Co Pražané objednávali až před dveře? Kebab a svíčková už neláká. Asie a pizza nezklamala

23. 02. 202206:45
Co Pražané objednávali až před dveře? Kebab a svíčková už neláká. Asie a pizza nezklamala
foto: Wolt food/Burger, pizza, asie...nedotknutelné trio mezi Pražany

Redakce PrahaIN.cz zjišťovala, jaká jídla byla nejpopulárnější v rozvozu k Pražanům. V lednu zaznamenaly rozvážkové služby velkou oblibu hamburgerů. Popularita různých jídel mezi Pražany se od loňského ledna výrazně lišila. Oblibu získala také zdravá jídla.

Rozvážky jídel tady byly vždy a také budou. Dříve si zařízení svá jídla vozila sama. Jenže v posledních letech vznikly rozvážkové společnosti. V České republice dominuje především Wolt a Dáme jídlo.

Třeba společnost Wolt byla založena už v roce 2013. Do hlavního města se dostala v roce 2018. Dáme Jídlo je zase čistě česká platforma. Tomáš Čupr jí založil v roce 2012.

Obliba rozvážkových platforem nabrala nejvíce na oblibě na začátku pandemie. Jídlo je opravdu rozmanité. Z nabídky si lze vybrat cokoliv, na co má člověk chuť. Slovo cokoliv je téměř doslovné. K dispozici je i alkohol, zmrzlina nebo čaje.

Umístění na bedně nikoho nepřekvapí

Redakce PrahaIN.cz zjišťovala, jaké jídlo bylo v lednu nejoblíbenější a také, jak se změnilo v porovnání s minulým rokem.

Pizza. Italský pokrm má svoje místo ve společnosti již dlouhou dobu. Je opravdovou stálicí. Pizza byla jedno z prvních jídel, které se začalo rozvážet, ještě dlouhou dobu před vznikem dovážkových platforem. Dlouho si držela prvenství. Jenže v lednu o první pozici přišla. Přesunula se na třetí nejoblíbenější.

Do čela se posunuly hamburgery. Ty jsou z dlouhodobého hlediska také velice populární. V lednu byl však zájem o tento pokrm z Ameriky enormní.

Druhé místo na českém Woltu pak obsadila asijská kuchyně. Ta je velice rozmanitá a lze si z ní vybrat jakýkoliv pokrm.

Kebab, národní jídlo Pražanů? A na svíčkovou raději do hospody

„Zároveň se Češi letos v porovnání s lednem 2021 častěji rozhodovali i pro zdravá a lehká jídla, a tak narostly objednávky salátů. Snížil se zájem o českou kuchyni, alkohol či kebab, nicméně celá street food kategorie oproti minulému roku narostla,“ sdělil redakci PrahaIN.cz ředitel českého Woltu Jan Foret.

České kuchyni dají lidé pravděpodobně přednost v restauračním zařízení například na oběd. Alkohol si zase koupí nejspíše v obchodě, a to ve slevě.

A kebab? Tak ten je jednoduše všude. V trendu posledních let by se dalo nazvat, že kebab je národním jídlem Pražanů. Restaurace či stánky s tímto tureckým pokrmem se nachází na každém rohu. Bylo by těžké odhadovat jejich přesný počet. Ale odhadem? Určitě přes stovku se jich v metropoli najde. Není divu, že při vybírání objednávky k dovážce až před dveře, se Pražané do této nabídky už příliš nehrnou.

 

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných