Chlebíček. Národní klenot i vánoční tradice

24. 12. 202318:16
Chlebíček. Národní klenot i vánoční tradice
foto: Jiří Zemen, pro PrahaIN.cz/Chlebíček se salámem, ilustrační foto

Prosinec je jednoznačně jedním z nejkaloričtějších měsíců, kterými během roku proplouváme. A aby ne, když na nás během něj čekají svátky plné sladkostí, bohatých hostin a nejrůznějších lahůdek. Jednou z těch nejpopulárnějších, kterou hrdě považujeme za naši českou, je chlebíček. Pro mnoho Čechů je symbolem oslav, a to právě i oslav vánočních svátků a Silvestra. Redakce PrahaIN.cz se proto snažila zjistit, jak se tato tradice letos v českých domácnostech dodržuje.

Překrojená veka namazaná pomazánkou a ozdobená šunkou, vajíčkem nebo lososem. To je tradiční oblíbená česká lahůdka jménem chlebíček. Podob má samozřejmě mnohem více. V současnosti je chlebíček natolik populární, že vznikají i druhy podléhající nejnovějším trendům.

Tématem byly chlebíčky už dříve

Chlebíčky kdekdo považuje za jeden z klenotů České republiky. Kde se ale vlastně v podobě, jakou známe dnes, vzaly? Nad stejnou otázkou se pozastavovalo již mnoho textů. Záhadu se snažil rozlousknout i časopis Šťastný domov (dostupný v Národní digitální knihovně), který v jednom z čísel z roku 1909 popisuje cestu, kterou se chlebíček musel vydat, než dorazil ve své nezaměnitelné podobě k nám.

„Není tomu ani příliš dávno, co tento znamenitý ‚vynález‘ kuchyňského umění stal se skutkem a již vládne o jeho původu nejistota. Vypravuje se, že jeden lord Sandwich před více nežli sto lety, nechtěje se vyrušovati jídlem při whistu, dal si tyto chlebíčky podávati sluhou mezi hrou v karty, abychom tak řekli, přímo do úst,“ uvádí časopis.

Oblíbenou historkou o původu českého chlebíčku zmiňuje ve svém článku na webu například i Reflex. Lahůdkář Jan Paukert v ní měl podle všeho vymyslet na počátku 20. století náhradu za jednohubky, které nevyhovovaly jeho příteli, malíři Janu rytíři Skramlíkovi. Ten požadoval takovou lahůdku, která bude jen na dvě nebo tři sousta, tedy něco mezi obloženým chlebem a jednohubkou.

Svého chlebíčkového favorita má nejspíš každý z nás. Někdo má nejradši s bramborovým salátem, jiný se salámem, někdo zase jen sýrový. Ale co například chlebíček se zvěřinou, vejci s kaviárem nebo zastrouhaný lanýži? Ty popisuje kuchařka Kniha kuchařských předpisů z roku 1925, kterou lze prohlédnout v Národní digitální knihovně. Lahůdkáři se tak snažili vymýšlet co nejokázalejší chlebíčky už století nazpět.

Na Štědrý den i na Silvestra

Na Štědrý den si mnoho lidí přípravu chlebíčků nedokáže odpustit. Pro někoho se může jednat o důležitou rodinnou tradici, někdo chlebíčky bere zase jako „odlehčené jídlo“ během dne, aby se nepřejídal před večerní hostinou. Redakci PrahaIN.cz zajímalo nejen to, jaké chlebíčky jsou absolutními favority, ale jak se tradice dodržuje v jednotlivých domácnostech.

Většina dotázaných nám sdělila, že chlebíčky má jak na Vánoce, tak i na Silvestra. Mnoho volí domácí výrobu, najdou se ale i tací, kteří si je nechávají vyrobit v lahůdkářství na zakázku.

Mezi absolutní favority patří bezkonkurenčně chlebíčky s bramborovým salátem a šunkou, které se nejen vyrábějí nejčastěji doma, ale jsou i jedním z těch, které si lidé hojně objednávají z lahůdkářství.

Objednávek hlásí lahůdkáři spoustu

Kdo si chce ulehčit práci, chlebíčky si na svátky objedná. Po Praze je mnoho menších i větších podniků, které zákazníkovi chlebíčky vyrobí. Cena se odvíjí od druhu i samotném podniku, jedním z těch nejlevnějších lahůdkářství jsou Chlebíčky MOTOL, kde se cena, dle informací na jejich webu, pohybuje zhruba od 26 do 33 korun. Na druhé straně barikády se poté nacházejí například známé lahůdky Sisters, u kterých se cena za chlebíček pohybuje od 45 do 63 korun, jak uvádí na svých webových stránkách. 

S blížícím se Štědrým dnem začínají být dny v prodejnách s chlebíčky nabitější a nabitější. Velké množství objednávek hlásí nejen již zmiňovaní Sisters a Chlebíčky MOTOL, ale například i Libeřské lahůdky a Můj chlebíček. 

„Na Vánoce už zaznamenáváme spoustu objednávek na chlebíčky, nejčastěji lidé kupují ty se šunkou a vajíčkem, šunkou na salátě a roastbeef,“ sdělila nám prodavačka v jedné z poboček Libeřských lahůdek.

Rušno mají teď i Chlebíčky Motol, které, dle slov jednatele společnosti Martina Vykusa, zaznamenávají 10 až 15 objednávek denně přes e-shop, a to bez započítání objednávek, které si lidé vyřizují na prodejně. 

„Nejvíce se prodávají tradičně šunkové a vajíčkové, rády mají i roastbeefové, grónské nebo hermelínové. Netradiční chlebíčky máme s brynzou a se sardelovým očkem. Ty mají své specifické zákazníky,“ sdělil redakci Martin Vykusa.

Letos to tedy vypadá, že i přes velké téma zdražování potravin, si dopřejí Češi Vánoce šťastné a chlebíčkové.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných