodal.
Reklamy na tuto franšízu jsme zaregistrovali také v Praze. Při té příležitosti jsme zjišťovali, na kolik vlastně provozování restaurace či stánku pod touto značkou stojí.
Není to málo
O možnostech spolupráce informuje Mama's Burger na svých webových stránkách.
Provozovat „burgrárnu“ pod značkou, za kterou stojí kromě bratrů Kaňákových také Zdeněk Pohlreich, lze ve dvou verzích. Buď jako bistro v kamenné provozovně, nebo v mobilním kontejneru, který vám zajistí přímo zástupci Mama's Burger.
Mobilní kontejner, který se prý využívá často v blízkosti nákupních center či turistických atrakcí, se dodává na klíč a stojí 1.600.000 korun. Na další milion vyjde licenční poplatek. Ten je rozdělen do dvou splatných období. První polovina je splatná při podpisu franšízové smlouvy na dva roky, druhá pak u podpisu navazující franšízové smlouvy na tři roky. Poté se podepisuje smlouva na dobu neurčitou.
Franšízový poplatek se odvádí z čistého měsíčního obratu a činí sedm procent.
Burger, ilustrační foto. Zdroj: PrahaIN.cz
Zástupci slibují, že provozovateli pomohou s počáteční komunikací s úřady, realizací provozovny, marketingovou podporou, ale také zaučením zaměstnanců.
Stejný licenční poplatek a sedmiprocentní podíl platí i v případě otevření bistra v kamenné provozovně, kterou si zájemce najde sám.
PrahaIN.cz se zajímala o zmiňované ceny, kontaktovali jsme proto podnikatele, kteří v minulosti provozovali/provozují takzvané food trucky, ve kterých nabízeli jídlo na největších českých festivalech a dalších akcích. I kvůli jejich zkušenostem jsme chtěli znát jejich názor.
McDonald's, KFC, Five Guys, Mama's Burger?
„Člověk v podnikání riskuje vždy, ale u tohohle asi dvojnásob. Něco jsem o tom slyšel, ale moc to neznám. Cena za franšízu je dost vysoká. Vrátit se to může, ale také nemusí. Dneska vám na rozjezd stánku i bistra stačí i sto tisíc, tak nevím, jestli bych do toho šel. Potenciál to asi mít může,“ sdělil.
Další, opět se zkušenostmi se street foodem, popisovanou franšízu neznal, i když uznal, že jméno Zdeňka Pohlreicha dělá hodně. „Těžko k tomu něco řeknu, když to neznám. Ale milion je fakt hodně na to, že tu značku neznám. Ale osobně bych do franšízy nešel. Na street foody u nás to moc nejede,“ řekl.
McDonald's, Kentucky Fried Chicken, Burger King, nově i Popeyes, všechny tyto americké franšízy v Česku již jsou. Teď se sem chystá nová, a tou je Five Guys, o čemž jsme informovali už v listopadu minulého roku.
O vstupní podmínky se mimochodem ucházel také Zdeněk Pohlreich, ale jak uvedl v podcastu Hype-Cast, bylo to velmi drahé.
Five Guys. Zdroj: PrahaIN.cz
Podle volně dostupných informací na internetu potřebuje podnikatel k provozování Five Guys kapitál v řádech několika milionů korun. Server International Franchise Professionals Group shrnuje předpokládané náklady v tomto roce.
Počáteční investice se podle nich pohybuje mezi 306 200 až 716 250 dolary. Franšízový poplatek má činit pětadvacet tisíc dolarů.