foto: Wolt food/Burger, pizza, asie...nedotknutelné trio mezi Pražany
Redakce PrahaIN.cz zjišťovala, jaká jídla byla nejpopulárnější v rozvozu k Pražanům. V lednu zaznamenaly rozvážkové služby velkou oblibu hamburgerů. Popularita různých jídel mezi Pražany se od loňského ledna výrazně lišila. Oblibu získala také zdravá jídla.
Rozvážky jídel tady byly vždy a také budou. Dříve si zařízení svá jídla vozila sama. Jenže v posledních letech vznikly rozvážkové společnosti. V České republice dominuje především Wolt a Dáme jídlo.
Třeba společnost Wolt byla založena už v roce 2013. Do hlavního města se dostala v roce 2018. Dáme Jídlo je zase čistě česká platforma. Tomáš Čupr jí založil v roce 2012.
Obliba rozvážkových platforem nabrala nejvíce na oblibě na začátku pandemie. Jídlo je opravdu rozmanité. Z nabídky si lze vybrat cokoliv, na co má člověk chuť. Slovo cokoliv je téměř doslovné. K dispozici je i alkohol, zmrzlina nebo čaje.
Umístění na bedně nikoho nepřekvapí
Redakce PrahaIN.cz zjišťovala, jaké jídlo bylo v lednu nejoblíbenější a také, jak se změnilo v porovnání s minulým rokem.
Pizza. Italský pokrm má svoje místo ve společnosti již dlouhou dobu. Je opravdovou stálicí. Pizza byla jedno z prvních jídel, které se začalo rozvážet, ještě dlouhou dobu před vznikem dovážkových platforem. Dlouho si držela prvenství. Jenže v lednu o první pozici přišla. Přesunula se na třetí nejoblíbenější.
Do čela se posunuly hamburgery. Ty jsou z dlouhodobého hlediska také velice populární. V lednu byl však zájem o tento pokrm z Ameriky enormní.
Druhé místo na českém Woltu pak obsadila asijská kuchyně. Ta je velice rozmanitá a lze si z ní vybrat jakýkoliv pokrm.
Kebab, národní jídlo Pražanů? A na svíčkovou raději do hospody
„Zároveň se Češi letos v porovnání s lednem 2021 častěji rozhodovali i pro zdravá a lehká jídla, a tak narostly objednávky salátů. Snížil se zájem o českou kuchyni, alkohol či kebab, nicméně celá street food kategorie oproti minulému roku narostla,“ sdělil redakci PrahaIN.cz ředitel českého Woltu Jan Foret.
České kuchyni dají lidé pravděpodobně přednost v restauračním zařízení například na oběd. Alkohol si zase koupí nejspíše v obchodě, a to ve slevě.
A kebab? Tak ten je jednoduše všude. V trendu posledních let by se dalo nazvat, že kebab je národním jídlem Pražanů. Restaurace či stánky s tímto tureckým pokrmem se nachází na každém rohu. Bylo by těžké odhadovat jejich přesný počet. Ale odhadem? Určitě přes stovku se jich v metropoli najde. Není divu, že při vybírání objednávky k dovážce až před dveře, se Pražané do této nabídky už příliš nehrnou.
Psali jsme
Zeptali jsme se velkých nákupních řetězců, jak se změnilo chování zákazníka od začátku letošního roku. Finanční situace běžných domácností…