foto: Georgi Bidenko, PrahaIN.cz/Jídlo, ilustrační foto
Společnost Dotykačka uspořádala svoje tradiční Gastro talks, kde experti hovořili o vývoji v gastronomii. Ačkoli se čísla původně zdála jako radostná a tržby meziročně stouply, zkušený podnikatel a člen představenstva Hospodářské komory ČR Luboš Kastner uvedl, že rozhodně není důvod jásat, protože gastronomům se prý daří velmi těžce.
Podle ředitele Dotyčky Petra Menclíka byl začátek roku 2025 velice pozvolný. Ve druhém kalendářním měsíci byl dokonce zaznamenaný meziroční pokles. Situace se začala obracet k lepšímu v dubnu, kdy nejvíce rostly tržby podnikům na venkově a na horách, čemuž pomohly Velikonoce.
Meziroční nárůst tržeb v dubnu činil 6,2 procent. Vůbec nejvyšší byl v Plzeňském (14 procent) a Karlovarském kraji (13 procent). V Praze se jednalo o čtyři procenta, ve Středočeském kraji jsou to dvě procenta. Pozitivní vývoj na straně poptávky je podle gastronomů určitě dobrou zprávou.
Náklady, málo lidí, DPH...
Jenže podnikatelé i tak zažívají těžké časy. Během Gastro talks to uvedl podnikatel Luboš Kastner, který má v provozu například známou pražskou restauraci Červený jelen, zároveň je také člen představenstva Hospodářské komory ČR.
„Je hrozně hezké vidět, že něco roste o šest procent. Je to hezké vidět z té poptávkové strany, ale musím na rovinu říct, že podnikatelům v gastronomii se teď daří velmi těžce, jestli tedy mohu říct, že se jim daří, ono se jim vlastně vůbec nedaří,“ uvedl s tím, že podnikatelům rostou náklady rychlým tempem, což jim prý ani při současném oživení nedovoluje realizovat dostatečně ziskovou marži pro obnovu a rozvoj podnikání.
„Obor nemá lidi, bojuje o kohokoliv, kdo je na trhu. Nemůžeme vůbec mluvit o zlepšování obecné úrovně kvality služeb, protože to je prostě těžké. Co se stalo s nárůstem DPH? Viděl jsem vnitropodnikové analýzy a ztenčil se nám zisk na polovinu. Všechno ostatní požírá DPH nebo různé náklady. Že něco naroste o šest procent je fajn, ale já tady sedím trochu kysele, protože jako obor vyděláváme, jestli polovinu, tak je to dobré,“ rozebral dále.
Podnikat v gastronomii je v současné chvíli podle Kastnera opravdu složité. Prý se nediví, že vesnické hospody končí. „Opravdu se vůbec nedivím. Divím se vlastně, že ještě některé existují.“
Jedná se prý o věci, které běžný zákazník nevidí. „Pokud se budete ptát hospodských a budete se divit, že ono něco roste, ale on je smutný, tak je to kvůli tomu, co nevidíte. A to je ten vnitropodnikový excel, který vypadá naprosto šíleně. Proto je spousta podnikatelů naštvaných, smutných, stěžují si a dochází k takovému nesouladu, hospody jsou sice možná plné, ale hospodský je smutný,“ pokrčil rameny.