foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Nabídka chlebíčků v Libeřských Lahůdkách
Na začátku letošního roku se médii a sociálními sítěmi šířily snímky netradičních chlebíčků. Trendem se stal takzvaný chlebíček na řízku. PrahaIN.cz po necelém roce zjišťovala, jak je na tom nyní.
Takzvaný chlebíček na řízku prodává například Bufet Linecká v Českém Krumlově. Snímek, který se původně objevil v uzavřeně facebookové skupině Kantýna znalců, se rozšířil snad na všechny sociální sítě, a dokonce zaujal i některá média. Dosah jedné „nevinně“ pořízené fotografie byl díky tomu milionový.
„Ano, chodilo mnohem víc lidí, návštěvnost byla podstatně znát,“ vzpomíná pro PrahaIN.cz majitelka bufetu Tereza Kořánová. „Hlavně v létě, když byla sezona. Turisté ze všech koutů republiky. Zájem byl obrovský. Nejčastější rezervace byly právě na chlebíčky na řízku,“ vysvětluje.
Dnes už tak velkou poptávku po netradičním pokrmu neregistruje. „Už to opadlo. Teď sem zase jezdí jiní lidé. Hodně turistů ze zahraničí, Německo, Maďarsko, tak ti o chlebíčku na řízku nic neví. Občas někdo přijde, ale není to jako v létě.“
Před mediálním humbukem byl chlebíček na řízku podle slov Kořánové pouze okrajovou záležitostí, která se nepřipravovala na denní bázi. A ačkoli zájem o tuto kalorickou bombu už opadl, v současné době ji už připravují každý den „Teď máme otevřeno jen o víkendech. Chlebíčky se ale jinak prodávají pořád, nezáleží to na ročním období,“ přidává majitelka.
Máme i jiné prasárny, říká „otec“ chlebíčku na řízku
Naše redakce se stejně jako v únoru spojila také s Radkem Dymáčkem, „otcem“ chlebíčku na řízku. Byť se o něm na začátku roku nemluvilo tolik jako o Bufetu Linecká v Českém Krumlově, tak právě podle něj se popisovaný podnik inspiroval. Dodejme, že vede Lahůdky Dymáček v Plané u Mariánských Lázní.
„Chlebíčků na řízku uděláme třeba sto denně. Mohli bychom jich udělat víc, ale nestíháme to. Zájem ale je,“ sděluje nám Radek Dymáček. Před rokem jsme s ním mluvili také o bůčku a tataráku na řízku (ano, čtete správně). „Ano, pořád to děláme. Třeba na rauty. Ale dělají se ještě jiné prasárny,“ usmívá se. „Ne, ne, ne, oni mě pak všichni strašně pomlouvají,“ směje se Dymáček po naší otázce, jaké konkrétní pokrmy má na mysli.
Zmiňuje se alespoň například o tortillách plněných řízkem. Mluví také o tataráku, který se podle něj dá výborně kombinovat. „Jako když máte foccaciu, na to se dá bůček a plní se tatarákem,“ říká. Úspěch to podle něj přináší kvůli originalitě: „Jako když v pizzerii udělají pizzu s lentilkami a čokoládou.“
Vánoce se blíží a Lahůdky Dymáček v Plané u Mariánských Lázní mají prý napilno. Není to ovšem kvůli blížícím se svátkům, takto to tady má probíhat celoročně. „Jsme zavalení. My jedeme furt stejně. Vezmeme, co vezmeme. Je jedno, jestli jsou Vánoce nebo léto,“ uzavírá Radek Dymáček.